Paradicsom sajttal a sütőben: 6 egyszerű és finom recept

Paradicsom sajttal a sütőben: 6 egyszerű és finom recept

Ha van a hűtőben jól olvadó sajt és finom húsos paradicsom, a fél csata készen van, és sokféle variációban süthetsz sajtos paradicsomot a sütőben ebédre vagy vacsorára. A betakarítási időszakban, amikor minden nap friss paradicsomot eszünk, érdemes túllépni a hétköznapi salátákon, és változatossá tenni az étlapot hússal, gombával, egyéb zöldségekkel és természetesen sajttal sütve.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:LifehacksReceptek Paradicsom főzés sajttal a sütőben Sertéshús paradicsommal és sajttal a sütőben Cukkini paradicsommal és sajttal a sütőben Gomba, paradicsom és sajt a sütőben Padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben Rakott paradicsommal és sajttal Burgonya paradicsommal és sajttal Torta paradicsommal és sajttal Forró szendvics sajttal és paradicsommal Spenóttal és sajttal töltött paradicsom

Egyszer alkalmunk volt ellátogatni Avignonba, a híres séf, Christian Etienne éttermébe. A különleges menü a paradicsomról szólt – a paradicsomzselében lévő garnélaráktól a mousse-ig és a sorbetig. Voltak olyan ételek is, ahol a paradicsomot sajtokkal főzték – ez a kombináció már régóta klasszikussá vált.

Leggyakrabban ez a duó a caprese salátában vagy a kedvenc sajttal és fokhagymás paradicsomunkban található. Ez utóbbit egyébként apróra vágott fekete olívabogyó, gomba vagy darált hús hozzáadásával is megsüthetjük. De még ha egyszerűen átfeded a paradicsomszeleteket jól olvadó sajttal, megszórom fűszerekkel és megsütöd, akkor is gyors és finom falatot kapsz.

Lifehacks

Minden paradicsomot használó receptnél nagyon fontos magának a zöldségnek a minősége – édesnek és érettnek kell lennie, és akkor garantáltan finom lesz az étel, feltéve, hogy betartja a receptet. Íme néhány hasznos életút a sajtos paradicsom sütőben történő főzéséhez:

  • Ahhoz, hogy a paradicsom íze világosabb legyen sütés közben, sózzuk és borsozzuk. Ha szezonon kívül vásárolt savanyú paradicsomot, akkor minden paradicsomszelethez egy csipet cukor javítja a helyzetet.
  • Jó paradicsomot sütni friss szezonális zöldségekkel: cukkinivel, padlizsánnal és burgonyával.
  • Ha laktatóbb ételt szeretne, tegyen bele bármilyen húst vagy szárnyast, halat vagy garnélarákot. Egy szelet paradicsom és sajt mindig kiváló kóstoló társaságot biztosít számukra.
  • Milyen sajtot érdemes használni sütéshez? Persze először azt húzzák darabokra, amelyik jól olvad. A suluguni, a mozzarella és a gouda enyhébb ízű, paradicsommal való sütéshez ideális. A sajt és a feta is megfelelő: ezek sós jegyet kölcsönöznek a paradicsomnak.

Receptek

Paradicsom főzés sajttal a sütőben

Hogyan kell főzni a paradicsomot sajttal a sütőben? Ebben a receptben minden egyszerű: a szeletekre vágott cseresznye vagy nagy paradicsom, suluguni vagy mozzarella darabokkal, percek alatt lédús, ragyogó forró előétel lesz. Talán érdemes egy darab friss kenyeret is tálalni, hogy megfogja a nyújtható olvasztott sajtot. Ha a paradicsom érett és édes, csak sózzuk és borsozzuk. Kicsit megnehezítheti a feladatot, és például megtöltheti a paradicsomot reszelt sajttal és hozzáadhat egy kis fokhagymát. Forró „rózsás pofát” fog kapni.

Paradicsom sajttal a sütőben
Paradicsom sajttal a sütőben

A sajtos paradicsom sütőben való elkészítéséhez 3 adagra a következőkre lesz szüksége:

  • suluguni – 200 g
  • paradicsom (egész koktélparadicsom is használható) – 300 g
  • szójaszósz – 1 tk.
  • olívaolaj – 1 evőkanál. l.
  • barna cukor – 2 tk.
  • őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 140°C-ra. Hámozzuk meg a paradicsomot: távolítsuk el a szárát és a csészeleveleket, vágjuk szeletekre vagy karikákra. Tegye őket egy tálba, öntsön olívaolajat, szójaszószt, szórja meg borssal és sóval. Ha a paradicsom savanyú, használja a life hack-ünket – minden szelethez tegyünk egy csipet cukrot.
  2. Tegye át a paradicsomot kerámia vagy üveg sütőedénybe. Előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor kezdje el elkészíteni a sajtot.
  3. A sajtot szeletekre vágjuk. Használhat kis mozzarella golyókat, és egészben sütheti. Top paradicsom sajttal. Gyorsan megolvad, szó szerint 7-10 percet vesz igénybe.
  4. Amíg az étel sül, apróra vágjuk a fűszernövényeket: petrezselymet vagy bazsalikomot. Készen áll a paradicsom sajttal a sütőben! Forrón, fűszernövényekkel megszórva tálaljuk.

