Házi almakrém és egyebek, hogyan kell elkészíteni és tárolni

Házi almakrém és egyebek, hogyan kell elkészíteni és tárolni

Az almából és más gyümölcsökből és bogyókból készült házi mályvacukor az egészséges édesség ékes példája. Csak gyümölcsből készül, felesleges cukor, liszt és keményítő nélkül. Ez egyrészt a betakarítás megmentésének, másrészt a télre való felkészülésnek a módja, miközben az olcsó szezonális bőség a polcokon van. Megosztjuk a házi mályvacukrok készítésének fortélyait.

A pastila egy őshonos orosz csemege. A régi időkben még olyan hivatás is létezett, mint a pásztorkodás, mivel főleg nők foglalkoztak ezzel a mesterséggel. A mályvacukrok változatossága elképesztő volt: vékony (magában gyümölcsből, cukor és melasz nélkül), füge (zsenge zselé) és fehérje (felvert tojásfehérje hozzáadásával), egyszerű (egyrétegű) és egyesített (puff); Körte, szilva, bogyó, rózsaszirom; Belevszkaja, Kolomenszkaja, Rzsevszkaja. Manapság sok ősi receptet újjáélesztenek.

Házi készítésű vékony mályvacukor

A papírlap vastagságúra szárított gyümölcspüréből készült mályvacukor a legegyszerűbb „konzerv”, főként a déli országokban népszerű, ahol sok a napsütéses nap. Az ilyen mályvacukrot bármilyen gyümölcsből és bogyós gyümölcsből elkészíthetjük, a technológia elemi, bár időbe telik: először a gyümölcs- és bogyós alapanyagokat sűrűre főzzük, szitán eltávolítjuk a bőrről és a magokról (bár gyakran senki sem zavarja magát ilyen finomságokkal). Ezután a kapott masszát vékony rétegben egy tepsire terítjük, és a napsugarak alatt csillámpapír állapotúra szárítjuk. Grúziában az ilyen készítményt tklapi-nak, Örményországban savanyú lavashnak, Kubanban mályvacukornak vagy lavashina-nak hívják. Hagyományosan a szárított mályvacukorlapokat szőnyegekhez hasonlóan tekercsbe tekerik, és a föld alá küldik tárolásra.

A vékony mályvacukrot bármilyen gyümölcs és bogyó püréből készítik, papírlap vastagságúra szárítják, majd tekercsbe tekerik.
A vékony mályvacukrot bármilyen gyümölcs és bogyó püréből készítik, papírlap vastagságúra szárítják, majd tekercsbe tekerik.

Házi vékony mályvacukor készítése

A vékony mályvacukor elkészítésének fő lépései nem függenek attól, hogy milyen gyümölcsből készítjük. Gyümölcsadalékos narancslekvárt vagy joghurtot akár vékony lapra is aszalhatsz, ha megjön a kedved. A cukor hozzáadása pusztán ízlés kérdése, de a cukor elvékonyítja a pürét, így tovább tart a száradása. Vannak más árnyalatok is a különböző gyümölcsök kezelésében.

A vékony mályvacukor elkészítésében vannak árnyalatok, attól függően, hogy milyen gyümölcsökből vagy bogyókból készül, és hogy van-e hozzáadva cukor. De a főzési lépések mindig ugyanazok maradnak
A vékony mályvacukor elkészítésében vannak árnyalatok, attól függően, hogy milyen gyümölcsökből vagy bogyókból készül, és hogy van-e hozzáadva cukor. De a főzési lépések mindig ugyanazok maradnak

Hogyan készítsünk gyümölcsöt házi vékony mályvacukrokhoz

  1. Vékony mályvacukor készítésekor a lédús, sok magot tartalmazó bogyókat (eper, málna, szeder) a legjobban keverjük össze pürésített, homogén sűrű péppel rendelkező gyümölcsökkel (alma, banán, szilva, birsalma), különben a levél törékennyé válik, és a magvak kitörnek. elrontani az ízét.
  2. Azokat a gyümölcsöket, amelyeknek a húsa gyorsan oxidálódik, megsötétül és megromlik (sárgabarack, őszibarack, körte, alma), először meg kell főzni vagy sütni, és csak ezután kell pürévé tenni.
  3. A málna, eper, szilva és kivi azonnal pürésíthető és sűrűre főzhető.

A gyümölcsöt turmixgéppel vagy húsdarálón átpasszírozva pürésíthetjük, vagy pépesíthetjük pépesítővel. Az első esetben sima, szinte homogén vékony mályvacukrot kap, a másodikban – texturáltabb, mint a kézműves papír. Javasoljuk, hogy a kivit, a banánt és a sütőtököt kizárólag az első módszerrel aprítsa fel, különben a mályvacukor nem szárad ki egyenletesen, és túl ragadós lesz.

Hogyan szárítsuk a vékony mályvacukrot

A mályvacukrot régimódi módon, napfény alatt szárítani lehet, hogy környezetbarát, de időbe telik, és ami a legfontosabb, tiszta napsütéses idő és nagy kert. De ha szükséges, a „savanyú lavash” elkészíthető egy városi lakásban.

