A legjobb padlizsánkaviár: csak bevált receptek

A legjobb padlizsánkaviár: csak bevált receptek

A padlizsánkaviár a szovjet években a ritka és hozzáférhetetlen nemeshalkaviár pótlásának szimbólumává vált az üres boltok polcain. A „tengerentúli” padlizsánkaviár magas státuszát Leonyid Kuravlev színész hőse is tréfásan támogatta egy népszerű filmvígjátékban. De igazából azt kell mondanunk, hogy ez az egyszerű és pénztárcabarát nassolnivaló mindig ott volt az asztalainkon, függetlenül a családi jövedelem szintjétől, bármikor. Minden háziasszonynak megvan a maga titka a padlizsánkaviárról, de nekünk is van mit megosztanunk.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A legegyszerűbb padlizsán kaviár, ami könnyen elkészíthető a télre Padlizsán kaviár almaecettel Padlizsán kaviár almávalKaviár sült padlizsánból, paradicsomból és édes paprikábólAmama padlizsánkaviár Nagymama padlizsánkaviár hagymával és borecettelEggipica szószSzoldás padlizsán kaviár padlizsán kaviár számára a téli Padlizsán kaviár olvasztott sajttal

A padlizsánkaviár ízét elsősorban a zöldségek elkészítésének módja befolyásolja. A padlizsánból és egyéb zöldségekből kemencében vagy tűzön sült kaviár különösen ízletes. Ez utóbbi a padlizsánkaviárt a gasztronómiai élvezet forrásává varázsolja – a füstös aroma teszi kiemelkedővé.

A padlizsánkaviár legegyszerűbb receptje, amely nagyon népszerű Oroszország déli régióiban, ez. A padlizsánt sütőben vagy nyílt tűzön feketére és elszenesedésig sütjük, majd felvágjuk és a pépet kanállal kikaparjuk. Késsel aprítsuk fel, adjunk hozzá apróra vágott, héj nélküli friss paradicsomot, édes hagymát és fokhagymát, valamint ízlés szerint bármilyen fűszernövényt. Ezt a masszát turmixgépben szinte habbá lehet forgatni, de nem érdemes. Sokkal finomabb és érdekesebb a durvára vágott állaga. Sajnos az így elkészített padlizsánkaviár nem tárolható sokáig, és mielőtt észrevenné, nem marad belőle semmi, higgyétek el!

A padlizsánkaviár, mint minden más, ezekből a zöldségekből készült étel, nagyon jól passzol a fokhagymához. Frissen és sütve. Ha úgy dönt, hogy csak párolja a zöldségeket, akkor a sült fokhagyma kellemes füstös jegyet kölcsönöz ennek a padlizsánkaviárnak. Ehhez vegyünk nagyobb fejeket, vágjuk le a felső részt, hogy a vágáson minden gerezd látható legyen, mindegyik fejet fóliába csomagoljuk és 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Maximum egy óra alatt elkészül a fokhagyma. Csak enyhén meg kell nyomnia a bőrt, és a puha szegfűszegek kijönnek Önhöz. Javasoljuk, hogy egyszerre több fokhagymát főzzön. Ha a padlizsánkaviár után még marad belőle, finom pépet készíthet, ha a fokhagymát sóval, borssal és olívaolajjal simára dobja. Ezt kenhetjük kenyérre, tésztát adhatunk krumplipüréhez, salátákhoz.

A legegyszerűbb padlizsánkaviár, amelyet könnyű előkészíteni a télre

Ez ugyanaz a padlizsánkaviár, amely mindössze 5 összetevőből készül – könnyen elkészíthető, de nagyon finom. A padlizsánt a sütőben puhára sütjük, a maradék zöldségeket pedig frissen adjuk hozzá. Általában a helyes táplálkozás támogatói biztosan örülnek. Csak egy mínusz van – az ilyen kaviárt nem lehet tárolni.

Ha télre szeretne padlizsánkaviárt készíteni, a felkockázott zöldségeket egy serpenyőben lassú tűzön pároljuk, amíg teljesen meg nem főnek. Ezután tiszta üvegekbe osszuk, sterilizáljuk (fél literes üvegek – 20 perc, literes üvegek – 35 perc), és csak ezután tekerjük fel.

A legegyszerűbb padlizsánkaviár
A legegyszerűbb padlizsánkaviár

A padlizsán kaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • padlizsán 4 db.
  • növényi olaj 5 evőkanál. l.
  • húsos paradicsom 4 db.
  • vöröshagyma 1 db
  • 2 szál petrezselyem és/vagy kapor levelei
  • sót és frissen őrölt fekete borsot

1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kenje meg a padlizsánt 2 evőkanál. l. növényi olaj.

