Klasszikus pásztortorta Gordon Ramsaytől: hogyan készítsük el termékeinkből

Klasszikus pásztortorta Gordon Ramsaytől: hogyan készítsük el termékeinkből

Valószínűleg sokan hallottak már a pásztortortáról, de csak kevesen tudják, mi is az valójában. Ami azonban nem meglepő: nálunk ez az étel nem különösebben népszerű. A pásztorpite tehát lényegében nem pite, hanem egy összetett rakott darált hús burgonyapürével, és nagyon finom.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A pásztorpite története Gordon Ramsay klasszikus pásztortorta receptje A pásztorpite készítésének titkai és fortélyai Borsós pásztorpite, klasszikus receptAngol pásztortorta Darált húsos burgonyás rakott (Pásztortorta)

A juhásztorta története

Az étel hazája Nagy-Britannia, pontosabban Írország. A pásztorpitét a 18. század végén – a 19. század elején kezdték ott készíteni, és nem teához, hanem ebédhez szolgálták fel. Azt mondják, ez az étel tiszta gazdaságosságból született: a háziasszonyok egyszerűen így „gondolták újra” a megmaradt vasárnapi bárány- vagy marhasültet. A húst feldaraboljuk, hagymával megpirítjuk és formába tesszük. A tetejére nagyon vastag gyűrött burgonyát terítettek (ez a termék olcsóbb volt, így nem kímélték), megszórták reszelt sajttal és sütőben megsütötték. A férjek örültek a finom vacsorának és feleségeik ügyességének, de a hölgyek csendesen büszkék voltak találékonyságukra.

A Pásztorpite egyszerű, megfizethető alapanyagokból készül.
A Pásztorpite egyszerű, megfizethető alapanyagokból készül.

Kezdetben a pásztortortát (házikó, pásztortorta) ír parasztasszonyok készítettek. Férjeik hagyományosan vagy mezőgazdasági munkát végeztek a földeken, vagy juhokat tereltek. Tehát a pásztorpite alapja a bárány volt, amely jobban hozzáférhető volt a szegények számára, mint a többi húsfajta. Innen származik az étel egyik neve – pásztorpite („birka pite”). Ráadásul a bárányhús meglehetősen zsíros, ami azt jelenti, hogy kalóriadús és laktató, ez pedig fontos, ha nagycsaládos ebédről van szó.

Ami a burgonyát illeti, amely az ír szegények étrendjének oroszlánrészét képezte, külön említést érdemel egy nagyon megható történet kapcsán. 1845–47-ben az ország szörnyű éhínséget élt át, amely a gyökértermés betakarításának sikertelensége miatt volt összefüggésben. Az emberek szó szerint kihaltak, és néhányan mindent elhagytak, és más helyekre költöztek, beleértve Amerikát is. Egyszer ebben az országban az írek meséltek szerencsétlenségükről az őket menedéket adó indián törzsnek. Annyira lenyűgözte őket, hogy összegyűjtöttek és tisztességes összeget küldtek a tengerentúlra az éhezőknek. Az írek pedig kedvességgel viszonozták az indiánokat – sok évvel később, a legutóbbi koronavírus-járvány idején. Az elszigeteltség miatt a törzs elzárkózott a civilizáció előnyeitől. Tehát az írek voltak azok, akik pénzügyi segítséget nyújtottak az indiánoknak ebben a nehéz időszakban.

De térjünk vissza a pásztortortához. Írországból nyilvánvaló okokból Angliába és Skóciába vándorolt. Az étel gyökeret vert, és e régiók konyhájának részévé vált. Sok modern brit általában úgy véli, hogy a pásztorpite pusztán angol találmány, és nagyon büszkék rá. Valójában az étel receptje összetételében számos változáson ment keresztül története során: egyes szakácsok zellert adnak a darált húshoz, mások fokhagymát, megint mások zöldborsót. A krumplipürével sem ilyen egyszerű! Vannak, akik csak tojást tesznek bele, mások tojást és reszelt sajtot. A különösen kreatív egyének pedig tojással felvert tejszínt (tejfölt) öntenek egy réteg burgonyapürére.

Később a vándorlásoknak köszönhetően a pásztortorta „eljutott” Amerikába, és ott gyökeret vert. Olyannyira, hogy a hagyományos ír és skót mellé egy új változatot találtak ki az ételből! Ezen lehetőségek bármelyikének alapja ugyanaz: hús és burgonya. De az írek inkább bárányhúst használnak a pásztortorta elkészítéséhez, a skótok a marhahúst, az amerikaiak pedig csiperkegombát adnak hozzá az ételhez. Így vagy úgy, nagyon finomnak bizonyul, ezért mindenképpen érdemes megtanulni a pásztorpitét főzését.

