Cukkini paradicsommal – a tökéletes kombináció: 10 szuper recept

Cukkini paradicsommal – a tökéletes kombináció: 10 szuper recept

A cukkini és a paradicsom egy duett, amely nagyszerűen hangzik különféle ételekben: sovány, vegetáriánus, kiadós – darált hús, csirke vagy hal hozzáadásával. Összegyűjtöttünk 10 érdekes receptet, ahol ezek a zöldségek játsszák a főszerepet. Buja zöldséges rakott sajthéjjal, fényes salátával, fűszeres előételekkel és provence-i ratatouille-val – ez csak néhány példa. Mindezek az ételek könnyen és meglehetősen gyorsan elkészíthetők, a cukkini és a paradicsom pedig nem távolítható el az összetevők listájáról – változatlan alap.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Cukkini saláta paradicsommal, fokhagymával és kukoricával Cukkini paradicsommal és paprikával télreSockeye lazac pergamenben cukkinivel, paradicsommal és fűszernövényekkel Cukkini tészta paradicsommal és darált hússal Sült cukkini paradicsommal és rántott sajttal cukkini paradicsommal és gombával Cukkini paradicsommal, túróval és dióval, sütőben párolt cukkini paradicsommal és padlizsánnal (ratatouille)

Cukkinis saláta paradicsommal, fokhagymával és kukoricával

A paradicsommal, fokhagymával és kukoricával készült cukkinisaláta nem olyan hétköznapi, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Az a helyzet, hogy a benne használt cukkini nyers! Ha még nem próbáltad ki a nyers cukkinis salátákat, kezdje el itt. De ne feledje, hogy csak a legfiatalabb, „tejes” cukkini alkalmas rá. A nagy cukkini durvább húsú, és nem vagyunk kíváncsiak rájuk frissen. De a fiatal cukkini enyhén pácolt vékony szalagjai – ropogós, puha és enyhén fűszeres – jól passzolnak az érett édes paradicsomhoz és a kukoricához. Ez a saláta wow hatású, és nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Cukkini, paradicsom és kukorica saláta
Cukkinis, paradicsomos és kukorica saláta (Gastronom LLC Kiadó)

4 adag paradicsomos, fokhagymás és kukoricás cukkinisaláta elkészítéséhez szüksége lesz:

  • cukkini (kicsi) – 1 db. (200 g)
  • paradicsom (kicsi) – 6 db.
  • kukorica (friss szemek) – 1 evőkanál.
  • citromlé – ízlés szerint
  • növényi olaj – 2 evőkanál. l.
  • zöldek (apróra vágva) – 2 evőkanál. l.
  • cukor – 1/2 teáskanál.
  • őrölt bors (fekete vagy fehér) – 1 tk.
  • finom tengeri só – ízlés szerint
  1. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk, a magházat érintetlenül hagyjuk. A szalagokat rácsra tesszük, megszórjuk sóval, lefedjük fóliával és 1 órát állni hagyjuk.
  2. Óvatosan vágjuk le a kukoricaszemeket a csövekről, tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 3 percig. Egy szűrőedényben szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és tegyük szalvétára.
  3. A paradicsomot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Keverje össze a citromlevet, a cukrot, a borsot, a sót és a növényi olajat. A cukkinit kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kukoricát és a paradicsomot. Keverjük össze és fűszerezzük a salátát.

Hasznos tanácsok

Ha kívánja, a cukkini szalagokat nem csak megszórhatja sóval, hanem citromlében és olívaolajban pácolhatja őket préselt fokhagyma, apróra vágott gyógynövények és fűszerek hozzáadásával.

Cukkini paradicsommal és paprikával télre

A téli cukkini paprikával és paradicsommal kiváló házi készítésű készítmény ismerős és megfizethető zöldségekből. A salátába tehetünk túlnőtt cukkinit, ami általában nem igényelhető. Az édes kaliforniai paprika bármilyen színű lehet – zöld, piros vagy sárga. Vagy használhatsz minden színű paprikát, ettől csak szebb lesz a készítmény! Az elkészített salátát sötét és hűvös helyen tároljuk, majd az üveg kinyitása után használjuk fel 12 nap. Optimális a zöldségeket legfeljebb 400 térfogatú üvegekben tárolni500 ml-t, akkor egy mozdulattal biztosan megbirkózik a salátával.