Ha Ön egy gyümölcsszárító tulajdonosa, szerencséje van: segítségével vékony mályvacukrot készítenek egy napon belül, gyakorlatilag ön részvétele nélkül.

A mályvacukrot sütőben is süthetjük: egy tepsit fedjünk le sütőpapírral, és kenjük be növényi olajjal. Ha van a háztartásban szilikon szőnyeg, akkor kényelmesebb használni, és akkor nem kell kenni. Ezután a megfőtt pürét egyenletesen, 3-5 mm vastag rétegben elkenjük egy sütőlapon, és betesszük a sütőbe. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál jobb a mályvacukor minősége, ideális esetben 40-60 °C, de ha az Ön sütője nem tartja ezt a hőmérsékletet, akkor a fűtés legfeljebb 100 °C-ra emelhető. Kapcsolja be a konvekciós módot, vagy nyissa ki az ajtót 10-15 cm-re, akkor a szárítási folyamat során jobb lesz a felesleges nedvesség elpárologtatása. A pasztilla készen áll, ha meghajlik, de nem tapad a kezéhez (6-10 óra).

Hogyan távolítsuk el a vékony mályvacukrot a papírról

Ha egy gyümölcslevél szilárdan a papírhoz tapad, ne ijedjen meg. Elég a pasztillát pergamennel felfelé megfordítani, a papírt enyhén megnedvesíteni, kb öt percig ázni hagyni, aztán minden erőlködés nélkül leválik.

Smokva, vagy pastila Kolomenskaya

Ez a pasztilla plaszticitásában és gyengédségében a lekvárra hasonlít, és kizárólag almából készíthető. Sok természetes pektint tartalmaznak, ami zselésíti a pasztillát. Ahhoz, hogy a füge megkössön, és ne terüljön szét formátlan tócsává, két feltétel fontos: válasszuk ki az elérhető legsavanyúbb almát (az Antonovka vagy a Semerenko az ideális), és főzzük meg a maggal együtt. Az alma héjában és különösen magjában pektint tartalmaz, a savanyú fajtáknál magasabb a tartalma, kinyerése hosszú (legalább 5 órás) hőkezelést igényel. Igaz, akkor arra ítéli magát, hogy szitán átdarálja a párolt almát, de az eredmény megéri. A fügéhez adhatunk bogyó- és gyümölcspürét, de legfeljebb az alma térfogatának egyharmadát, és minél lédúsabbak az adalékanyagok, annál kevesebbet kell hozzáadni.

A Kolomna mályvacukrot vagy fügét kizárólag almából készítik
A Kolomna mályvacukrot vagy fügét kizárólag almából készítik

Házi Kolomenskaya pastila készítése

A mag és héj eltávolítása nélkül vágja az almát nyolcadokra. Öntsön vizet egy tapadásmentes serpenyőbe úgy, hogy a rétege 1,5 cm legyen. Adjuk hozzá az almát és forraljuk fel a fedő alatt, majd enyhén nyissa ki a fedőt, és lassú tűzön párolja be az almatömeget. Először az almát forrásban lévő lével fedik le, majd felülemelkednek. A kapott masszát át kell dörzsölni egy szitán, majd adjunk hozzá fűszereket, mézet vagy cukrot és más gyümölcsöket. Utána ismét pároljuk majdnem zselés sűrűségre, majd a végén egy tepsire terítjük 1,5 cm-es rétegben, és sütőben szárítjuk, mint a vékony mályvacukrot (3-4 óra).

Kolomna pastila készítése
Kolomna pastila készítése

a folyamat meglehetősen munkaigényes, figyelmet és időt igényel

Hogyan kerüljük el a fügeégést?

Ha az alma forralás közben megég, az égett íz átkerül a mályvacukorra. Hogyan lehet ezt elkerülni? Ne keverje az almát a főzési folyamat során. Egyáltalán. Óvatosan figyelje a hőmérsékletet, de ne nyúljon a serpenyőbe spatulával. Ha az almához hozzáadott víz felforralása után azonnal minimálisra csökkenti a hőt (hogy ne is csobogjon, hanem csak gőz szálljon fel), az alma nem fog megégni forrás közben. De ha csak egyszer is megkeverjük a kazán tartalmát, akkor az alma aljáig forrni kezd, és ezután folyamatosan keverni kell.

Mi a teendő, ha a füge nem elég buja

Ez egyáltalán nem probléma: hajtsa egy halomba, és vágja kockákra, csíkokra és rombuszokra. A mályvacukor rétegei összeragadnak, a kapott darabok vastagabbak és étvágygerjesztőbbek lesznek. Egyébként a kolomnai kézművesek gyakran ugyanezt teszik, rétegesen rakják ki a mályvacukrot.

Házi fehérje mályvacukor

Egy másik típusú mályvacukor, amelyet régóta gyakorolnak Kolomnában és Belevóban. A gyümölcspürét a tojásfehérjével habosra verjük, az eredmény egy légies, felhőszerű finomság, valami a legfinomabb mályvacukor és a puha, gyümölcsös ízű, ropogós héjú piskóta között. A fehérje mályvacukor állaga a gyári mályvacukor ismerős fehér rúdjaira emlékeztet, de sokkal finomabb.