Gordon Ramsay klasszikus pásztorpite receptje

Természetesen a brit szakácsok továbbra is különös érdeklődést mutatnak a pásztortorta iránt. És még a leghíresebbek – Jamie Oliver és Gordon Ramsay – sem riadnak vissza ettől a témától, és természetesen a hagyományokra építve kínálják a maguk változatát. Ma egy Gordon Ramsay klasszikus pásztortorta receptjéről fogunk beszélni, egyszerűen azért, mert ez a lehetőség nagyon sikeresnek tűnik számunkra.

Klasszikus Pásztorpite Gordon Ramsaytől
Klasszikus Pásztorpite Gordon Ramsaytől

  • hagyma – 2 db.
  • sárgarépa – 1 db.
  • olívaolaj – 2 evőkanál. l.
  • darált marha- vagy bárányhús – 600 g
  • fokhagyma – 2 gerezd
  • burgonya – 1 kg
  • paradicsompüré – 2 evőkanál. l.
  • Worcestershire szósz – 2 evőkanál. l.
  • száraz vörösbor – 250 ml
  • kakukkfű – 2 ág
  • rozmaring – 1 szál
  • csirkehúsleves – 300 ml
  • tojás – 2 db.
  • reszelt kemény sajt – 100 g
  • só, frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
  1. A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és durva reszelőn lereszeljük. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk. Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, és kevergetve pirítsuk közepes lángon 5 percig.
  2. Hozzáadjuk a darált húst. Egy spatulával törje szét az esetleges csomókat, és közepes lángon süsse addig, amíg a szín megváltozik. Adjunk hozzá fokhagymát, nyomjuk át. Keverjük össze és főzzük további 2 percig.
  3. Közben meghámozzuk és megmossuk a burgonyát. Vágjuk durvára, tegyük egy serpenyőbe, és öntsük fel forró vízzel. 25 percig főzzük alacsony lángon.
  4. Tegyük a paradicsompürét a serpenyőbe a hússal, és öntsük fel a Worcestershire szósszal. Keverjük össze és pirítsuk 5 percig. Felöntjük a borral. 5 percig pároljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a rozmaring leveleket. Felöntjük csirkehúslevessel. Só és bors ízlés szerint. Lassú tűzön 30 percig pároljuk.
  5. A burgonyát leszűrjük és pépesítjük. Adjunk hozzá egy kis sót. Adjuk hozzá a tojást és a reszelt sajt felét. Keverjük össze alaposan.
  6. Helyezze a húsmártást egy tepsibe. A tetejére kenjük a burgonyás keveréket és elsimítjuk. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Villával enyhén söpörjük fel a felületet. 25 percig sütjük 190°C-on.

A Pásztorpite készítésének titkai és fortélyai

Nem számít, mennyire banálisan hangzik, ennek az ételnek az íze nagymértékben függ a fő összetevőktől. Természetesen jobb a darált húst saját kezűleg elkészíteni úgy, hogy egy darab marha- vagy bárányhúst zsírral (hűtve, nem kiolvasztva) átenged egy húsdarálón. Ami a burgonyát illeti, jól megfőtteket vegyünk: abból lehet tökéletesen sima püré.

A paradicsompürét konzerv pürésített paradicsomra kell cserélni. Vagy csak vegyen 2 nagy gyümölcsöt, vágja félbe, és reszelje le durva reszelőn, hogy csak a bőre maradjon a kezében. Nem javasoljuk a Worcestershire szósz elhanyagolását vagy mással való helyettesítését: elvégre jellegzetes ízt ad a hússzósznak. De a friss fűszeres fűszernövények helyett teljesen elfogadható szárított fűszernövények fogyasztása – körülbelül 1 teáskanál. kakukkfű és rozmaring. A vörösborral nem kell túl vagánykodni: nem a legdrágább asztali bor, hanem a natúr bor, színezék és alkohol nélkül készül.

Paradicsompüré helyett jobb, ha pürésített paradicsomot adunk a pásztortortához.
Paradicsompüré helyett jobb, ha pürésített paradicsomot adunk a pásztortortához.

Mit tálaljunk pásztortortához? Esetleg friss zöldségekkel (uborka, paradicsom, édes paprika) vagy azokból készült salátával. És persze nem ártana néhány fűszeres fűszernövény sem! A kész lepényt megszórjuk például apróra vágott petrezselyemmel: íze és aromája ideális ennek az elegáns meleg ételnek a brutális „karakteréhez”.

Az alábbiakban további 3 lehetőséget talál a pásztorpite készítésére – csak hogy legyen választása. Főzz örömmel, kóstolj örömmel!

