Hogyan kell egész almát sütni a sütőben

Hogyan kell egész almát sütni a sütőben

Az alma szezonban, azaz augusztus végén és szeptemberben különösen aktuális kérdés, hogyan kell egész almát sütni a sütőben. Végtére is, az egész sült alma nem csak önmagában finom – kiváló alap az almaszószhoz, vagy különféle ételek alapanyaga, beleértve a gabonaféléket és a desszerteket is. A sütőből származó alma kiváló köret lehet húsokhoz vagy szárnyasokhoz.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Melyik almát a legjobb sütőben sütni, egészben sütni a sütőben? Meddig tárolható a sütőben sült alma egészben sütve, milyen egészségügyi előnyökkel jár Sütőben sült alma, mogyoróval töltött egész sütőben sült alma egész sütőben. sült alma szárított gyümölccsel és dióval Egész kemencében sült alma kéksajttal és fahéjrudakkal Egész kemencében sült alma, töltött dió és hajdina Egész sült alma sütőben édes pisztácia vajjal Gyöngyárpa kása egész sült almával sütőben Egész alma tésztában , sütőben sütjük

Melyik almát a legjobb egészben sütni a sütőben?

A sütéshez használt almának erős héjúnak kell lennie, amely lehetővé teszi, hogy az alma ne veszítse el alakját, ne repedjen szét vagy ne váljon almakává a sütőben magas hőmérsékleten. Bár vannak, akik szeretnek egész almát pont ilyen kásaszerű állapotúra sütni, majd lehűteni az almás masszát és elfogyasztani a finom aromás zselét – hála ezért az almapektinnek.

De ha Önnek fontos, hogy tálaláskor megőrizze az alma formáját, akkor az üzleteinkben forgalmazott külföldi fajták közül a szakácsok és cukrászok azt tanácsolják, hogy sütéshez elsősorban a Granny Smith almát válasszák. És alternatívaként:

  • Jonagold. A mézes-édes alma egészben jól bírja a sütőben való sütést. Azonban nem tartanak sokáig, ezért kora ősszel, szezonjuk csúcspontján használja őket. Dióval és vörösáfonyával sütjük, fagylalttal vagy natúr joghurttal tálaljuk.
  • Mézes ropogós. Illatos alma, amely sütés közben is megőrzi aromáját. Ezek az almák kiválóan alkalmasak tarte tatin készítésére.
  • Braeburn. Az alma kemény, lédús, frissítő, ízében enyhén fűszeres, fanyar aromájú. Sütőben egészben sütve, szárított gyümölccsel töltve nagyszerűek, különösen bőséges streusel réteggel (egy speciális morzsafajta pékáruk megszórásához), őrölt fahéj hozzáadásával.
  • Pink Lady. Nagyon népszerű almafajta, kiegyensúlyozott ízzel, édes, fanyar és enyhén savanykás jegyekkel. Ezek az almák mindig tökéletesen megtartják formájukat, és egészben sütve csodálatosan passzolnak gyömbérhez, túróhoz/túróhoz, fahéjhoz, mézhez, fügéhez, áfonyához vagy vörösáfonyához.

Őshonos fajtáink közül a legjobb, ha az egész Antonovkát és Simirenkót sütőben sütjük. Vannak még kevésbé ismert, sütésre alkalmas fajták is, például az Astrakhan White, a Phoenix stb.

