Site icon Népszámlálás 2024

Milyen fajta hagyma létezik, és mit főzzünk póréhagymával, medvehagymával és vörös Jaltával

Milyen fajta hagyma létezik, és mit főzzünk póréhagymával, medvehagymával és vörös Jaltával

Milyen asszociációkat kelt benned a hagyma? Könnyek? Keserűség? Erős szag? Ha igen, akkor érdemes jobban megismerni, mert a hagymának különböző fajtái vannak. Összesen körülbelül 1000 fajta hagymát ismernek, de csak 10-et ismernek ehetőnek. Konfitúra és lekvár, levesek és szószok, lepények és lepények készítésére használják.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A hagymareceptek rövid történeteFrancia hagymaleves Töltött fehér hagyma Sajtmártással kockázott lilahagyma Jaltai hagyma Konfitúra Medvehagyma Beurre Blanc szósz Póréhagyma rakott Ecetes gyöngyhagyma

Az íj rövid története

Az emberek az ókori Babilon kora óta esznek hagymát. Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának ásatásai során pedig íjat ábrázoló rajzokat fedeztek fel. Az íj első említése az ókori sumérok ékírásában található, amely Kr.e. 3000-ből származik. Az ókori egyiptomiak tisztában voltak a hagyma gyógyító tulajdonságaival, ezért aktívan etették vele a piramisokat építő rabszolgákat.

A hagyma az egész világon elterjedt, de a legtöbb fajta ehetetlen, és erdőkben és sztyeppékben nő. Kezdetben az emberek ott gyűjtötték, és hús ízesítésére használták, hogy kompenzálják az íz- és sóhiányt.

A hagyma a középkorban jutott el Ruszba, és mindenki evett belőle: a parasztoktól a nemességig. A ma főzésben és népi gyógyászatban használt fajok megvásárolhatók a boltban, a piacon, vagy a kertben termeszthetők. És ezek a jól ismert sárga vagy hagyma, fehér, vörös, jalta, gyöngy, metélőhagyma, iszap, medvehagyma és póréhagyma. Számos recept létezik, amelyben a hagyma fontos szerepet játszik, Indiában, Kínában, Franciaországban és a Kaukázusban a hagyma gasztronómiai szimbólum.

Receptek

Meghívjuk Önt, hogy hagymából készítsen édes, fűszeres, főételeket és önteteket.

Francia hagymaleves

A hagyma a legnépszerűbb az összes fajta közül, bár mindenkit megkönnyez. Csípős ízű és illatú, szinte minden főételben megtalálható. A húsleveseket és szószokat pedig rostokban és hagymahéjból származó antioxidánsokban gazdag aranylevesből készítik.

A hagyma „levetkőzésekor” illékony könnyezők szabadulnak fel, amelyek nedvességgel kombinálva kénsavat bocsátanak ki: ez irritálja a szem nyálkahártyáját. A szakácsok azt tanácsolják, hogy éles és jéghideg késeket használjanak, hogy a szeleteléskor ne nyomják ki a levet, hanem vágják át a hagymarétegeket. Vagy vágja a hagymát víz közelében.

Meghívjuk Önt, hogy készítsen hagyományos francia hagymalevest, amelynek receptjét Alexandre Dumas „Nagy kulináris szótárában” részletesen leírta.


Francia hagymaleves

A leves elkészítéséhez szüksége lesz:

1. Öntsön olívaolajat egy vastag aljú tálba. Adjuk hozzá a vékonyra vágott hagymát, a darált fokhagymát és a vajat. Folyamatos kevergetés mellett nagy lángon főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot és további 20 percig pároljuk, kakukkfű levelekkel ízesítjük.

2. A megsült hagymához öntsünk bort és forró húslevest, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk felforrni a levest, majd mérsékeljük a hőt, és főzzük tovább fél órán keresztül. Az edényt edényekbe vagy húslevestálakba öntjük, a tetejére 2 fokhagymára reszelt krutont teszünk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben hagyjuk barnulni a sajthéjat.

