Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan készítsünk szilvás mályvacukrot: egyszerű receptek otthon

Hogyan készítsünk szilvás mályvacukrot: egyszerű receptek otthon

Amióta a világ orvosai többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy a cukor káros, az emberiség (pontosabban tudatos része) minden lehetséges módon megpróbálja csökkenteni a cukor mennyiségét az étrendjében. De édesség nélkül élni nagyon szomorú. Az egyik kiváló megoldás erre a problémára a vékony, házi készítésű gyümölcspasztilla, amelyet Oroszországban levashinak hívtak. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, de különösen sikeres a sok pektint tartalmazó gyümölcsből. Az egyik a szilva. A klasszikus szilvás mályvacukor gyönyörű, nagyon finom és sokáig eltartható, így példáján keresztül megértjük.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A szilvás mályvacukor elkészítése Hogyan szárítsuk a szilvás mályvacukrot Szilvás mályvacukor a sütőben Szilvás mályvacukor elektromos szárítóban (szárítóban) Mit adhatunk a szilvás mályvacukorhoz A szilvás mályvacukor előnyei Hogyan tároljuk a szilvás mályvacukrot?

Először is soroljuk fel a sok pektint tartalmazó gyümölcsöket és bogyókat – hátha a szilvát más hozzávalókkal szeretnénk összekeverni. És ne feledje, hogy az éretlen gyümölcsök több pektint tartalmaznak, mint a teljesen érettek.

Hogyan készítsünk szilvapasztillát


A szilvás mályvacukor elkészítése nagyon egyszerű: csak szilvára és cukorra van szüksége (ha azt szeretné, hogy édesebb legyen a desszert)

Ez egy nagyon egyszerű recept. Egy klasszikus szilvás mályvacukor elkészítéséhez… szilvára lesz szükséged. Ha savanyú a szilva, adhatunk hozzá cukrot, vagy nélkülözhetjük. Tehát egy egyszerű szilva mályvacukor otthon, lépésről lépésre:

1. Válogassa szét a szilvát. Hagyhatja az összes puhát, de meg kell szabadulnia a romlotttól – egy ilyen gyümölcs, és az egész mályvacukor sokkal korábban megromolhat, mint kellene.

2. Mossa meg a szilvát, és távolítsa el a szárát.

3. Vágja félbe a szilvát, és távolítsa el a magját. Ha van egy nehezen elkülöníthető maggal rendelkező szilvafajta, akkor két lehetőség közül választhat: vágja le a pépet a magról egy késsel, vagy egyszerűen vágja le a gyümölcsöt, hogy gyorsabban megfőjön anélkül, hogy a magokat eltávolítaná.

4. Tegye az elkészített szilvát egy serpenyőbe vagy egy vastag aljú serpenyőbe. Ha nagyon kemény a szilva, akkor az aljára önthetünk egy kis vizet. Zárja le a fedelet, és tegye közepes lángra. Főzzük, időnként megrázva vagy megkeverve, amíg a szilva megpuhul, 15-20 percig.

5. Ha van kimagozott szilvánk, hűtsük le, vegyünk fel kesztyűt, és kézzel távolítsuk el a magot. A szilvapépet aprítógépben vagy turmixgépben homogén pürévé őröljük, visszatesszük egy vastag aljú tálba. A szilvát átszűrheti szűrőedényen, ha nincs turmixgépünk vagy konyhai robotgépünk.

6. Próbálja ki a pürét. Ha túl savanyúnak találod, ízlés szerint adj hozzá édesítőt. Ez lehet normál vagy barna cukor, méz, csicsóka vagy agave szirup, stevia.

7. A szilvapürét lassú tűzön, fedő nélkül, sima szélű falapáttal sűrűn megkeverve főzzük meg – úgy, hogy szorosan az aljához illeszkedjen, lekaparva az összes ráragadt darabot. Addig főzzük, amíg a püré besűrűsödik, 10-30 percig, a szilva fajtájától függően. Ha a püré kezdetben sűrű, kihagyhatja a főzési szakaszt, de az ilyen mályvacukrok szárítása sokkal tovább tart. Ennek eredményeként van egy üres mályvacukor, majd meg kell szárítani a 3 módszer egyikével.

Hogyan szárítsuk a mályvacukrot


A legjobb a mályvacukrot a szabadban szárítani. És egy lakásban sütővel vagy elektromos szárítóval

A legegyszerűbb és legérthetőbb, évszázadok óta alkalmazott módszer a mályvacukor szárítása a szabad levegőn, a napon. De nem mindenkinek van erre lehetősége (bár egy városi lakás erkélye a napos oldalon készen áll a hatékonyságért versenyezni egy déli nyaralóval). De két lehetőség van a háztartási készülékek használatára: sütők (gáz vagy elektromos) és szárítók. Minél magasabb hőmérsékleten szárítja a mályvacukrot, annál gyorsabban megy a folyamat – de annál kevesebb vitamin marad a mályvacukorban.