Mit kell figyelembe venni egész alma sütőben való sütésekor

  1. Egy közepes alma elegendő adag személyenként.
  2. Távolítsa el a magot és a magokat! Ez egy speciális késsel könnyen megtehető. Szúrjuk bele a gyümölcsbe a szár környékén, és fordítsuk meg a tengelye körül. Ezután húzza ki a kést a maggal együtt. De egy szokásos házvezető kés is megteszi, ha egyszerűen eltávolítja a magot, nem lesz olyan kényelmes.
  3. Ne vágjuk át az almát, nehogy a finom lé szétterüljön a formán. Optimális, ha körülbelül 1 cm pép marad az alján. Először töltse meg a kapott helyet dióval vagy tört sütivel vagy keksszel, majd öntsön mézet vagy szórjon rá cukrot.
  4. Az almát kis sütőedényben vagy magas oldalú tepsiben süssük meg. Mindegy, hány almát tervezünk egyszerre sütni, a tepsi mérete olyan legyen, hogy a sült alma körül ne legyen túl sok üres hely. Ellenkező esetben a keletkező lé megéghet! De nem kell túl szorosan becsomagolni az almát.
  5. A kényelem érdekében az elkészített almákat sütőedénybe helyezzük, és csak ezután töltjük meg.
  6. A sütőben egészben sült almához válasszon tölteléket saját ízlése szerint. Elkészítéséhez használjunk édesítőszert (barnacukor, kókuszcukor, juharszirup vagy méz) + frissen őrölt fűszereket és gyógynövényeket (fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom és/vagy gyömbérpor). És ne felejtsen el egy csipet tengeri sót – a nemes és összetett ízért. Néhány kis kocka vaj vagy ghí, amit a töltelékre teszünk, bármilyen tölteléket krémessé varázsol. Amikor pedig töltelékkel töltjük az almát, hagyjunk kb 1 cm-t szabadon a tetejéig.
  7. Annak érdekében, hogy az egész alma ne égjen meg a sütőben, és sütés közben a tepsihez tapadjon, öntsön egy kevés folyadékot (maximum 2 cm magasan) a tepsi aljába. A legegyszerűbb választás az ivóvíz, amelyet sütés közben fűszerekkel, édesítőszerekkel és almalével keverünk össze. Az almabort néha ízes és élénk mártáshoz használják. Ha szereted, adj hozzá egy kis pálinkát. Ne aggódjon, ha a gyerekek megeszik ezeket az almákat – az alkohol elpárolog sütés közben.

Sütőben sült egész alma: meddig kell főzni a klasszikus recept szerint?

15 perctől, mérettől és fajtától függően. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük az almát190°C-os sütőben, amíg az alma belül megpuhul, de formájukat és héját sértetlenül megőrzi.

Hogyan lehet a legjobban tálalni a sütőben sült almát?

Amikor a sült almák készen vannak, vegyük ki a sütőből, tegyük át egy tálra/tányérra, és öntsük rá a serpenyőből a levét – így a legegyszerűbb tálalni. Ezután hagyja állni az almát szobahőmérsékleten 710 percet, és hívjon mindenkit az asztalhoz.

Ha egy kicsit bonyolultabbá szeretné tenni az előadást, adjon hozzá egy kis hideg tejszínt, egy gombóc fagylaltot vagy sima sűrű joghurtot az egész sült almához.

Mennyi ideig áll el az egész sütőben sült alma a hűtőben?

Légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben tárolva az alma 3-ig friss marad4 nap.

Próbálja meg a sült almát a főzés után 2 órával hűtőszekrénybe tenni. Létezik egy úgynevezett „két órás ablak”, amikor a megfőtt gyümölcsöket hőkezelés után célszerű a hűtőbe tenni, hogy ne romoljon meg.

Sütőben sült egész alma: milyen egészségügyi előnyökkel jár?

Az alma az egyik legnépszerűbb és legtermesztettebb gyümölcs a bolygón. Gazdagok antioxidánsokban, flavonoidokban és élelmi rostokban, így a szerény gyümölcsöt egy igazi szuperélelmiszer magasságába emelik. A kutatások azt mutatják, hogy az alma csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. Vannak más okok is az alma fogyasztására, lásd itt.

A legjobb módja annak, hogy az alma egészséges erejét sértetlenül kiaknázzuk, ha frissen fogyasztjuk. De a sült alma is egészséges étel. Érdekes módon az almában található szacharóz fele sütéskor egyszerű cukrokra (glükózra, fruktózra) bomlik, amelyeket a szervezet jobban felszív. Ráadásul a sütőben sült alma különösen jót tesz a bélrendszernek. A modern kutatások pedig kimutatták, hogy a sült alma fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, az asztma és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Annak elkerülése érdekében, hogy az alma egészségtelen hulladékká váljon, az egész alma sütésekor kerülje a finomított cukor és a nagy mennyiségű vaj használatát. Adjon egészséget a sült almáinak, töltse meg dióval, magvakkal, bogyós gyümölcsökkel, gyümölcsökkel és még olyan barátságos zöldségekkel is, mint a sárgarépa vagy a sütőtök.

