15 kemencében sült sajttorta recept minden ízléshez

15 kemencében sült sajttorta recept minden ízléshez

Csak egy szó – „sajttorta” -, és máris a szemünk előtt van kedvenc csésze reggeli teánk vagy kávénk, és egy tányéron több pirospozsgás kerek bolyhos sajttorta lekvárral vagy sűrített tejjel, valamint tejföllel és bogyókkal. .. Egy finom reggeli, ami mind olyan szeretet. Mit lehet mondani a sütőben készült sajttortákról? Hiszen egészségesebben elkészíthetők, mint a serpenyőben elhelyezett sajtos sütemények, és kevesebb időt tölthetsz vele!

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért sütjük a sajttortákat a sütőben, milyen hőfokon és milyen módban sütjük a túrótortákat? a sütő folyékony tésztából A sütőben sűrű tésztából készült sajttorta fő szabályai Hogyan készítsünk sajttortát sütőben töltelékkel ricottás sajttorták sütőben Diétás sajttorták túrós sajttorták sütőtökös túrótorták sütőben Krakkói sajttorta PP sajttorta túrós Keto sajttorták kókuszlisztes Rizs Új sajttorták sütőben Nagyböjti sajttorta süteményhez hasonló Sajttorta sajthéjas sajttorta a sütőbenSajttorta a sütőben sütő Sajttorta sütőben eperszósszal Tejfölös sajttorta sütőben

Miért sütjük a sajttortákat a sütőben?

A sütőben lévő sajttorta három szempontból kényelmes: diétás tartalom, egyszerűség és aktív időtöltés. Az első pontról az alábbiakban részletesebben szólunk. És nincs sok mondanivaló az egyszerűségről és az időről. A legegyszerűbb változatban nem kell sajttortát készíteni, vagy egy serpenyő fölött állni. Ha követi a technológiát, semmi sem fog megégni vagy letapadni. És nem fog szétesni! És nincs olaj a sütéshez! A sütőben lévő sajttortákhoz egyszerűen össze kell keverni az összes hozzávalót, a tésztát sütőformákba osztani, magát a sütőt előmelegíteni, és beállítani az időzítőt. Ennyi a munka!

Bár sokan a szokásos „serpenyős” receptjük szerint készítik a sajttortákat, mégis elkészítik, nem formákban, hanem pergamennel borított tepsiben sütik. De még mindig nem kell sütni semmit – a sütő tökéletesen elvégzi a feladatot.

Tehát egyezzünk meg – itt egy olyan technológiáról lesz szó, amely nem igényli a sajttorták elősütését egy serpenyőben. Sütőben sütéskor ez teljesen felesleges művelet – hacsak nem a túrótorták szokásos megjelenését szeretné elérni, serpenyős kéreggel – a mintája nagyon eltér a sülttől.

Milyen termékekből készíthet sajttortát sütőben?

Sütőben süthető sajttortákhoz akár diétás zsírszegény vagy teljesen zsírszegény túrót is használhat
A sütőben süthető sajttortákhoz akár diétás zsírszegény vagy teljesen zsírmentes túrót is használhat (Shutterstock/FOTODOM)

A sütőben lévő sajttortákhoz bármilyen túró alkalmas: bármilyen zsírtartalom, bármilyen konzisztencia. Nem kell prés alá tenni, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot, amitől egy serpenyőben formátlan túrós palacsintákat kap a tészta (ez is finom, de nem az, amit szerettünk volna). Ezt a folyadékot pedig nem kell további liszttel vagy búzadarával kompenzálni – de persze csak akkor, ha formákat használunk a sajttortákhoz. Azonban először a dolgok.

Szóval, túró. A sütőben süthető sajttortákhoz akár diétás, zsírszegény vagy teljesen zsírmentes túrót is használhatunk tubusban – nagyon puha és nagyon nedves. Bébiételnek vehetsz túrót vagy féljoghurtot, félig túrót, amit „túrónak” neveznek. Használhat elég nedves (bár sokkal texturáltabb és zsírosabb) ricottát is. Nos, bármilyen „túrótorta” túró, amely jobban ismert – papír téglalap alakú csomagolásban, műanyag dobozokban vagy tálcákban – szintén megfelelő.

