Site icon Népszámlálás 2024

Mit főzhetsz paradicsomból télre?

Mit főzhetsz paradicsomból télre?

Mit készíthetsz paradicsomból télre? Természetesen sok finom készítmény létezik, amelyek kiváló kiegészítői lesznek a téli asztalnak. Ehhez azonban tudnia kell, hogy melyik paradicsom a legalkalmasabb a konzerváláshoz, és rendelkeznie kell bevált receptekkel. Ezután a hideg hónapok fényesebbé válnak az ízletes savanyúságoknak és az olyan élénkítő szószoknak köszönhetően, mint az adzsika és a paradicsomból készült gorloder.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Paradicsom savanyítása télire savanyú paradicsom elkészítéséhez – fátyol saláták és paradicsommal összeválogatva, hogy gyorsan elkészítsék a paradicsomot teleléshez otthon télre saját Sokupomidorban, konzerv paradicsomot olajban zimulálva télire, töltött paradicsomot paradicsomos társaságokban Tomato societies com téli tészta 40 percben Ketchup télire Kuban szósz Adjika paradicsommal és szilvával télire Gorloder vagy torma télire

Hogyan pácoljuk a paradicsomot télre


A pácolt paradicsom íze a fűszerek, a só, a cukor és az ecet mennyiségétől és arányától függ. Válassz ízlésed szerint!

Paradicsom Csakúgy, mint az uborkát, ezt is többféleképpen lehet tartósítani: savanyítás nélkül, kovászosan, vagy egyszerűen sózva. A sav vagy tejsavas erjedés (erjedés) eredményeként jelenik meg, vagy egyszerűen a pácolás során kerül hozzáadásra – ecetsav, borkősav, almasav, citromlé. Mindkét típusú készítményben a savak a tartósítószer szerepét töltik be.

Erjesztéskor, ha a tárolási hőmérsékletet betartják, a kész paradicsom íze többé-kevésbé stabil és kiszámítható. De a pác íze az összetevőktől, valamint a só, a cukor és az ecet mennyiségétől függ, amelyeket a recept és az Ön ízlési preferenciái határoznak meg.

Hagyma, fokhagyma, babérlevél, csípős paprika, torma, petrezselyem, koriander, zeller, mustár és aromás levelek (cseresznye, ribizli, torma) – mind befolyásolják a kész paradicsomkonzerv ízét. A tapasztalt háziasszonyok maguk választják ki a fűszereket és azok arányát. Pácolás közben a só és a cukor mennyisége is állítható, de nem szabad túl sokat kísérletezni az ecet mennyiségével. Feleslege rontja a készítményt, és túlságosan savanyúvá teszi az ízét. Az ecet mennyiségének csökkentése pedig a termék gyors megromlásához vezethet.

A pác elkészítéséhez egy 3 literes üveghez szüksége lesz:

Egy zománcozott edényben forraljuk fel a vizet fűszerekkel, és forraljuk 15 percig. Ezután öntsük hozzá az ecetet, és forraljuk újra. Öntsön forrásban lévő pácot az előkészített paradicsom üvegeibe.

Ha az uborka sav nélküli befőzése nem ajánlott, akkor a paradicsom e nélkül is elkészíthető. Elég, ha megtöltjük 2%-os sóoldattal (20 g só 1 liter vízhez), és sterilizáljuk a paradicsomos üvegeket.

Hogyan kell főzni az ecetes paradicsomot

És persze a mi orosz készítési módszerünknek – az erjesztésnek – nincs versenytársa. Ideális tölgyfahordóban erjeszteni és hűvös helyiségben, például pincében tárolni: ott stabilan megmarad a kívánt hőmérséklet, és nem peroxidálódnak a készítmények. A paradicsomot üvegekben erjesztheti, de akkor hűtőszekrényben kell tárolnia, így nem tud sok készletet felhalmozni. Az elv továbbra is ugyanaz: hagyja az üvegeket paradicsommal, sóoldattal és fűszerekkel szobahőmérsékleten 3 napig erjedni. Utána 2 hétig a hűtőben, amíg a paradicsom teljesen megsósodik.

Zöldségsaláták és válogatott paradicsom


Az üveges paradicsomsalátákhoz jobb sűrű és húsos gyümölcsöt választani, kevés maggal és vastag bőrrel.