Cukkini paprikával és paradicsommal télre
Cukkini paprikával és paradicsommal télre ()

A cukkini paradicsommal és paprikával télire elkészítéséhez szüksége lesz:

  • cukkini – 1 kg
  • paradicsom – 1,5 kg
  • édes paprika – 4 db. (500 g)
  • fokhagyma – 4 gerezd
  • cukor – 100 g
  • olívaolaj – 4 evőkanál. l.
  • asztali ecet 9% – 1 evőkanál. l.
  • só – 1 evőkanál. l.
  1. A meghámozott cukkinit hosszában vágjuk, és ha nagyok, egy teáskanállal távolítsuk el a magokat. A feleket 1,5–2 cm-es oldalhosszúságú kockákra vágjuk.
  2. Vágja fel hosszában az édes paprika hüvelyét, távolítsa el a magokat és a hártyát. Kb. 1,5 cm vastag darabokra vágva, hogy a saláta fényesebb legyen, használjon többszínű paprikát.
  3. A paradicsomon kereszt alakú vágást vágunk, és 2 percre forrásban lévő vízbe tesszük. Egy szűrőedényben szűrjük le, és öntsük fel hideg vízzel. Óvatosan húzzuk le a paradicsomról a vékony héjat, és távolítsuk el a szárát. A pépet apró kockákra vágjuk.
  4. A tűzhelyen állítsa a hőt közepesen magasra. Az elkészített paradicsomot egy nagy, vastag aljú serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és felforraljuk. Csökkentse a hőt közepesre, és süsse a paradicsomot 10 percig. Időnként keverjük meg egy spatulával.
  5. Tegye a kaliforniai paprikát egy serpenyőbe paradicsommal, és öntsön rá olívaolajat. Adjuk hozzá a cukkinit, keverjük össze, és lassú tűzön főzzük 20 percig a zöldségeket.
  6. A fokhagymát felaprítjuk, a zöldségekkel együtt a serpenyőbe tesszük, és további 10 percig főzzük. Öntsük hozzá az ecetet, fedjük le a serpenyőt, és lassú tűzön főzzük 3 percig.
  7. Helyezze a forró zöldségeket sterilizált üvegekbe, és öntse hozzá a serpenyőben lévő maradék levet. Zárja le tiszta fedővel, és fordítsa fejjel lefelé. Az üvegeket frottír törülközővel letakarjuk, és teljesen kihűtjük.

Hasznos tanácsok

A cukkinit paradicsommal, paprikával üvegekbe forgathatod és télre hagyhatod, vagy dupla adag zöldséget is elkészíthetsz, hogy az egyik felét tartósíthasd, a másik felét pedig egészséges és könnyű ételként tálald vacsorára – akár a tetején. saját vagy köretként csirkéhez vagy szeletekhez!

Sockeye lazac pergamenben cukkinivel, paradicsommal és gyógynövényekkel

Sockeye lazac pergamenben cukkinivel, paradicsommal és fűszernövényekkel elkészítve és lényegében is könnyű étel. Ez a sütési technológia – sütőpapírból készült borítékban – univerzális. A lazac helyett bármilyen más vörös halat használhatunk, de célszerű, hogy vad legyen, és ne mesterségesen termesztett legyen. A vadon élő hal kevésbé élénk színű, de sűrű és rugalmas húsa gazdag ízű és aromájú. Pergamenben sütéskor ezek a tulajdonságok megmaradnak, és nem kell hozzá olajat adni – a vörös halban van elég zsír.

Sockeye lazac pergamenben cukkinivel, paradicsommal és gyógynövényekkel
Sockeye lazac pergamenben cukkinivel, paradicsommal és gyógynövényekkel

4 adag lazac pergamen elkészítéséhez cukkinivel, paradicsommal és fűszernövényekkel a következőkre lesz szüksége:

  • sockeye lazacfilé – 600-800 g
  • cukkini (közepes) – 1 db. (300 g)
  • paradicsom (közepes) – 2 db. (300 g)
  • fokhagyma – 4 gerezd (20 g)
  • fűszernövények (petrezselyem, bazsalikom vagy tárkony) 4 ág (15-20 g)
  • frissen őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. Vágja a pergament körülbelül 30×40 cm-es darabokra. A halat sózzuk és borsozzuk. Halfilé helyett steakeket is szedhet, súlyuk valamivel több, mint 1 kg.
  2. A cukkinit vágókéssel vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot darabokra vágjuk, a magokat és a folyadékot eltávolítjuk, a pépet apró kockákra vágjuk.
  3. Távolítsa el a szárat a zöldekről, és vágja finomra a leveleket. A fokhagymát összezúzzuk, meghámozzuk és felaprítjuk. Keverjük össze a fokhagymát a fűszernövényekkel, enyhén sózzuk, borsozzuk, és mindent összeaprítunk.
  4. Az elkészített aromás fokhagymás gyógynövénykeverék egyik felét cukkini szalaggal, másik felét finomra vágott paradicsommal keverjük össze.
  5. Minden pergamenlap közepére helyezzük a cukkini negyedét, rá egy darab halat, a halra fokhagymás paradicsomot és fűszernövényeket. A részek kialakulnak, csak a pergament becsomagolása és a borítékok sütőbe küldése marad hátra.
  6. A pergamen széleit emeljük rá a halra, kössük össze, tekerjük be többször, hogy legyen szabad hely a gőzképződésnek. Csavarja össze a nyitott végeket, mint egy cukorkapapírt. 15 percig sütjük a sütőben.

