Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

A draniki, a burgonyás palacsinta, a latkes egy meglehetősen régi étel (olyan régi, amennyire egy burgonyaétel lehet), elterjedt az Orosz Birodalom minden egykori északnyugati tartományában, az összes nép között, amely ezeken a területeken lakott. Csak ne keverje össze őket a drachony-val, amely a közép-oroszországi palacsinta és omlett közé esik.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan készítsünk tökéletes burgonyás palacsintát Hozzávalók burgonya palacsinta készítéséhez Hogyan sütjünk burgonya palacsintát egy serpenyőben Burgonya palacsinta a világ más konyháiban A burgonyapalacsinta kalóriatartalma

A draniki ízletes és kielégítő dolog, az elkészítésüknek megvannak a maga finomságai és árnyalatai, de összességében a folyamat egyszerű. Furcsa módon, de hasonlóan az egyszerűnek tűnő sajttortákhoz, az eredmény gyakran teljesen sikertelen. Próbáljuk meg kitalálni.

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát

Hozzávalók burgonyás palacsinta készítéséhez

Hozzávalók burgonyás palacsintához
Hozzávalók burgonyás palacsintához

A Draniki csak burgonyából és hagymából, sóból és borsból állhat, de gyakrabban tartalmaz lisztet, keményítőt, tojást, tejet is – csak a biztonság kedvéért, hogy ne essen szét és megtartsa alakját. Egy burgonyát ki kell préselni a felesleges vízből, ha lisztet vagy keményítőt adunk hozzá, ez leegyszerűsíti és kiszámíthatóbbá teszi, de a puristák szerint eldurvul az íze, és gumiszerűvé teszi a burgonyás palacsintát.

Hogyan sütjük a burgonya palacsintát egy serpenyőben

Vannak nézeteltérések a burgonya durva vagy finom reszelőn való lereszelésében is, egyesek egészen a húsdaráló vagy turmixgép használatáig terjednek. Nekem úgy tűnik, hogy mindent ki kell próbálnod, és magadnak kell eldöntened, mi tetszik a legjobban. Az erősen összetört burgonyát nehezebb kezelni, és kevésbé kicsavarják, gyakran a „gumiééé” hatást keltik. De ismétlem, döntsd el magad.

Az erősen összetört burgonyát nehezebb kezelni és rosszabbul kicsavarni.
Az erősen összetört burgonyát nehezebb kezelni és rosszabbul kicsavarni.

A palacsintát legjobb olvasztott vajban és öntöttvas serpenyőben sütni, mint a többi palacsintát és palacsintát. Ez a tevékenység bizonyos készségeket igényel, de a gyakorlatok során meglehetősen gyorsan elsajátítható. Általában elég a sütés, de a vastag burgonyás palacsintákat is, mindenféle töltelékkel, fedő alatt, kis víz hozzáadásával, kis lángon is elkészítjük.

A burgonyás palacsintát legjobb olvasztott vajban és öntöttvas serpenyőben sütni.
A burgonyás palacsintát legjobb olvasztott vajban és öntöttvas serpenyőben sütni.

Magát a burgonyás palacsintát úgy kanalazzuk a serpenyőre, mint a palacsintát. Az olajat jól fel kell melegíteni, majd a hőt közepesre kell csökkenteni.

A dranikit úgy kanalazzuk a serpenyőre, mint a palacsintát
A dranikit úgy kanalazzuk a serpenyőre, mint a palacsintát

Ez egy meglehetősen kényes pillanat a palacsinták megfordításakor – kényelmes ezt egyszerre villával és spatulával megtenni.

Kényelmes egy villával és egy spatulával egyszerre megforgatni a palacsintát
Kényelmes egy villával és egy spatulával egyszerre megforgatni a palacsintát

A burgonyás palacsinták megsütése után serpenyőben, fedő alatt kicsit „párolhatjuk”
A burgonyás palacsinták megsütése után serpenyőben, fedő alatt kicsit „párolhatjuk”

Kész burgonyás palacsinta
Kész burgonyás palacsinta

A palacsinta adalékanyagai hasonlóak az omletthez – sajt, gomba, cukkini, kolbász, szalonna, még a darált hús is. Leggyakrabban a burgonyás palacsintát tejföllel tálalják, de remek a tejszínes, gombás, paradicsomos szósz is.

A burgonyás palacsinta adalékanyagai hasonlóak az omletthez
A burgonyás palacsinta adalékanyagai hasonlóak az omletthez

Burgonya palacsinta a világ más konyháiban.