2. A padlizsánokat tepsire tesszük, villával több helyen megszurkáljuk, hogy a héjuk ne repedjen ki a hőmérséklettől, és kb 25 percig sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, hosszában felvágjuk, és egy kanállal kikanalazzuk a pépet. Helyezze egy tálba.

3. A padlizsánkaviárhoz való paradicsomot keresztbe vágjuk, szűrőedénybe tesszük, és többször felöntjük forrásban lévő vízzel, majd lehűtjük. A gyümölcsöket meghámozzuk, a pépet apróra vágjuk.

4. A hagymát apróra vágjuk, és forrásban lévő vízzel felöntjük. Adja hozzá a padlizsán pépet a tálhoz a paradicsommal együtt. Péppé pépesítjük, vagy botmixerrel daráljuk.

5. Adjuk hozzá a maradék olajat, sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze alaposan. Tálalásig hűtőbe tesszük. Vágja le a zöld leveleket, és díszítse a padlizsánkaviárt.

Padlizsán kaviár almaecettel

A padlizsánkaviár egyszerű étel, de megmutatja a háziasszony állapotát és ízlését. Arról nem is beszélve, hogy a kaviár elkészítése sok időt vesz igénybe. A zöldségeket elő kell készíteni és meg kell hámozni, sütni vagy párolni, a befőttes üvegeket sterilizálni kell. De hogyan segíthet az otthon elkészített padlizsánkaviár! Gyakran segít megoldani azt az ősrégi kérdést, hogy mi lenne olyan finom az asztalra tálalva, ha a vendégek a küszöbön vannak. Télen egy üveg kaviárt kinyitva melegítik, és főtt burgonyával, baromfihússal vagy hússal tálalják.

A mi padlizsánkaviárunk nyers hagymából és blansírozott paradicsomból készül. De ha kívánja, először enyhén megpiríthatja ezeket a zöldségeket 5 percig. Az előétel még aromásabbá és pikánsabbá tehető egy kis őrölt koriander, kömény, szárított bazsalikom vagy oregánó hozzáadásával.

Ljudmila, az oldal olvasója: „A recept csodálatos. A lényeg az, hogy ne kelljen minden zöldséget túlfőzni. Csak én mindig finomított olajban készítem a padlizsánkaviárt, és nem teszek bele zöldet.”

Padlizsán kaviár almaecettel
Padlizsán kaviár almaecettel

A padlizsánkaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • padlizsán 2 kg
  • édes hagymákat 2 db.
  • fokhagyma 4 szegfűszeg
  • levelek 45 szál petrezselyem
  • húsos paradicsom 4 db.
  • almaecet 80 ml
  • finomítatlan napraforgóolaj
  • sót és frissen őrölt fekete borsot
  1. A kaviár elkészítéséhez éles késsel több helyen megszurkáljuk a padlizsánokat, és 180-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük.
  2. Óvatosan vegye ki a kaviárhoz való padlizsánt a sütőből. Hagyjuk kicsit kihűlni, mindegyik padlizsánt meghámozzuk, és késsel apróra vágjuk.
  3. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A petrezselyemleveleket apróra vágjuk.
  4. A paradicsomot keresztben felvágjuk, 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük és óvatosan meghámozzuk. A paradicsomot apró kockákra vágjuk.
  5. Keverjük össze a padlizsánt, a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá petrezselymet, és ízlés szerint ízesítsük ecettel, sóval, borssal és olajjal.
  6. Az így kapott keveréket sterilizált üvegekbe helyezzük, az üvegeket hőálló állványra helyezzük egy serpenyőben. Töltsük fel vízzel a vállig, forraljuk fel, forraljuk alacsony lángon fél literes üvegekbe – 25 percig, literes üvegekbe – 40 percig. Fedjük le a padlizsánkaviáros üvegeket sterilizált fedővel, és hűtsük le.

Padlizsán kaviár almával

A padlizsánkaviár otthoni elkészítése egyáltalán nem nehéz, és nem vesz sok időt. Egy óra – és kész! Ehhez az előételhez hozzáadtunk egy nem triviális hozzávalót a kaviárhoz – egy almát, amely friss, gyümölcsös jegyeket kölcsönöz az ételnek.

@masha150152, oldal olvasó: „A kaviár nagyon finomnak bizonyult – savanykás-édes íze van. Hozzáadtam 1 tk. só és 2 tk. Szahara. Ez az előétel egyszerűen fekete kenyérrel és/vagy burgonyapürével jó.”