Szilvás mályvacukor a napon

Minél melegebb a nap és minél szelesebb, annál gyorsabban szárad ki a szilvapüré. Helyezze a pürét egy nagy fadeszkára, vagy egy fém tepsire, vagy egy műanyag tepsire, előzetesen sütőpapírral (pergamennel) letakarva. Jobb, ha nem készítjük túl vastagra a püréréteget. Helyezze a legnaposabb helyre, és mozgassa a napsütést követően egész nap. Annak elkerülése érdekében, hogy a mályvacukrot legyekkel és más rovarokkal tarkítsák, helyezzenek függőlegesen a nyársakat a tálcára, és akasszon rájuk gézt, teljesen lefedve a csemege függő széleivel. A mályvacukor a hőmérséklettől és a szélerősségtől, valamint a püré rétegtől függően 1-3 nap alatt elkészül.

Szilvás pasztilla a sütőben

A sütőt előmelegítjük 50-100°C-ra. Ha a sütő légkeveréses (ventilátoros), kapcsolja be, és válasszon alacsonyabb hőmérsékletet. A tepsit kibéleljük szilikon lapokkal vagy sütőpapírral. A pürét egyenletesen, 3-4 mm vastag rétegben eloszlatjuk, és az elektromos sütő közepére helyezzük. Ha gázsütőnk van, a sütőlapokat a lehető legtávolabb helyezzük el a hőforrástól. A réteg vastagságától és a választott hőmérséklettől függően a száradási idő 3-12 óra. Időnként, különösen az első néhány órában, nyissa ki a sütő ajtaját, hogy eltávolítsa a gőzt – ez a nedvesség, amire nincs szüksége.

Szilvás mályvacukor elektromos szárítóban (szárítóban)

Válassza ki a készülék hőmérsékletét 40 és 70 °C között, valamint a fúvási erősséget. A sütőpapírt vágjuk fel a tálcákra illeszkedő darabokra, és oszlassuk el rajtuk az elkészített pürét. Szárítsa 3-12 órán át. A szilvás mályvacukrot kis elektromos szárítóban vagy kerek dehidratálóban (a kialakításuknak köszönhetően) azonnal adagoljuk.

Amikor a tetején lévő mályvacukor már nem tapad a kezedhez, készen áll.

Mit lehet hozzáadni a szilvapasztillához?


Az almát leggyakrabban a szilvapasztillához adják. A megfelelő fűszerek közé tartozik a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom és a csillagánizs.

Vessen egy pillantást a szöveg legelejére – az ott felsorolt ​​gyümölcsök és bogyók ugyanolyan püré állagot adnak aszalva, mint a szilva. Az egyik legelterjedtebb keverék a szilva-almás mályvacukor. Az almát a szilvával összefőzzük anélkül, hogy meghámoznánk (és első lépésben általában a magját, ezért ezt a pürét szitán kell átdörzsölni, nem pedig robotgéppel vagy turmixgéppel összetörni). Ugyanez a helyzet a körtével. A csonthéjas gyümölcsöket ugyanúgy készítik el, mint a szilvát. A bogyókat a farkáról hámozzák. A citrusos szilvás mályvacukrot a keserűfehér rétegről lefejtett pép és a héj összekeverésével készítjük. A pektintartalomban egyébként a cékla a bajnok. Szilvával való keveréke igen érdekes és kellemes ízt ad. A répát érdemesebb puhára sütni, hámozás nélkül, fóliában a sütőben 200°C-on kb 1,5 órán keresztül. Ezután meghámozzuk és a buggyantott szilvával együtt feldaraboljuk.

De a felsorolt ​​termékek mellett természetes ízeket – fűszereket – adhat a mályvacukorhoz. A szegfűszeg, a fahéj, a kardamom és a csillagánizs jól illik a szilvához – együtt vagy külön-külön.

A mályvacukor előnyei

Ha nem adsz hozzá cukrot a szilvapüréhez, vagy mondjuk steviát, akkor tökéletes desszert lesz. A cukormentes szilvás mályvacukor C-, A- és K-vitaminban, mikroelemekben, rostokban és pektinben gazdag (mindkettő nagyon jótékony hatással van az emésztésre). Továbbra sem kell túl sokat enni belőle, de a többi édességhez képest egyszerűen nem árt egy ilyen finomság.

Hogyan kell tárolni a szilva mályvacukrot


A szilvás mályvacukrot papírban, feltekerve, száraz és sötét helyen tároljuk.

A legkényelmesebb, ha a szilvás mályvacukrot azonnal csíkokra vágjuk, és tekercsekre tekerjük. Csomagoljon minden tekercset sütőpapírba, és helyezze őket egy hermetikusan lezárt edénybe – egy bádogdobozba, tartályba vagy tégelybe. Tartsa száraz és sötét helyen. Ebben a formában a mályvacukrot legfeljebb egy évig tárolják, fokozatosan kiszáradva.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #mályvacukor #szilva #szilva lekvár #szilvaKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version