Pásztortorta borsóval, klasszikus recept

A juhásztorta a neve ellenére természetesen egyáltalán nem pite, hanem igazi rakott. Ennek az ősi angol ételnek a receptje évszázadokon át gyakorlatilag változatlan maradt. Anglia egyes területein a darált hús helyett vékonyra szeletelt bárányfilét használnak, és zellert vagy paszternák gyökeret adnak hozzá.

Pásztortorta borsóval, klasszikus recept
Pásztortorta borsóval, klasszikus recept

6 adag, 1 óra

  • darált bárány – 500 g
  • nagy burgonya – 700 g
  • húsleves – 300 ml
  • parmezán sajt – 100 g
  • hagyma – 1 db.
  • vaj – 2,5 evőkanál. l.
  • tojás – 1 db.
  • só – ízlés szerint
  • sárgarépa – 2 db.
  • őrölt koriander – 1 tk.
  • fiatal fokhagyma – 1 gerezd
  • liszt – 0,5 evőkanál. l.
  • kurkuma – 1,5 tk.
  • zöldborsó – 120 g
  1. A zöldségeket meghámozzuk. A burgonyát nagy darabokra, a hagymát kockákra, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk.
  2. A burgonyát forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük a vizet, és a burgonyát pépesítjük. Adjunk hozzá 1,5 evőkanál. l. vajat, koriandert és sót, keverjük össze. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük újra. Fedjük le és hagyjuk felhasználásig.
  3. A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát 2-3 percig pirítjuk. Adjuk hozzá a darált húst, keverjük össze és főzzük közepes lángon, kanállal csomókat törve 6-7 percig.
  4. Öntsük le a felesleges olajat a serpenyőből. Hozzáadjuk a száraz serpenyőben aranybarnára sült lisztet, és 1 percig főzzük. Öntsük fel a húslevessel, keverjük össze, forraljuk fel és főzzük 1 percig. Csökkentse a hőt, és forralja 10 percig. 4 perccel a vége előtt adjunk hozzá zöldborsót.
  5. A sajtot durva reszelőn lereszeljük. Tegye át a burgonyapürét egy zsákba.
  6. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A darált húst egy tepsibe tesszük, és sütőzacskó segítségével ráöntjük a burgonyapürét. Megszórjuk sajttal és 50-60 percig sütjük.

Angol juhásztorta

Orosz értelemben ez persze nem pite, hanem rakott. De a névtől függetlenül az étel nagyon finom lesz.

Angol juhásztorta
Angol juhásztorta

6-8 adag, 35 perc.

  • párolt nyak gyógynövényekkel – 500 g
  • hagyma – 1 db.
  • nagy tojás – 2 db.
  • 33% zsírtartalmú tejszín – 100 ml
  • vaj – 30 g
  • burgonya – 600 g
  • só, frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
  1. A nyakát 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, vajban 5 percig pirítjuk. Keverje hozzá a nyakát.
  2. A burgonyát meghámozzuk, sóval teljesen puhára főzzük, leszűrjük, pépesítjük, tejszínnel és tojással összekeverjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy tepsit kikenünk olajjal, a nyakát belerakjuk hagymával, egyenletesen befedjük burgonyával, aranybarnára sütjük, kb. 20 perc. Forrón tálaljuk.

Darált húsos burgonyás rakott (Pásztorpite)

A pásztortorta hústöltelékéhez vegyük a legsoványabb húst, adjunk hozzá babkonzervet, és a burgonya egy részét zöldségekkel helyettesítsük: sárgarépával, brokkolival vagy póréhagymával. Mielőtt a serpenyőt egy edénybe helyezné, jól le kell hűteni.

Burgonya rakott darált hússal
Burgonya rakott darált hússal

4 adag, 1 óra

  • konzerv vörös (vagy fehér) bab – 200 g
  • forró húsleves (vagy forró víz) – 250 ml
  • paradicsompüré – 1 evőkanál. l.
  • finomra vágott közepes méretű hagyma – 1 db.
  • szárított (vagy friss) kakukkfű – 1 tk.
  • darált marhahús – 500 g
  • liszt – 1 evőkanál. l.
  • reszelt nagy sárgarépa – 1 db.
  • zellerszár, apróra vágva – 120 g
  • Worcestershire szósz – 1 tk.
  • frissen őrölt fekete bors
  • forró tej – 100-150 ml
  • burgonya, véletlenszerűen apró szeletekre vágva – 900 g
  • vaj – 25 g
  • hámozott fokhagyma – 3 gerezd
  1. A burgonyát egy lábasba tesszük, beletesszük a fokhagymagerezdeket, megsózzuk, és felöntjük forrásban lévő vízzel úgy, hogy a víz 2-2,5 cm-re ellepje a burgonya tetejét, felforraljuk,…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024