Ha sovány (vegán) változatot szeretne készíteni a tofus sajttortákból, legyen „tofunik” – és a sütőben is remekül sikerül. Formában lévő tofunikhoz használhat puha tofut vagy akár „selymet” – sok folyadékot tartalmaz, és a keményítő hozzáadásával készült tofunik (jobban működik a tofuval, mint a liszttel) olyan gyengéd lesz, mint a szufla. Sűrűbb tofunikhoz a kemény tofu megfelelő, amit finom reszelőn lereszelhetünk, vagy turmixgéppel összeüthetjük – itt már használhatunk lisztet és búzadarát. A nagyobb megbízhatóság érdekében a tojás helyett kevés vízben áztatott őrölt lenmagot adhatunk a sűrű tofunikhoz kötéshez. 400 g tofuhoz 2 evőkanál szükséges. l. őrölt magvak és 3 ek. l. víz szobahőmérsékleten.

Milyen hőmérsékleten és milyen üzemmódban süssünk túrótortákat a sütőben?

A sajttorták sütőben való sütésének hőmérséklete és módja attól függ, hogy milyen tésztánk van – folyékony vagy sűrű. A tésztáról bővebben alább. És sűrű sajttorták, amelyeket általában 400-500 g száraz túróból készítenek, 1 tojás és 3-4 evőkanál hozzáadásával. l. lisztet vagy búzadarát, legjobb 160 °C-on, légkeveréses, vagy 180 °C-on „felső-alsó” sütő üzemmódban sütni.

Meddig kell sütni a sajttortákat a sütőben?

Itt is lehetnek eltérések, a sajttorták vastagságától függően. Ha szereted a vastagabb és puhább sajttortákat, akkor legalább 25 percig sülnek. A laposabb sajttorták 15-20 perc alatt elkészülnek.

Ha a sütőd alsó fűtőeleme jobban működik, mint a felső (ez nagyon gyakori helyzet), jobb, ha a sütés közben egyszer megfordítod a sajttortákat.

A tésztából készült kemencében sült sajttorták fő szabályai

A tésztából készült sajttortákat muffinsütőben vagy adagos cupcakes-ben kell elkészíteni.
A tésztából készült sajtos palacsintákat muffin- vagy adagos cupcake-formákban kell elkészíteni (Shutterstock/FOTODOM)

Először is: fontos, hogy a kézzel nem formázható folyékony sajttorta tésztához muffin formák legyenek. Ha a formák szilikonosak, akkor nem kell hozzá semmi extra, és nem kell zsírozni sem (bár így jobban ízlik). Más anyagokból készült formákhoz papírbetétekre lesz szükség. Vagy készítenie kell egy úgynevezett „francia inget” – kenje ki a formákat vajjal, és szórja meg liszttel – különben a sajttortákat nehéz lesz eltávolítani.

Másodszor: a formákat legfeljebb 2/3-ig töltsük meg tésztával. Még ha a sütőben készült sajttorta receptje nem is tartalmaz sütőport, a tészta akkor is megkel.

Harmadszor: minél vékonyabb a tésztánk, annál alacsonyabbnak kell lennie a sütő hőmérsékletének, és annál hosszabb a sütési idő. És jobb a „felső-alsó” sütő üzemmódot választani, légkeverés nélkül. Magas hőmérsékleten (főleg légkeveréssel) gyorsan megsült aranyszínű kéreg keletkezik a sajttortákon, de belül nyersek maradnak. A zsíros tejföl vastagságának teszteléséhez a sütő hőmérséklete nem lehet magasabb 150-160 °C-nál, a 2-2,5 cm vastag sajttorták sütési ideje pedig körülbelül fél óra.

A vastag tésztából készült kemencében sült sajttorták főbb szabályai

A vastag sajttortákat sütőpapírral bélelt tepsire kell helyezni
A vastag sajttortákat sütőpapírral bélelt tepsire kell helyezni (Shutterstock/FOTODOM)

Ha sütőben, tepsire téve sajttortát készítünk, először ne felejtsük el letakarni sütőpapírral (sütőpapírral). E nélkül a sajttorták reménytelenül ragadnak.

Másodszor, hogy megakadályozzuk a sajttorták szétterülését és elvékonyodását a sütőben, jobb, ha liszt helyett búzadarát használunk, és előre elkészítjük a tésztát, hogy a búzadarának legyen ideje felszívni a túróból a folyadékot, és jól megduzzad. Ha sajttortát szeretnénk reggelire, akkor előző este készítsük el a tésztát, és tartsuk hűtőben. Ha szeretné, azonnal formázhatja a sajttortákat, és tepsire helyezheti őket – majd reggel már csak elő kell melegíteni a sütőt, és bele kell helyezni a tepsit.

A sütőbe való sajttortákat megforgathatod lisztben, de ez abszolút nem szükséges. Akkor is szép héjuk lesz.