A burgonyás palacsinta szokásos receptje fél kiló burgonyára egy hagyma, és ennyi, vagy plusz 1 tojás, 2 ek. l. liszt vagy keményítő, só és bors ízlés szerint.

A hagyományosan Hanukára készülő zsidó latke nagyon közel áll a burgonyás palacsintához. A latkék között az a különbség, hogy lényegesen nagyobb a tojásszámuk: fél kiló burgonyánként 4 tojás. A reszelt burgonyát nagyon jól ki kell nyomni. Annak érdekében, hogy a latkes jobban eltartsa, gyakran adnak hozzá matzomorzsát, például zsemlemorzsát. Ezután hagyni kell a tésztát egy ideig állni, hogy a morzsa megduzzadjon és kiszívja a folyadékot. Minél vékonyabbra reszeljük a burgonyát, annál vastagabb latkes készíthető, és fordítva. A latkes burgonyát gyakran nem hámozzák meg, a héjával együtt lereszelik.

Végül, az írek, a fehéroroszok riválisai a burgonya iránti szeretetük miatt, nem kevésbé hagyományos boxtyval rendelkeznek. Egy ír közmondás szigorúan azt mondja: „Ha nem tudod, hogyan kell megsütni egy dobozt, akkor ülsz egy kancsóban.” Minden nagyon hasonló, de a tészta egyenlő arányú durvára reszelt burgonya és burgonyapüré keverékéből készül, tej, tojás és liszt hozzáadásával. A reszelt burgonyát is rendesen ki kell nyomni. Ez egy jó recept, megbízható eredményt ad, de még itt is vannak, akik „maradnak a lányokban”, mit lehet tenni? 900 g burgonyához vegyünk 1 tojást, 180 ml tejet (burgonyapüréhez és tésztához), 34 evőkanál. l. liszt. Lehet több tojás, akkor növeljük a liszt arányát. Nem teszel hagymát a dobozba.

Hozzávalók ír burgonyás palacsintához
Hozzávalók az ír burgonyás palacsintához

A burgonyás palacsinta kalóriatartalma

Ha mindent helyesen csinál, és követi a receptünket, a burgonyás palacsinta hihetetlenül ízletes lesz. Olyan, amitől 20-at, de akár 30-at is megeszel egyszerre! De ez az étel nagyon magas kalóriatartalmúnak tűnik, ami veszélyezteti alakját és egészségét. Tehát nézzük meg, mennyi kalória van a burgonyás palacsintában?

Az olajban sült burgonya palacsinta kalóriatartalmának kiszámításához a klasszikus receptet vettük alapul: 600 g burgonya, 1 közepes hagyma, 1 tojás, 2 evőkanál. l. búzaliszt, só és bors. Plusz zsír, zöldség vagy ghí a sütéshez és tejföl a tálaláshoz. Számítsuk ki az átlagos kalóriatartalmat 100 g-ra.

Hozzávalók kalóriatartalma 4 adaghoz:

Burgonya: 80 kcal/100 g = 480 kcal

Hagyma: 41 kcal/100 g = 41 kcal

Tojás: 157 kcal/100 g = 78,5 kcal

Liszt: 342 kcal/100 g = 102,6 kcal

Olaj: 898 kcal/100 g = 179,6 kcal

Só, bors: 0 kcal

Összes kalória 4 adagonként: 881,7 kcal

Tegyük fel, hogy a megadott mennyiségű hozzávalóból körülbelül 800 g burgonyás palacsintát kapunk (200 g adagonként). 100 g burgonya palacsinta kalóriatartalma: (881,7 kcal / 800 g) 110,2 kcal. Tehát 100 g burgonya palacsinta hozzávetőleges kalóriatartalma receptünk szerint 110,2 kcal. Vagyis egy 200 g tömegű adag kalóriatartalma körülbelül 220,4 kcal.

Érdemes megjegyezni, hogy ez egy hozzávetőleges kalóriatartalom. Ez a burgonya típusától, a tojás méretétől, a sütés során felhasznált olaj mennyiségétől és egyéb tényezőktől függően változhat. Ügyeljen a tejföl zsírtartalmára és más szószok és adalékanyagok kalóriatartalmára is, amelyeket hozzá szeretne adni a palacsintához. Mindez kalóriadúsabbá teheti az ételt.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #Draniki #burgonyás palacsinta #latkesKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024