Olvasson többet az almáról a www. oldalon: Miért ne dobja ki az alma héját

Sült alma sütőben: receptek

Egész kemencében sült alma mogyorós töltelékkel

Natalia Tsibulskaya Moszkvából, a recept szerzője és olvasónk: „Ezek sült almák finom és aromás dió, méz és túró töltelékkel.”

Egész kemencében sült alma mogyorós töltelékkel
Egész kemencében sült alma mogyorós töltelékkel

6 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 60 g mogyoró
  • 6 közepes alma
  • 1 sárgája
  • vanillin
  • 2 evőkanál. l. méz
  • 3 evőkanál. l. nehéz tejszín
  • 50 g puha pépes túró
  • őrölt fahéj, opcionális
  • 1 evőkanál. l. porcukor

1. A mogyorót turmixgépben ledaráljuk.

2. Mossa meg az almát, távolítsa el a magházat és a magokat.

3. A töltelékhez a sárgáját, a vaníliát és a mézet habosra verjük.

4. Hozzáadjuk a tejszínt, újra felverjük a tölteléket.

5. A sült alma töltelékéhez adjunk apróra vágott diót.

6. A sült alma töltelékéhez lágy túrót adunk.

7. Keverje össze a sütőben egészben sült almához a tölteléket.

8. Töltsük meg az almát diós töltelékkel. Kívánság szerint megszórjuk őrölt fahéjjal.

9. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük 1530 percig, amíg az alma megpuhul. 7 után vegyük ki a sütőből10 percig porcukorral megszórva tálaljuk.

Egészben sült alma fügével

Az aszalt gyümölcsökhöz jól passzol a sütőben sült egész alma. Megtölthetjük mazsolával és/vagy szárított sárgabarackkal, de a mi választásunk a füge és a datolya.

Egészben sült alma fügével
Egészben sült alma fügével

4 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 70 g szárított füge
  • 24 szárított datolya
  • 2 evőkanál. l. fenyőmag
  • 0,5 tk. őrölt fahéj
  • csipet gyömbérpor
  • 4 nagy alma
  • méz
  1. A füge töltéséhez áztassa a fügét meleg ivóvízbe 10 percre. A vizet lecsepegtetjük, a fügét megszárítjuk, és a datolyával együtt felaprítjuk. Keverje össze a szárított gyümölcsöket, a diót, a fahéjat és a gyömbért.
  2. Az almát a tetejéről kimagozzuk, és anélkül távolítsuk el a magokat, hogy az almát teljesen átvágjuk. Egy éles kanál segítségével nagyon óvatosan távolítsa el a pépet belülről anélkül, hogy megsértené az alma falát. Az almákat fogpiszkálóval minden oldalról megszurkáljuk, nehogy sütés közben szétrepedjenek.
  3. Töltsük meg az almát szárított gyümölcsök és diófélék keverékével. Minden almát fóliába csomagolunk úgy, hogy a tetején hagyjunk egy kis lyukat nyitva.
  4. Az egész almát 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára sütjük. Melegen vagy hidegen, mézzel tálaljuk.

Egész kemencében sült alma szárított gyümölccsel és dióval

A kemencében sült alma sok-sok desszert sikeres és releváns alternatívája.

Egész kemencében sült alma szárított gyümölccsel és dióval
Egész kemencében sült alma szárított gyümölccsel és dióval

4 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

  • egy kis marék kis sötét mazsola
  • 2 szárított füge
  • 2 szárított datolya
  • 1 evőkanál. l. fenyőmag, mandula és kesudió
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • csipet gyömbérpor
  • 4 nagy zöld alma
  • folyékony méz vagy juharszirup a tálaláshoz
  1. A töltelékhez a mazsolát és a fügét 20 percre meleg ivóvízbe áztatjuk. Egy szűrőedényben leszűrjük, megszárítjuk és felaprítjuk. A datolyát és a diót apróra vágjuk. Keverje össze a szárított gyümölcsöket, a diót, a fahéjat és a gyömbért.
  2. Az almának a tetejéről kimagozzuk a magházat, és távolítsuk el a magokat anélkül, hogy az almát teljesen átvágnánk. Egy éles kanál segítségével nagyon óvatosan távolítsa el a pépet belülről anélkül, hogy megsértené az alma falát. Az almákat fogpiszkálóval minden oldalról megszurkáljuk, hogy…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024