Hasznos tanácsok

Óvatosan nyissa ki a piros halat, cukkinit és paradicsomot tartalmazó pergamenborítékot – forró gőz van benne, vigyázzon, nehogy megégesse magát! Feltétlenül figyelmeztesse erre a többi evőt.

Cukkinis tészta paradicsommal

A cukkini tészta paradicsommal és gombával eredeti köret lesz a húshoz vagy önálló ételhez. Az európaiak sok éven át termesztettek cukkinit kertjükben kizárólag díszítő célokra. Megcsodálták a gyönyörű gyümölcsöket, nem vették észre, hogy meg lehet enni. Amikor végre kipróbálták a cukkinit, és elkezdtek kísérletezni az elkészítéssel, rengeteg recept jelent meg. A főételek mellett desszertek is készülnek belőlük: lekvár, kandírozott gyümölcs, lekvár. És kenyér és pizza is! Ebben a receptben olyan alacsony kalóriatartalmú és egészséges tésztát készítünk, amely helyettesítheti a hagyományos tésztát.

Cukkinis tészta paradicsommal
Cukkinis tészta paradicsommal ()

3 adag paradicsomos cukkinis tészta elkészítéséhez szüksége lesz:

  • cukkini – 500 g
  • paradicsom – 250 g
  • csiperkegomba – 200 g
  • fokhagyma – 2 gerezd (10 g)
  • növényi olaj – 3 evőkanál. l.
  • cukor – 0,5 tk.
  1. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, adjunk hozzá növényi olajat. A fokhagymát apró kockákra vágjuk, vagy nyomjuk át. Folyamatos kevergetés mellett 1 percig pirítjuk.
  2. A csiperkegombát szeletekre vágjuk. Adjuk hozzá a fokhagymát a serpenyőbe, és főzzük 4-5 percig nagy lángon, amíg a gombák kiengedik a levét és elpárolog. Ezután ismét csökkentse egy kicsit a hőt.
  3. A paradicsomot meghámozzuk (a könnyebb dolgunk kedvéért 1 percre forrásban lévő vízbe márthatjuk, majd egy kicsit hideg vízbe tesszük). Vágja őket kockákra. A csiperkegombát beletesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a cukrot (a sav semlegesítésére) és 3 percig puhára főzzük.
  4. Ha érett, vastag bőrű cukkinink van, hámozzuk meg és távolítsuk el a magokat. Ha fiatalok és vékony bőrűek, akkor nem kell semmit tennie, lépjen a következő lépésre.
  5. Koreai sárgarépa reszelővel vágja a cukkinit hosszú csíkokra. Ha nincs ilyen készülékünk, a cukkinit vágjuk vékony szeletekre, majd vékony csíkokra.
  6. Tegye a cukkinit a serpenyőbe a paradicsommal és a gombával. Adjunk hozzá egy kis sót. Közepes lángon 6-7 percig puhára főzzük. De ne süssük túl – belül kissé ropogósnak kell maradniuk.
  7. A kész cukkinis tésztát paradicsommal és gombával forrón tálaljuk. Kérésre a tésztát megszórhatjuk borssal, paprikával, fűszernövényekkel vagy finomra reszelt sajttal.

Hasznos tanácsok

A paradicsomos cukkinis spagetti gomba hozzáadása nélkül is finom lesz. De jobb, ha nem távolítja el a fokhagymát az összetevők listájáról – ez nagyon szükséges ebben az ételben.

Rózsás cukkinis rakott paradicsommal és darált hússal

Ez a rózsás rakott cukkinivel, darált hússal és paradicsommal kiváló alternatívája a szokásos burgonyás rakottnak. Ez a cukkinis változat nem csak finom, de lényegesen alacsonyabb kalóriatartalmú is. A kalóriatartalom a választott darált hústól is függ – marhahús, sertés, pulyka vagy csirke. Az utolsó két lehetőség diétássá teszi az ételt. Ne aggódjon, a rakott nem lesz száraz: a cukkini és a paradicsom, valamint a sajt biztosítja a lédússágot. Mellesleg jobb, ha mozzarellát használunk – tökéletesen olvad, és az összes hozzávalót egyben tartja.

Rózsás cukkinis rakott paradicsommal és darált hússal
Rózsás cukkinis rakott paradicsommal és darált hússal (Gastronom Publishing House LLC)

4 adag aranybarna rakott cukkinis paradicsommal és darált hús elkészítéséhez szüksége lesz:

  • darált hús (marha, sertés vagy pulyka) – 450 g
  • mozzarella – 300 g
  • cukkini – 4…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024