Hasznos tanácsok

A sütőben sajtos paradicsom receptjében szereplő suluguni helyettesíthető mozzarellával, fetával vagy feta sajttal. A sajtok közül az utolsónak van a legkifejezettebb sós íze.

Sertéshús paradicsommal és sajttal a sütőben

A sertéshús paradicsommal és sajttal a sütőben lédús hús, édes paradicsom, élénk fűszerek és rózsás, ragacsos sajt, és ami a legfontosabb, ez a főzési mód megkerüli a serpenyőben sütés nem túl egészséges szakaszát. Sertés helyett használhat csirkemellet vagy pulyka steakeket – nem lesz kevésbé ízletes. Ízlés szerint fűszereket is adhatunk hozzá. Paradicsomos sertéssütéshez vegye azt a sajtot, amelyik a legjobban tetszik: kemény vagy félkemény. Olyan fajták alkalmasak, mint a Gouda vagy Tilsiter, Maasdam vagy Parmezán.

Sertéshús paradicsommal és sajttal a sütőben
Sertéshús paradicsommal és sajttal a sütőben ()

A sertéshús paradicsommal és sajttal sütőben való elkészítéséhez 2 adagra a következőkre lesz szüksége:

  • sertés steak – 2 db. 1-1,5 cm vastag
  • paradicsom – 300 g
  • mozzarella vagy gouda sajt – 100 g
  • hagyma – 1/2 db.
  • fokhagyma – 3 gerezd
  • olasz fűszernövények – 1/2 teáskanál.
  • olívaolaj – 1 evőkanál. l.
  • piros chili pehely – 1/2 tk.
  • őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Tegye a steakeket egy élelmiszeres zacskóba, és enyhén törje meg őket, majd ízesítse sóval, borssal, száraz olasz ételízesítővel és pirospaprika-pelyhekkel.
  2. A paradicsomot nagy darabokra vágjuk. A hagymát tollakra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Helyezze a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát egy kerámia tepsi aljára. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel. Meglocsoljuk olívaolajjal és elkeverjük.
  3. Helyezze a steakeket a paradicsom tetejére a serpenyő közepén. Kívánság szerint meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal. Körülbelül 25 percig sütjük. Ekkor elkészítjük a sajtot.
  4. A mozzarellát durva reszelőn lereszeljük. Használhat speciális pizzasajtot. Vegyük ki a tepsit a sütőből, szórjuk meg a steakeket reszelt mozzarellával, adjunk hozzá ízlés szerint fűszereket, és süssük még 10 percig a húst és a paradicsomot. Kész az étel!

Hasznos tanácsok

Ha azt szeretné, hogy a sertéshús paradicsommal és sajttal pikánsabb, kifejezőbb ízt kapjon, kenje meg a steakeket enyhe mustárral, mielőtt a serpenyőbe helyezi őket.

Cukkini paradicsommal és sajttal a sütőben

Amikor paradicsommal és sajttal sütjük a cukkinit a sütőben, mindig szeretnénk kiegészíteni valami fényes hanggal, ami kifejezőbbé teszi az étel ízét. Mi van, ha sült szalonnadarabokat adsz a sajtos keverékhez? A sütés első perceitől kezdve szédítő illat terjeng a konyhában, amely azonnal mindenkit otthon gyűjt az asztalhoz. Milyen sajtot használjunk sütéshez? – tok íz. A mi változatunkban tejszínes, de sült cukkinihez és paradicsomhoz jól illik a pizzához való suluguni vagy mozzarella.

Cukkini paradicsommal és sajttal a sütőben
Cukkini paradicsommal és sajttal a sütőben

A cukkini sütőben paradicsommal és sajttal 4 adagra való főzéséhez szüksége lesz:

  • cukkini – 3 db.
  • krémsajt – 150-200 g
  • szalonna – 80 g
  • erős pirospaprika – 1 db.
  • zöldhagyma – 2 toll
  • paradicsom – 2-3 db.
  • olívaolaj
  • vörösbor ecet – 2 evőkanál. l.
  • őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és száraz serpenyőben enyhén barnára sütjük. Levesszük a tűzről és papírtörlőre tesszük.
  2. A paprikát félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, és apróra vágjuk. A zöldhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot szeletekre vágjuk. A cukkinit kettévágjuk, a közepét kanállal kikaparjuk, előkészítjük a töltelék helyét. A cukkinit minden oldalát meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Keverjük össze a sajtot sült szalonnával, hagymával és paprikával. Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot ízlés szerint. Töltsük meg a cukkinit, és tegyünk rá paradicsomszeleteket.
  4. A cukkinit egy tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőbe tesszük. Sajttal és paradicsommal a sütőben 30-40 percig sütjük. Azonnal tálaljuk.

