Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan főzzünk finoman fagyasztott brokkolit

Hogyan főzzünk finoman fagyasztott brokkolit

A fagyasztott brokkoli a többi fagyasztott zöldséghez hasonlóan igazi életmentő a modern háziasszony számára! Nem kell semmit sem takarítani, sem kimosni: csak vegye ki a csomagolásból, és főzzön az egészsége érdekében. Hogyan kell helyesen használni a fagyasztott brokkolit?

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Milyen előnyökkel jár a fagyasztott brokkoli főzés előtt Hogyan fagyasztjuk le a brokkolit?

A fagyasztott brokkoli előnyei

Röviden, ugyanaz, mint a frissen! A helyzet az, hogy a brokkoli virágzat gyakorlatilag nem veszít vitaminokból és ásványi anyagokból a sokkhűtés során. Még a meglehetősen szeszélyes C-vitamin is 80 százalékban megmarad, és egyébként annyi van belőle a brokkoliban, mint a citromban. És ami a folsavtartalmat illeti (B-vitamin9), különösen a terhes nők számára szükséges, ez a káposzta minden zöldséget megelőz.

A fagyasztott brokkoli más vitaminokban is gazdag, mint például A, B1IN2PP és E. Ez azt jelenti, hogy rendszeres fogyasztása javítja a látószervek, az idegrendszer működését és segít lassítani az öregedési folyamatokat.

A fagyasztott brokkoli sok kalciumot és foszfort tartalmaz, amelyek szükségesek az egészséges fogakhoz és csontokhoz. Ennek a káposztának a virágzata pedig káliumot és magnéziumot, cinket és mangánt tartalmaz, ezért mindenkinek egyszerűen szükséges, de különösen a fitnesz szerelmeseinek: a szív óraként fog működni, és az izmok nőnek.

És természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a nagy mennyiségű rostot, amely segít eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből és megtisztítja a beleket. Éppen ezért a brokkoli mindenképp bekerül minden fogyni vagy karcsú alakot megőrizni vágyó étrendjébe. Ráadásul a fagyasztott brokkoli a frisshez hasonlóan sok növényi fehérjét tartalmaz értékes aminosavakkal. Általánosságban elmondható, hogy ha már futni fog a boltba, hogy vesz pár zacskó ilyen értékes terméket, ez teljesen ésszerű.

Fel kell olvasztani a brokkolit főzés előtt?


Nem szükséges kiolvasztani a brokkolit főzés előtt (Shutterstock/FOTODOM)

Nem igényel különösebb előkészítést. Az erőfeszítések oroszlánrészét a csomag felbontására fordítják. A brokkolit nem kell különösebben kiolvasztani: forrásban lévő vízbe vagy húslevesbe tesszük, és ismét forralás után 4 percig főzzük. Nos, talán sütés előtt, vagy ha káposztát használunk a pite töltésére, 15 percre szűrőedénybe helyezhetjük a virágzatot, hogy egy kicsit felolvadjanak. Vagy ismét gyorsan forraljuk fel sós vízben, legfeljebb 2 perccel a második forralás után. Ezután szűrőedényben szűrjük le, és rendeltetésszerűen használjuk.

Hogyan kell megfelelően lefagyasztani a friss brokkolit otthon

Amúgy ha nem bízol a bolti káposztában, vedd a kezedbe! Vagyis vegyél friss fej brokkolit és fagyaszd le otthon. Ezt egyáltalán nem nehéz megtenni, és nem is tart túl sokáig. Először válassza el a virágzatot a fejtől, válasszon erős, ép, sötétzöldeket. Forrásban lévő vízbe tesszük és 2 percig főzzük. Egy szűrőedényben szűrjük le, majd azonnal öntsük jeges vízbe, hogy a brokkolit lehűtsük. Hagyja papírtörlőn kissé megszáradni a virágzatot, majd csomagolja zacskóba vagy műanyag edénybe, és azonnal tegye be a fagyasztóba. A brokkoli és a karfiol keverékét egyébként ugyanúgy feldolgozva készíthetjük el.

