Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

A draniki, a burgonyás palacsinta, a latkes egy meglehetősen régi étel (olyan régi, amennyire egy burgonyaétel lehet), elterjedt az Orosz Birodalom minden egykori északnyugati tartományában, az összes nép között, amely ezeken a területeken lakott. Csak ne keverje össze őket a drachony-val, amely a közép-oroszországi palacsinta és omlett közé esik.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan készítsünk tökéletes burgonyás palacsintát Hozzávalók burgonya palacsinta készítéséhez Hogyan sütjünk burgonya palacsintát egy serpenyőben Burgonya palacsinta a világ más konyháiban A burgonyapalacsinta kalóriatartalma

A draniki ízletes és kielégítő dolog, az elkészítésüknek megvannak a maga finomságai és árnyalatai, de összességében a folyamat egyszerű. Furcsa módon, de hasonlóan az egyszerűnek tűnő sajttortákhoz, az eredmény gyakran teljesen sikertelen. Próbáljuk meg kitalálni.

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

Hozzávalók burgonyás palacsinta készítéséhez


Hozzávalók burgonyás palacsintához

A Draniki csak burgonyából és hagymából, sóból és borsból állhat, de gyakrabban tartalmaz lisztet, keményítőt, tojást, tejet is – csak a biztonság kedvéért, hogy ne essen szét és megtartsa alakját. Egy burgonyát ki kell préselni a felesleges vízből, ha lisztet vagy keményítőt adunk hozzá, ez leegyszerűsíti és kiszámíthatóbbá teszi, de a puristák szerint eldurvul az íze, és gumiszerűvé teszi a burgonyás palacsintát.

Hogyan sütjük a burgonya palacsintát egy serpenyőben

Vannak nézeteltérések a burgonya durva vagy finom reszelőn való lereszelésében is, egyesek egészen a húsdaráló vagy turmixgép használatáig terjednek. Nekem úgy tűnik, hogy mindent ki kell próbálnod, és magadnak kell eldöntened, mi tetszik a legjobban. Az erősen összetört burgonyát nehezebb kezelni, és kevésbé kicsavarják, gyakran a „gumiééé” hatást keltik. De ismétlem, döntsd el magad.


Az erősen összetört burgonyát nehezebb kezelni és rosszabbul kicsavarni.

A palacsintát legjobb olvasztott vajban és öntöttvas serpenyőben sütni, mint a többi palacsintát és palacsintát. Ez a tevékenység bizonyos készségeket igényel, de a gyakorlatok során meglehetősen gyorsan elsajátítható. Általában elég a sütés, de a vastag burgonyás palacsintákat is, mindenféle töltelékkel, fedő alatt, kis víz hozzáadásával, kis lángon is elkészítjük.


A burgonyás palacsintát legjobb olvasztott vajban és öntöttvas serpenyőben sütni.

Magát a burgonyás palacsintát úgy kanalazzuk a serpenyőre, mint a palacsintát. Az olajat jól fel kell melegíteni, majd a hőt közepesre kell csökkenteni.


A dranikit úgy kanalazzuk a serpenyőre, mint a palacsintát

Ez egy meglehetősen kényes pillanat a palacsinták megfordításakor – kényelmes ezt egyszerre villával és spatulával megtenni.


Kényelmes egy villával és egy spatulával egyszerre megforgatni a palacsintát


A burgonyás palacsinták megsütése után serpenyőben, fedő alatt kicsit „párolhatjuk”


Kész burgonyás palacsinta

A palacsinta adalékanyagai hasonlóak az omletthez – sajt, gomba, cukkini, kolbász, szalonna, még a darált hús is. Leggyakrabban a burgonyás palacsintát tejföllel tálalják, de remek a tejszínes, gombás, paradicsomos szósz is.


A burgonyás palacsinta adalékanyagai hasonlóak az omletthez

Burgonya palacsinta a világ más konyháiban.

A burgonyás palacsinta szokásos receptje fél kiló burgonyára egy hagyma, és ennyi, vagy plusz 1 tojás, 2 ek. l. liszt vagy keményítő, só és bors ízlés szerint.