Hasznos tanácsok

Ehhez a recepthez Kicsi, erős, fiatal cukkinire lesz szükséged, éretlen magokkal. Tudsz főzni „csónakok” különféle töltelékekkel: hús, gomba, túró stb.

Gomba, paradicsom és sajt a sütőben

Gomba, paradicsom és sajt – ezek a termékek különféle kombinációkban főzhetők a sütőben, különféle összetevők és fűszerek hozzáadásával. A paradicsom tölteléke nagyon jó! Mindenki kedvenc „rózsás arcát” kapja meg. Vagy megteheti az ellenkezőjét: töltse meg a gomba sapkáját. Csak nagy csiperkegombát kell vásárolnia, vagy ami még jobb, különféle fajtákat – portobello. Kalapjuk széles, nyitott, nagyon kényelmes a töltéshez. És maguk a gombák sokkal aromásabbak, mint a közönséges csiperkegomba. Ünnepi lakomához méltó étel lesz a vége.

Gomba, paradicsom és sajt a sütőben
Gomba, paradicsom és sajt a sütőben

A gomba, a paradicsom és a sajt sütőben történő sütéséhez 2 adagra a következőkre lesz szüksége:

  • széles sapkás gomba – 500 g
  • fokhagyma – 1-2 gerezd
  • paradicsom – 2 db.
  • sajt – 100 g
  • medvehagyma – 2 db.
  • vaj – 2 evőkanál. l.
  • tejföl – 2 evőkanál. l.
  • kapor vagy petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A gombák szárát levágjuk és feldaraboljuk. A medvehagymát apróra vágjuk. A paradicsomot karikákra vágjuk. Akkor jó, ha a paradicsom átmérője megegyezik a gomba kalapjával.
  2. A sajtot lereszeljük, és a sült gombacombokkal és a tejföllel összekeverjük. Só és bors ízlés szerint. A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a felaprított gombaszárat és a medvehagymát. A darált húst a gombasapkákba tesszük, a darált hús tetejére pedig az apróra vágott paradicsomot.
  3. A gombát paradicsommal és sajttal a sütőbe tesszük, és 25-30 percig sütjük. Kívánt esetben a paradicsomszeleteket megszórhatjuk reszelt sajttal.
  4. Tálaláskor a petrezselymet apróra vágjuk, és az elkészített gombára szórjuk. A sütőben kész a gomba, a paradicsom és a sajt! Az edényt forrón tálaljuk, amíg a sajt kihűl.

Hasznos tanácsok

Próbálja elkészíteni az ételt úgy, hogy finomra vágott főtt füstölt szalonnát adunk a gombadarához. Ehhez a sütési szakaszban küldje el a többi hozzávalóhoz, majd töltse meg a kupakokat.

Padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben

A padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben a megfelelő választás, ha nem kell sokat gondolkodni, és miután a padlizsánszeleteket paradicsommal és megfelelő sajttal rétegezi, mindent a sütőben süt. Vagy egy kicsit több időt eltöltve készíthet egy még kielégítőbb vacsorát az egész család számára. Ha van egy szép sütőedényed, akkor azonnal tálald benne a sült padlizsánt az asztalon. A vacsora olcsó lesz, de nagyon lenyűgöző. A padlizsánsütéshez bármilyen sajtot választhatsz, ha jól olvad. Egy kis reszelt parmezán pikantériát ad az ételnek. Ezt az ételt meleg előételként vagy akár vacsoraként is tálalhatja, különösen akkor, ha ilyen vagy olyan okból nem eszik húst. Utóbbi esetben senki sem marad éhes, mert a sajt kalóriadús termék, és a sült padlizsánt laktatóbbá teszi.

Padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben
Padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben (Gastronom LLC Kiadó)

Főzéshez padlizsán paradicsommal és sajttal a sütőben 4 adaghoz kell:

  • nagy padlizsán – 2 db.
  • közepes méretű paradicsom – 3 db.
  • fokhagyma – 3 gerezd
  • petrezselyem – 5 szál
  • Share to friends
    Rating
    ( No ratings yet )
Népszámlálás 2024