Hogyan kell főzni a brokkolit


A brokkoli sajátos szagának elkerülése érdekében főzés közben adjunk hozzá fokhagymát és 1 tk. szárított gyógynövények (Shutterstock/FOTODOM)

De ez a pillanat nagyon fontos. Számunkra úgy tűnik, hogy a brokkoli helytelen főzése miatt sokan „csúnya” vagy ízetlennek tartják. Szóval, tanuljuk meg, hogyan kell helyesen csinálni!

Öntsön ivóvizet egy serpenyőbe, és forralja fel nagy lángon. Csökkentsük közepesre, és sózzuk. Helyezze a brokkolit a vízbe közvetlenül a csomagolásból. Forraljuk fel és főzzük 2 percig, ha később tervezzük sütni/sütni, vagy 4 percig, ha sima fogyasztást tervezünk. Ezután a brokkolit egy szűrőedényben szűrjük le, és jeges vízbe tesszük. Ebben az esetben a káposzta megőrzi élénkzöld színét és étvágygerjesztőnek tűnik. Az állaga pedig kellemesen ropogós marad. Az eredmény „al dente” lesz!

És még egy tanács. Vannak, akik nem szeretik a brokkoli sajátos illatát, amitől nagyon könnyű megszabadulni. Például fokhagymát adunk a vízhez főzés közben (frissen, préselve, vagy még kényelmesebben granulálva), valamint 1 tk. szárított gyógynövények. Meglátod: a brokkoli íze és aromája is teljesen más jegyeket ölt majd.

Hogyan kell használni a fagyasztott brokkolit

Akárcsak frissen! Ez a fagyasztott brokkoli kényelme, hogy széles a felhasználási köre, és minimális az elkészítési ráfordítás.

Ez a káposzta fogyasztható tiszta formában, ízlés szerint szósszal vagy anélkül (például ha diétázol), köretként hal, csirke, hús mellé, vagy levesekhez adható. A brokkolit főtt állapotban saláták, rakott ételek és lepények töltelékeként használhatjuk. Általában minden csak a kulináris képzeletétől függ. Nos, hogy felgyorsítsuk, ajánlunk 3 eredeti brokkolis ételek receptjét, amelyek segítenek legalább tiszteletben tartani ezt a káposztát.

Panírozott brokkoli

A rántott brokkoli nagyon finom étel, amelyet általában még azok is kedvelnek, akik nem szívesen fogyasztják ezt a káposztát tiszta formájában. Tálalhatjuk az asztalra köretként vagy önálló ételként, ízlés szerint mártással (például fokhagymával) kiegészítve.


Rántott brokkoli ()

20 perc

2 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• fagyasztott brokkoli – 400 g

• tojás – 2 db.

• zsemlemorzsa – 70 g

• növényi olaj sütéshez – 4 evőkanál. l.

• tej – 1 evőkanál. l.

• granulált fokhagyma – 1 tk.

• őrölt kurkuma – 1/2 tk.

• só

• frissen őrölt fekete bors

1. Tegye a brokkolit forrásban lévő vízbe, és forralás után 2 percig főzze. Egy szűrőedényben szűrjük le, és tegyük egy tál jeges vízbe, hogy a brokkoli zölden maradjon.

2. Törjük fel a tojásokat egy széles tálba. Adjunk hozzá tejet. Enyhén sózzuk és borsozzuk. Addig keverjük, amíg a keverék homogén állagot nem kap. Adhatunk hozzá egy csipet őrölt szerecsendiót.

3. Helyezzen zsemlemorzsát egy külön széles tálba. Adjunk hozzá őrölt kurkumát. Alaposan keverjük össze, hogy homogén panírozó keveréket kapjunk.

4. A brokkoli rózsákat adagonként mártsa bele a tojásos-tej keverékbe. Ezután zsemlemorzsába forgatjuk. A növényi olajat jól felforrósítjuk egy nagy serpenyőben.

5. A brokkolit kis adagokban süssük aranybarnára zsemlemorzsában úgy, hogy a virágok lazán elhelyezkedjenek a serpenyőben. Forrón tálaljuk.

HASZNOS TANÁCSOK

Tálalás előtt tányérokra tegyük a forró panírozott brokkolit, és szórjuk meg reszelt sajttal: kifejezőbb és pikánsabb lesz az étel íze.