Szinte minden gyümölcsből készíthető fehérjepasztilla, amely erős adag pektint tartalmaz: szilva, fekete ribizli, sárgabarack. Bár hagyományosan almából készül.

A fehérjepasztillát, amelyet mindenki ismer a bolti fehér rudakból, tojásfehérje hozzáadásával készítik bármilyen magas pektintartalmú gyümölcsből - alma (leggyakrabban), szilva, fekete ribizli, sárgabarack
A fehérjepasztillát, amelyet mindenki ismer a bolti fehér rudakból, tojásfehérje hozzáadásával készítik bármilyen magas pektintartalmú gyümölcsből – alma (leggyakrabban), szilva, fekete ribizli, sárgabarack

Házi fehérje mályvacukor készítése

Az almát először a sütőben kell puhára sütni, majd ki kell szedni belőle a pépet. Teljesen kihűtjük, hozzáadjuk a kihűlt tojásfehérjét, és turmixgépben légbuborékokkal telített, habos masszává verjük. Ebben a szakaszban különféle adalékokat adhat a mályvacukorhoz: zúzott dióféléket, fahéjat, szegfűszeget, szárított áfonyát. Ezután, mint minden mályvacukor elkészítésekor, a masszát egy papírral bélelt tepsire kenjük, ezúttal meglehetősen vastag, 1,5–2 cm-es rétegben, és alacsony hőmérsékleten a sütőben szárítjuk, ez 3–4 órát vesz igénybe. Ennek eredményeként a mályvacukor kissé sűrűbbé válik, de bolyhos marad, kellemes krémes árnyalatot kapva. Fontos az arányok betartása: 500 g sült alma péphez 1 nagy tojásfehérje szükséges. A készenlét úgy határozható meg, hogy a mályvacukrot fogpiszkálóval szúrja át – szárazon kell kijönnie.

A házi fehérjemályva elkészítésekor fontos betartani az arányokat: 500 g sült almapéphez vegyünk 1 nagy tojásfehérjét. Szárítás után a fehérje mályvacukornak bolyhosnak kell maradnia, és finom krémes árnyalatot kell kapnia.
A házi fehérjemályva elkészítésekor fontos betartani az arányokat: 500 g sült almapéphez vegyünk 1 nagy tojásfehérjét. Szárítás után a fehérje mályvacukornak bolyhosnak kell maradnia, és finom krémes árnyalatot kell kapnia.

Hogyan kell tárolni a fehérje mályvacukrot

Távolítsa el a vékony mályvacukrot a tepsiről, amíg még meleg. Ezután csőbe tekerjük, és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét és a fügét felvághatjuk és sütőpapírba csomagolhatjuk. A pastila tökéletesen tárolható pergamennel bélelt kartondobozokban vagy konzervdobozokban. Az üvegedények is megfelelőek, de az alulszárított mályvacukor megfulladhat. Ezért ne zárja le hermetikusan a tartályokat, legalábbis addig, amíg meg nem teli a keze. Bármely mályvacukor sokkal tovább tárolható a hűtőszekrényben, mint szobahőmérsékleten – 3-4 hónapig.

Hogyan kell használni a fehérje mályvacukrot

  1. Cukor nélkül elkészített híg savanyú mályvacukor (szilvából, áfonyából, vörösáfonyából) paradicsompüré helyett levesekben is használható.
  2. A vékony mályvacukrot 1:1 arányban töltsük meg forró vízzel, hagyjuk feloldódni, és kiváló alapot kapunk a szószhoz: a szilvás mályvacukrot tkemali szósz készítésére, a gránátalmás mályvacukrot pedig a narsharabra.
  3. A mályvacukrot könnyű lekvárrá alakítani fehérje hozzáadása nélkül: ehhez csak öntsön 3 rész mályvacukrot 1 rész forrásban lévő vízzel, és forralja sűrűre.
  4. A fehérjementes mályvacukor darabok díszítik majd a sajttálat.
  5. Bármilyen mályvacukrot keverővel fel lehet keverni meleg tejjel, jégkrémmel keverni, és turmixként elkészíteni.
  6. A pastila nemcsak önálló csemege, hanem sütemények, péksütemények dísze is lehet.

Ideális ízkombinációk házi mályvacukor készítéséhez:

  • Alma + bármilyen bogyós gyümölcs, szőlő, banán + fahéj, méz
  • Dinnye + banán, ananász, málna + méz vagy konyak
  • Szilva + alma, banán, őszibarack, eper + dió, kókusz, citrom
  • Körte + rebarbara, bármilyen bogyós gyümölcs, egres + fahéj, szegfűszeg, narancslé, kókusz, citromhéj
  • Őszibarack (nektarin) + alma, szilva, eper + mandula, fahéj, méz
  • Fekete ribizli + alma, körte, banán + méz, csillagánizs, gyömbér, kardamom, konyak
  • Cseresznye + alma, rebarbara + dió, méz, konyak
  • Kiwi + alma, banán + narancslé, méz
  • Tök +…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024