Padlizsán kaviár almával
Padlizsán kaviár almával

A padlizsán kaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • padlizsán 2 db.
  • növényi olaj 2 evőkanál. l.
  • izzók 2 db.
  • húsos paradicsom 2 db.
  • édes paprika 1 db
  • édes-savanyú alma 2 db.
  • vaj
  • cukor
  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A padlizsánokat hosszában kettévágjuk a kaviárhoz, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vágott oldalukkal felfelé. Meglocsoljuk növényi olajjal, és előmelegített sütőben puhára sütjük, 1015 perc. Hűtsük le, óvatosan távolítsuk el a pépet és vágjuk darabokra.
  3. A hagymát apróra vágjuk. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. A paprikát és az almát meghámozzuk a magokról, és szintén apró kockákra vágjuk.
  4. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát és a paprikát 4 percig pirítjuk. Adjuk hozzá a padlizsánt és az almát, főzzük további 4 percig.
  5. Adjuk hozzá a paradicsomot a lével együtt. Sózzuk és cukorral ízesítjük. Csökkentse a hőt, fedje le, és főzze a kaviárt, időnként megkeverve, 15 percig. Tálalás előtt teljesen lehűtjük.

Kaviár sült padlizsánból, paradicsomból és édes paprikából

Ehhez a padlizsánkaviárhoz válasszon kicsi, hosszúkás gyümölcsöket – jobban és gyorsabban sülnek. Nézze meg őket keresztmetszetben – ne legyen sok mag. Ez általában a fajtától és az érettségi foktól függ.

Nata, az oldal olvasója: „Nagyon finom lett, nem is számítottam rá, hogy ilyen szuper lesz az eredmény! Régebben mindig sült padlizsánkaviárt készítettem, most a recept szerint fogom elkészíteni!”

Kaviár sült padlizsánból, paradicsomból és édes paprikából
Kaviár sült padlizsánból, paradicsomból és édes paprikából

A padlizsán kaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • növényi olaj 100 g
  • padlizsán 2 db.
  • húsos paradicsom 2 db.
  • piros kaliforniai paprika 1 db
  • édes hagyma 1 db
  • fokhagyma 34 szegfűszeg
  • koriander levelek 23 ág
  1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
  2. Egy tepsit kikenünk növényi olajjal. Helyezze a padlizsánt, a paradicsomot és a paprikát egy tepsire. Megszórjuk egy kis sóval, megszórjuk 23 evőkanál. l. növényi olajat és tegyük a sütőbe.
  3. 15 perc elteltével vegyük ki a paradicsomot és a paprikát a sütőből, és süssük még 15 percig a padlizsánt.
  4. Helyezze a paprikát egy kis tálba, fedje le, vagy fedje le fóliával, és hagyja állni 15 percig. Távolítsa el, vágja félbe, és távolítsa el a szárat és a magokat.
  5. Hámozzuk meg a paradicsomot.
  6. A kész padlizsánokat kivesszük a sütőből, lehűtjük, félbevágjuk, és egy evőkanállal kikanalazzuk a pépet. A paradicsomot és a paprikát apróra vágjuk, és egy tálba tesszük. A padlizsán pépet pépesítsük pépesítővel vagy vágjuk apróra, adjuk a paradicsomhoz, borsozzuk.
  7. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A koriandert feldaraboljuk. Adjunk hozzá hagymát, fokhagymát és koriandert a zöldségekhez. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan. Öntsük a maradék növényi olajat a kaviárba. Ismét keverjük össze, és tegyük hűtőbe legalább 1-re1,5 óra

Anya padlizsánkaviárja

Olga Grezova, a recept szerzője és olvasónk: „A padlizsánkaviár, és még anyám receptje szerint is elkészítve, csak egyfajta ünnep! Ünnep hétköznapokon, ok nélkül, ahová meghívó nélkül is jöhet. Csak padlizsán és egy jól bevált recept. Kaviárhoz sárgarépát, hagymát, paradicsomot és koriandert használok (kedvem szerint). Főzés után a kaviárt botmixerrel összetörjük.”

Anya padlizsánkaviárja Olga Grezovától
Anya padlizsánkaviárja Olga Grezovától

A padlizsán kaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • izzók 3 db.
  • sárgarépa 3 db.
  • húsos paradicsom 56 db.
  • fokhagyma 34 szegfűszeg
  • levelek 68 szál koriander, opcionális
  • padlizsán 2 kg
  • 15 g
  • frissen őrölt fekete bors 20 g
  1. A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát durva reszelőn lereszeljük, a fokhagymát felaprítjuk. A paradicsomot apróra vágjuk, és turmixgépben simára pürésítjük.
  2. Egy mély serpenyőben enyhén megpirítjuk a hagymát olajon közepes fokozaton…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024