A különféle zöldségek választéka, beleértve a paradicsomot is, meglehetősen gyakori előkészület a télre. Paradicsom, cukkini, tök, padlizsán, uborka, hagyma, fokhagyma aromás fűszerekkel, pácban tartósítva, mindig szívesen látott, fényes és ízletes étel a téli asztalon.

A saláták némileg különböznek a válogatott zöldségektől. Először is, magukat a zöldségeket apróra vágják, másodszor pedig az ecetes pác mellett növényi olajat is adnak a készítményekhez. Az ilyen salátákhoz a zöldségkeveréket általában uborkából, paradicsomból, fokhagymából, hagymából és fűszernövényekből készítik. Csak a paradicsomra kell figyelni – sűrűnek, húsosnak kell lennie, kevés maggal és vastag bőrrel. Ne érjen túl, hogy ne essen szét vágáskor.

Hogyan készítsünk paradicsomot gyorsan télre

A télre való felkészülés természetesen időt vesz igénybe. Főleg, ha nagyszámú zöldséget kell feldolgozni, és a bankszámla tucatnyian érkezik. Természetesen vannak gyors felkészülési módok. A leghatékonyabb és garantált, ha paradicsomot, fokhagymát, aromás leveleket egy előkészített tálba teszünk, és forrásban lévő vizet öntünk rá. Hagyjuk állni 20 percig, majd öntsük a vizet a serpenyőbe, és forraljuk fel. Adjunk hozzá sót, cukrot, ecetet a paradicsomos üvegekbe. Felöntjük forrásban lévő vízzel, és azonnal lezárjuk. Tekerjük be és hagyjuk hűlni másnapig.

A kis kerek és szilva alakú paradicsomokat általában egészben szüretelik. Ehhez jobb, ha azonos méretű és alakú paradicsomot választunk. Ezek sokkal esztétikusabban néznek ki üvegben és tányéron is. A nagy paradicsomokat, ha rugalmas húsuk van, szeletekre vagy karikákra vághatjuk.

Hogy megkönnyítse a navigációt paradicsom vásárlásakor, ne feledjen egy egyszerű számítást:

A paradicsomkészítményeket hűvös, száraz helyen kell tárolni.

Paradicsomlé otthon télre

A paradicsomlé otthoni elkészítése télen egyáltalán nem nehéz. A lényeg az, hogy a legérettebb és leglédúsabb piros paradicsomot használjuk, de fajtájuk nem olyan fontos. A paradicsomlé elkészítéséhez nincs szükség otthon facsaróra: elég egy turmixgép vagy húsdaráló. Szüksége lesz egy szitára is, hogy megszabaduljon a magoktól és a kemény héj maradványaitól, amelyek nem megfelelőek a paradicsomlében. A folyamat meglehetősen munkaigényes, de ne aggódjon – lépésről lépésre elkészített receptünkkel sikerülni fog!


Paradicsomlé télre otthon (Gastronom LLC Kiadó)

Főzéshez 3.54 liter gyümölcslé szükséges:

  1. A paradicsomlé elkészítéséhez készítse elő a paradicsomot: válassza ki a legérettebbet, alaposan mossa meg, szárítsa meg, távolítsa el a szárát és vágja negyedekre.
  2. Az apróra vágott paradicsomot húsdarálóval vagy turmixgépben őröljük addig, amíg homogén pürét nem kapunk. Ügyeljen arra, hogy a paradicsomkeverékben ne maradjanak darabok.
  3. Tegye a pürét egy serpenyőbe, forralja fel nagy lángon, azonnal mérsékelje a lángot közepesre, és időnként megkeverve párolja 12-15 percig. A habot nem kell eltávolítani.
  4. Hagyja kissé kihűlni a levét, majd egy merőkanállal dörzsölje át szitán. Mérjük meg a kapott lé mennyiségét, és adjunk hozzá sót és cukrot 10 g só és 15 g cukor arányában minden liter léhez. Jól keverjük össze.
  5. Ha paradicsomlevet szeretne készíteni télire, készítsen sterilizált edényeket és fedőket. Szitán átszűrve a levét ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük.
  6. Azonnal, közvetlenül a forrásnál, óvatosan öntsük a paradicsomlevet az előkészített üvegekbe, zárjuk le és hűtsük le. A paradicsomlé hűvös helyen jól tárolható.