Hogyan kell főzni a sajttortákat a sütőben töltelékkel

A sajttorták töltéséhez használhat csokoládét, lekvárt, dióvajat
A sajttorták töltéséhez használhat csokoládét, lekvárt vagy dióvajat (Shutterstock/FOTODOM)

Ha sűrű a tésztánk, és folyékony töltelékű sajttortákat szeretnénk, akkor a tésztából golyót formázunk, széles lyukat készítünk, és beletesszük a tölteléket. Lehet sűrű konfitúra vagy lekvár, egy kanál diós vagy csokis-diós massza, vagy csak egy darab csokoládé. Óvatosan zárja be a lyukat, és nagyon finoman, szinte nyomás nélkül forgassa újra labdává a sajttortát. Ezután helyezzük az előkészített tepsire, és enyhén nyomkodjuk le. Bár nem kell nyomkodni, akkor a kis sajttorták golyók maradnak. A nagyobb sajttorták pedig saját súlyuk hatására laposabb formát öltenek.

Folyékony tésztához a töltelékes sajttortákat így kell elkészíteni: a tészta felét a formába tesszük, egy kanál tölteléket teszünk, befedjük a tészta másik felével. Ezután enyhén ütögesse a formát a pultra (ha szilikon, ütögesse meg a teljes tepsit, amikor az összes forma megtelt). Erre azért van szükség, hogy a tészta egyenletesen leülepedjen a formák belsejében.

Egy másik lehetőség a töltésre, ha nem a sajttorta közepén van, hanem elosztva a tésztán. Lehet bármilyen édeskés zöldség (sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, cukkini) vagy sűrű, nem túl vizes gyümölcs (alma, körte, kemény őszibarack). A zöldségeket egyszerűen lereszelhetjük és hozzáadhatjuk a tésztához. De jobb, ha a finomra vágott gyümölcsöket gyorsan megpároljuk olajon egy serpenyőben, vagy nyersen keményítővel összekeverjük, hogy hevítéskor ne folyjanak ki, és csak ezután adjuk a tésztához.

A töltelékkel ellátott sajttortákat ugyanúgy sütjük a sütőben, mint a sajttortákat, minden nélkül.

A sütőben főzött sajttorták kalóriatartalma

Természetesen itt minden alapvetően a választott recepttől függ. Milyen zsírtartalmú volt a túró? Hány sárgáját adtál a tésztához? Hozzáadott cukrot vagy más édesítőszert? Egy dolog azonban világos – nem számít, hány kalóriát tesznek ki az összetevők, sütéskor nem kell kalóriát olajat hozzáadnia hozzájuk. Tehát minden olyan sajttorta, amelyet a sütőben sütöttek anélkül, hogy előzőleg egy serpenyőben olajban megsütötte volna, nyilvánvalóan kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tűzön főzött sajttorták.

Az alacsony zsírtartalmú túróból, tojásfehérjével és zabpehellyel készült sütőben lévő sajttorták kalóriatartalma körülbelül 100 kcal 100 g-onként. közel 200 kcal. És ugyanabban a sajttortában, de serpenyőben megsütve, legalább 30 kcal-val több van.

Mi a különbség a sütőben sült sajttorta és a… sajttorta között?

A Syrniki kis „szeletkék”. Nem kell nekik más, csak túró, minimális mennyiségű tojás és liszt vagy búzadara. A Syrniki inkább egy rakott étel vagy pite, vagy valami a kettő között. A túrótorta összetételében a kötelező túrón kívül jóval több tojás és liszt is szerepelhet, a cukor szinte kötelező benne, és egyéb hozzávalók is kerülhetnek bele – bogyók, gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, dió stb. A sajttorta kevesebb aktív időt igényel, mert semmit sem kell adagokban csinálni. És egészben tálalják az asztalra (hogy a szépségével büszkélkedhessünk, főleg ha bogyós vagy csokis sajttortáról van szó), négyzet vagy háromszög alakú darabokra vágva.

Receptek

Sajttorta cseresznyével

A meggyes sajttorta egészen más étel, mint amit gyakran reggelire készítünk. Igazi finomság, ha nem is ünnepi menühöz, de hétvégi teaasztalhoz méltó. Sokan azt mondják, hogy egy ilyen sajttorta nem más, mint egy rakott étel. De ez egyáltalán nem igaz! A rakottsal ellentétben a meggyes sajttorta puha túróból készül, így az étel textúrája nagyon lágy és krémes. Utolsó szakaszban pedig a már majdnem kész masszához adjuk az erős habbá vert tojásfehérjét, amely a desszertnek pelyhességet és…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024