Töltött fehér hagyma

Ez a hagyma enyhébb ízű, mint a hagymáé, és salátákban, előételekben és szendvicsekben is jó. Ezenkívül nem hagy erős szagot vagy kellemetlen utóízt.


Töltött fehér hagyma

A töltött hagyma elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A meghámozott hagymát mindkét oldalukon levágjuk. Az egyik oldali nyomással óvatosan távolítsuk el a hagyma belsejét, hagyjuk az oldalát 1,5 cm vastagra, tegyük félre a hagyma belsejét a töltelék elkészítéséhez. Az elkészített hagymás edényeket lassú tűzön felforraljuk, 56 perc.

2. Vegyük ki a hagymás edényeket a vízből, tegyük szalvétára vagy papírtörlőre, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet, majd tegyük kiolajozott tepsire. Amíg a hagyma „pihen”, elkészítjük a tölteléket: a kenyeret tejbe áztatjuk, a maradék hagymát, fokhagymát, fűszernövényeket és paradicsomot meghámozva apróra vágjuk.

3. A hagymát és a paradicsomot egy serpenyőben puhára pirítjuk. A sült zöldségeket egy tálba tesszük, és összekeverjük a darált hússal, fokhagymával és fűszernövényekkel. A kenyeret kinyomkodjuk, és a sárgájával együtt a töltelékhez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az így kapott darált hússal megtöltjük a hagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, és a sütőben 25 percig sütjük.30 perc.

Rántott vöröshagyma sajtmártással

A vöröshagymát édes hagymának is nevezik. Valóban ilyenek a desszertek: konfitúra, lekvár és lekvár. Hozzá kell adni salátákhoz és húsételekhez. Pácolva és grillezve is. A hagyma lédús és ropogós, ezért fogyaszthatod nyersen is. öröm.


Rántott vöröshagyma sajtmártással

A leves elkészítéséhez szüksége lesz:

A szószhoz:

1. Készítsünk fűszeres keveréket: száraz serpenyőben, folyamatos keverés mellett pirítsuk meg a köményt, a koriandert, a kardamomot, az ánizst, a szegfűszeget, a feketét és a szegfűborsot. Egy mozsárba öntjük, sózzuk és lisztbe őröljük.

2. A meghámozott hagymát karikákra vágjuk, és zúzott fűszerekben megforgatjuk. Hagyjuk a hagymát a fűszerekben áztatni kb. 5 percig. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a tejszínt, és hozzáadjuk a parmezánt, addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad, majd beleöntjük a serpenyőbe.

3. A tésztához a tojást felverjük a vízzel, hozzáadjuk a keményítőt és a lisztet, majd simára keverjük.

4. Egy serpenyőben vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat. A hagymakarikákat mártsuk bele a masszába, majd azonnal a forrásban lévő olajba 2 percre. Helyezze az aranybarna karikákat papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat. A szósszal egy szép tányéron tálaljuk.

Jaltai hagyma összetétele

Jaltai hagyma a vöröshagyma egy fajtája.

Ez a hagyma a legédesebb és leglédúsabb az összes közül. Összetéveszthető a közönséges pirossal, ha nem ismeri a megkülönböztető jegyeket: a hagyma lapos alakú, a levelek alján mélyedés található. Jaltai hagyma gyakorlatilag csemege. Csak a Krím déli partján nő, a betakarítást augusztus-szeptemberben szüretelik, a hagymát nem tárolják sokáig és drága. Ezeket a hagymákat nyersen és salátákban fogyasztják.

És azt javasoljuk, hogy kényeztesd magad konfitúrával.


Jaltai hagyma összetétele

A kontúr elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A meghámozott hagymát apróra vágjuk. Vágjuk le a narancs héját, és vágjuk vékony csíkokra, facsarjuk ki a levét a pépből. A cukor felét egy serpenyőbe öntjük felforrósított vajjal, majd hagyjuk felolvadni, majd hozzáadjuk a hagymát és lefedve, lassú tűzön, kevergetve kb 20 percig pároljuk.