Brokkolis omlett

Javasoljuk, hogy reggelire készítsen egy egészséges és hihetetlenül aranyos omlettet brokkolival egy serpenyőben. Az egész folyamat körülbelül 15 percet vesz igénybe, és Önnek és szeretteinek is tetszeni fog az eredmény.


Omlett brokkolival ()

15 perc

2 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• tojás – 2 db.

• fagyasztott brokkoli – 200 g

• tej 2,5% – 4 evőkanál.

• vaj – 50 g

• szárított fokhagyma – ízlés szerint

• só

• frissen őrölt fekete bors

1. Egy kis serpenyőben forraljuk fel 22,5 liter víz. Sózzuk forrásban lévő vizet, és adjunk hozzá fagyasztott brokkolit. 2 percig főzzük. Ezután szűrőedényben engedjük le a vizet, és papírtörlőn szárítsuk meg a brokkoli virágait.

2. Közben a tojásokat egy mély tálba törjük, sózzuk, borsozzuk. Habverővel vagy villával alaposan keverje össze a sárgáját a fehérjével, sóval és borssal. Felöntjük a tejjel. Keverjük újra.

3. Egy serpenyőt vajjal felhevítünk. Helyezzük a brokkolit, és szórjunk egy kevés szárított fokhagymát a virágokra. Mindkét oldalát megsütjük.

4. A tejjel felvert tojásokat a serpenyőbe öntjük, sózzuk, borsozzuk. Csökkentse a hőt alacsonyra, fedje le a serpenyőt, és süsse meg a brokkolis omlettet 56 percig, amíg „megragad” a tetején. Levesszük a tűzről és tálaljuk.

HASZNOS TANÁCSOK

A franciák, akik feltalálták ezt az ételt, tej nélkül készítenek omlettet, kivéve, ha kevés vizet öntenek bele, szó szerint 1 evőkanál. l., és akkor is csak azért, hogy a sárgáját és a fehérjét gyorsabban és alaposabban felrázzuk. A klasszikus omlettet érdemes vajban vagy ghíben sütni: így a tojás jobban felfedi az ízét.

Brokkoli és sóska leves

A brokkoli és sóska leves nagyon könnyű és nagyon ízletes. Igazi ajándék azoknak, akik figyelik az alakjukat! Főzheti ezt az ételt hús- vagy csirkehúslevessel, vagy csak vízzel.


Brokkoli és sóska leves ()

30 perc

6 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• csirkehúsleves (húsleves, víz) – 2 l

• fagyasztott brokkoli – 250 g

• fagyasztott spenót – 150 g

• fagyasztott sóska – 150 g

• burgonya – 200 g

• paradicsom – 200 g

• édes paprika – 100 g

• póréhagyma – 100 g

• sárgarépa – 80 g

• zeller gyökér – 50 g

• zöldhagyma – 2 szár

• kapor – 30 g

• babérlevél – 2 db.

• őrölt koriander – a kés hegyén

• só

• frissen őrölt fekete bors

1. Készítsd elő a zöldségeket. A burgonyát, a sárgarépát és a zellergyökeret meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az édes paprikát és a paradicsomot is kockákra, a póréhagymát pedig karikára vágjuk.

2. Forraljuk fel a húslevest, és adjuk hozzá a burgonyát a serpenyőbe. Közepes lángon főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát, a kaliforniai paprikát, a póréhagymát és a zellergyökeret. Főzzük további 7 percig.

3. Tegye bele a brokkoli rózsákat a serpenyőbe (kiolvasztás nélkül), és adja hozzá a babérlevelet. Hagyjuk felforrni és adjuk hozzá a paradicsomot. Csökkentse a hőt, és forralja a levest további 10 percig.

4. A leveshez adjuk a fagyasztott spenótot és a sóskát. Keverjük össze és forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk, korianderrel ízesítjük. 3 percig főzzük.

5. A kaprot és a zöldhagymát apróra vágjuk, és a serpenyőbe adjuk. Fedjük le fedővel és hagyjuk állni 10-15 percig.

HASZNOS TANÁCSOK

Ha az elkészült leves túl savanyúnak érzi magát, ne aggódjon. A probléma könnyen megoldható egy kis cukor hozzáadásával: ez segít elérni a tökéletes egyensúlyt.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #brokkoliKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version