A hagyományosan Hanukára készülő zsidó latke nagyon közel áll a burgonyás palacsintához. A latkék között az a különbség, hogy lényegesen nagyobb a tojásszámuk: fél kiló burgonyánként 4 tojás. A reszelt burgonyát nagyon jól ki kell nyomni. Annak érdekében, hogy a latkes jobban eltartsa, gyakran adnak hozzá matzomorzsát, például zsemlemorzsát. Ezután hagyni kell a tésztát egy ideig állni, hogy a morzsa megduzzadjon és kiszívja a folyadékot. Minél vékonyabbra reszeljük a burgonyát, annál vastagabb latkes készíthető, és fordítva. A latkes burgonyát gyakran nem hámozzák meg, a héjával együtt lereszelik.

Végül, az írek, a fehéroroszok riválisai a burgonya iránti szeretetük miatt, nem kevésbé hagyományos boxtyval rendelkeznek. Egy ír közmondás szigorúan azt mondja: „Ha nem tudod, hogyan kell megsütni egy dobozt, akkor ülsz egy kancsóban.” Minden nagyon hasonló, de a tészta egyenlő arányú durvára reszelt burgonya és burgonyapüré keverékéből készül, tej, tojás és liszt hozzáadásával. A reszelt burgonyát is rendesen ki kell nyomni. Ez egy jó recept, megbízható eredményt ad, de még itt is vannak, akik „maradnak a lányokban”, mit lehet tenni? 900 g burgonyához vegyünk 1 tojást, 180 ml tejet (burgonyapüréhez és tésztához), 34 evőkanál. l. liszt. Lehet több tojás, akkor növeljük a liszt arányát. Nem teszel hagymát a dobozba.


Hozzávalók az ír burgonyás palacsintához

A burgonyás palacsinta kalóriatartalma

Ha mindent helyesen csinál, és követi a receptünket, a burgonyás palacsinta hihetetlenül ízletes lesz. Olyan, amitől 20-at, de akár 30-at is megeszel egyszerre! De ez az étel nagyon magas kalóriatartalmúnak tűnik, ami veszélyezteti alakját és egészségét. Tehát nézzük meg, mennyi kalória van a burgonyás palacsintában?

Az olajban sült burgonya palacsinta kalóriatartalmának kiszámításához a klasszikus receptet vettük alapul: 600 g burgonya, 1 közepes hagyma, 1 tojás, 2 evőkanál. l. búzaliszt, só és bors. Plusz zsír, zöldség vagy ghí a sütéshez és tejföl a tálaláshoz. Számítsuk ki az átlagos kalóriatartalmat 100 g-ra.

Hozzávalók kalóriatartalma 4 adaghoz:

Burgonya: 80 kcal/100 g = 480 kcal

Hagyma: 41 kcal/100 g = 41 kcal

Tojás: 157 kcal/100 g = 78,5 kcal

Liszt: 342 kcal/100 g = 102,6 kcal

Olaj: 898 kcal/100 g = 179,6 kcal

Só, bors: 0 kcal

Összes kalória 4 adagonként: 881,7 kcal

Tegyük fel, hogy a megadott mennyiségű hozzávalóból körülbelül 800 g burgonyás palacsintát kapunk (200 g adagonként). 100 g burgonya palacsinta kalóriatartalma: (881,7 kcal / 800 g) 110,2 kcal. Tehát 100 g burgonya palacsinta hozzávetőleges kalóriatartalma receptünk szerint 110,2 kcal. Vagyis egy 200 g tömegű adag kalóriatartalma körülbelül 220,4 kcal.

Érdemes megjegyezni, hogy ez egy hozzávetőleges kalóriatartalom. Ez a burgonya típusától, a tojás méretétől, a sütés során felhasznált olaj mennyiségétől és egyéb tényezőktől függően változhat. Ügyeljen a tejföl zsírtartalmára és más szószok és adalékanyagok kalóriatartalmára is, amelyeket hozzá szeretne adni a palacsintához. Mindez kalóriadúsabbá teheti az ételt.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #Draniki #burgonyás palacsinta #latkesKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version