2. Adjuk hozzá a maradék cukrot és sót, öntsük hozzá a bort és a narancslevet, adjuk hozzá a héját és a mazsolát, borsozzuk, és kevergetve, fedő nélkül 20-30 percig főzzük. Az elkészült kontinenst üvegekbe tesszük és hűtőbe tesszük. Ideális sajtokhoz és zsíros húsokhoz!

Mogyoróhagyma beurre blanc szósz

A mogyoróhagyma C-, PP-, B-vitaminban gazdag1kálium, kalcium és vas. Ez a hagyma mindig is a francia királyok palotáinak konyhájában szerepelt, és máig a haute cuisine szimbólumának tartják. Íze édes, gazdag, szinte keserűség nélkül, így a medvehagyma ideálisan helyettesíti a szokásos hagymát főételekben, szószokban és salátákban.


Mogyoróhagyma beurre blanc szósz

A szósz elkészítéséhez szüksége lesz:

1. Az apróra vágott hagymát, az ecetet és a bort egy serpenyőbe öntjük, és felforraljuk. Csökkentse a hőt és pároljuk körülbelül 2 percig, amíg szirupos nem lesz.

2. Fokozatosan keverjük hozzá a vizet. Végül apránként hozzáadjuk a felkockázott vajat. Sózzuk, borsozzuk, és citromlével meglocsoljuk.

Póréhagymás rakott

Ezt az íjat bajnok a vitaminokban, és minél hosszabb ideig tárolják, annál több hasznos anyagot tartalmaz. Nem a hagymákat eszik meg, hanem a szárát: puha, édes, lédús és aromás.

Egy gyönyörű és ízletes rakott étel elkészítését ajánljuk.


Póréhagymás rakott

Az edény elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A hagyma vastag részét egy tepsi magasságú kockákra vágjuk. A zöldeket és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben növényi olajban közepes lángon 10 percig sütjük.

2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és kikenjük vajjal. Az aljára helyezzük a sülteket, ráhelyezzük a hagymás rudakat függőlegesen és szorosan egymáshoz. Keverjük össze a reszelt sajtot vajjal, sóval, borssal, majd szórjuk rá egyenletesen a hagymás keveréket rönkök». Helyezze a szalonnát a sajtburok tetejére.

3. Fóliával letakarva süssük a sütőben 40 percig fólia alatt és további 10 percig anélkül. Tálalás előtt a szalonnát kivesszük a tepsiből, és vékony szeletekre vágjuk.

Ecetes gyöngyhagyma

Ezek a kis hagymák nagyon kényelmesek snackek készítéséhez és köretként szolgálnak. A hagyma édes és ropogós, tökéletesen megtartja formáját és megőrzi ízét a hőkezelés során is.

E recept szerint pácolja a hagymát, és élvezze a rendkívüli ízt.


Ecetes gyöngyhagyma

A pácolt hagyma elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A hámozatlan hagymát forrásban lévő vízzel felöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Lecsepegtetjük és szárítjuk. Hámozza meg a hagymákat és vágja le a szárát. Ezután tegyük a hagymát egy serpenyőbe, sózzuk és öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk állni egy éjszakán át.

2. Másnap reggel engedjük le a sóoldatot, és szárítsuk meg a hagymát. Tegyük steril üvegekbe, adjunk hozzá borsot, babérlevelet és chilit, majd öntsük le forró ecettel.

3. Tartsa be az üvegeket, és tárolja hűvös, sötét helyen, de legfeljebb 6 hónapig. És 4 hét után nyugodtan próbálkozhat. Ez hagymagyöngy» nem hagy senkit közömbösen.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #hagyma #lilahagyma #hagyma #hagymaKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása További receptek és finom ötletek a közösségi oldalainkon…

Exit mobile version