Hasznos tanácsok

Ezzel a recepttel a klasszikus paradicsomlé ízében „zöldségesebb” vagy fűszeresebbé tehető. Zöldség esetén a 3. lépésben adjon hozzá frissen facsart sárgarépát, zellert, kaliforniai paprikát vagy válogatott gyümölcslevet. Fűszerezésnek adjunk hozzá egy kevés fokhagymát vagy gyömbérlevet, valamint ízlés szerint kevés csípős pirospaprikát.

Paradicsom a saját levében

A paradicsom a saját levében ideális recept azok számára, akik gazdag paradicsomterméssel rendelkeznek, vagy nagyon olcsóak. A paradicsomlében pácolt paradicsom íze közvetlenül függ a pác ízétől. A sóban és savban kiegyensúlyozott paradicsom pác még a víz-só egyensúly normalizálására is alkalmas. A telepítéshez szilva alakú paradicsomot és kis kerek gyümölcsöket használnak. Bármely érett paradicsom, amely már nem alkalmas befőzésre (egészben vagy szeletelve), alkalmas lé készítésére. Egy ilyen elkészítésű tégelyt minden bizonnyal a fenékig megesznek és megisznak!


Paradicsom a saját levében

4 1 literes doboz paradicsom elkészítéséhez saját levében a következőkre lesz szüksége:

  1. Készítse elő a sterilizált üvegeket és fedeleket. Ezt bármilyen kényelmes módon megteheti: forraljuk fel egy serpenyőben vízben vagy melegítsük fel a sütőben. Az üvegeknek használat előtt teljesen száraznak kell lenniük.
  2. Nagy paradicsomból készítsünk paradicsomlevet. A feltöltéshez 2,5 literre lesz szüksége. Figyelembe véve a paradicsompüré főzését és a paradicsom folyadékának elpárologtatását, több – 3,5–4 kg -ot kell bevennie. A paradicsomot megmossuk, szárát kivágjuk, turmixgéppel felaprítjuk, vagy húsdarálón keresztül pürésítésig daráljuk. Nyomjuk át a keveréket egy szitán, hogy eltávolítsuk a magokat és a héjat.
  3. Tegye a fokhagymát, a torma gyökerét, az édes és a csípős paprikát egy turmixgépbe. Darál. Ezeknek az összetevőknek a mennyiségét ízlése szerint változtathatja.
  4. Tegye a fűszereket, a sót és a cukrot a paradicsomlébe, és tegye tűzre. Forraljuk fel, mérsékeljük a hőt, és időnként megkeverve főzzük 12-15 percig.
  5. A szilvát vagy a kis kerek paradicsomot megmossuk, mindegyikről letépjük a szárát és a csészeleveleket. Annak elkerülése érdekében, hogy forrásban lévő víz felöntésekor a paradicsom szétrepedjen, fogpiszkálóval szúrja ki azt a területet, ahol a szár rögzítve van.
  6. Az elkészített paradicsomot üvegekbe tesszük. Paradicsomlében való pácoláshoz a legkényelmesebb a szilvás paradicsom használata – jobban elférnek az üvegekben, és kevesebb helyet foglalnak el. Azonban a kis kerek paradicsom is beválik.
  7. Forraljuk fel a vizet. Nagyon óvatosan öntsünk forrásban lévő vizet az üvegekben lévő paradicsomra. 20 percig állni hagyjuk. Ezután engedje le a vizet a paradicsomkonzervekből (már nem lesz rá szüksége).
  8. Most öntsön forrásban lévő paradicsomlevet az üvegekben lévő paradicsomokra. Valószínűleg marad egy kis paradicsomlé, mert kis tartalékkal készültünk. Használja szósz készítéséhez, vagy borscsöntethez adjuk.
  9. Zárja le fedővel az üvegeket, fordítsa meg őket, csavarja be meleg törülközőbe vagy takaróba, és hagyja kihűlni. Miután az üvegek teljesen kihűltek, fejjel lefelé fordítva tárolhatók hűvös, sötét helyen.

Hasznos tanácsok

A paradicsom sójának kiszámítása saját levében – 20 g só 1 liter friss gyümölcslében. Így könnyen kiszámíthatja, hogy mennyi sót tegyünk a paradicsom és a gyümölcslé mennyiségére. Minden más hozzávaló ízlés szerint.

Bőr nélküli paradicsomkonzerv

A héj nélküli paradicsomkonzerv kiváló megoldás azoknak, akik egyáltalán nem szeretik a kemény…

Exit mobile version