Hogyan készítsünk padlizsánt a sütőben, amitől nem fogsz tudni elszakadni

Hogyan készítsünk padlizsánt a sütőben, amitől nem fogsz tudni elszakadni

Kíváncsi vagy, hogyan kell padlizsánt sütni a sütőben? Jó úton haladsz! Végül is a sütés a padlizsánfőzés legegészségesebb módja. Bárki, aki legalább egyszer főzött „kiskékeket”, tudja, hogy képesek szenvedélyesen felszívni az olajat, mint egy szivacs. Így sütéskor ez könnyen elkerülhető, ami azt jelenti, hogy a sült padlizsánból készült ételek kevésbé táplálóak. És 99%-os valószínűséggel finom! Ha természetesen a sütőben süti a padlizsánt a bevált receptjeink szerint.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan válasszunk padlizsántSüssünk egész padlizsántHogyan süssünk gyorsan padlizsántFűszerek padlizsánsütéshezMit készítsünk sült padlizsánbólHatzilim (padlizsánkrém)Sült padlizsánkaviárPadlizsánok paradicsommal Delia Smith receptje szerintE Padlizsánszeletek sajttal, türkizsánnal, sütőben új be a sütő Csónakok padlizsánból csirkével a sütőben Padlizsán csónakok zöldségekkel a sütőben Töltött padlizsán fóliában Padlizsán rakott Melanzana Parmigiana sütőben

Hogyan válasszunk padlizsánt

Miért szeretjük a padlizsánt? Egyszerűségük és semlegességük miatt. A padlizsán soha nem fogja átvenni az étel ízhangsúlyát, mindig a háttérben marad, csendesen kíséri. Ezért is jó a padlizsán hússal és szárnyassal, zöldségekkel és természetesen sajttal. De először ki kell választania a megfelelő gyümölcsöket. Ez különösen fontos, ha egész padlizsánt szeretne sütni, megtömni vagy csónakokat készíteni.

  • A padlizsán legyen szép, egyenletes és nagyjából akkora, hogy egyszerre süljön meg.
  • A gyümölcsöknek éretteknek és szilárdnak kell lenniük, élénk lila színűek, és préseléskor ne hagyjanak bemélyedést.
  • A szárnak erősnek és zöld színűnek kell lennie, de ha kiszáradt, barna vagy fehér bevonat borítja, akkor ezt a padlizsánt sokáig tárolták.
  • A bőrnek, a padlizsán színétől függetlenül, sima és fényesnek kell lennie, károsodás nélkül.
  • A padlizsánban ne legyen sok mag: ez különösen fontos, ha a gyümölcsből pürét, kenhetőt készítünk. Ezt úgy határozhatja meg, hogy egy padlizsánt tart a kezében. Ha kicsi és nehéz, akkor tele van magokkal, ha pedig sűrű és könnyű, akkor el kell vinni. Általában kevés mag tartalmaz kerek gyümölcsöt.
  • Nos, ha a padlizsán ráncos és zúzódásos, az azt jelenti, hogy sokáig tárolták, elvesztették a nedvességet, és nem érdemes szedni. Ne vásároljon túl nagy gyümölcsöt: túl sok vegyszert tartalmazhat.

Egész padlizsán sütése

Ahhoz, hogy a padlizsán jól és egyenletesen süljön, villával több helyen meg kell szúrni (Shutterstock/FOTODOM)

Az egész padlizsán sütése előtt meg kell mosni, papírtörlővel szárazra törölni, és fogpiszkálóval vagy villával több helyen átszúrni. Kis vágásokat készíthet. Ez lehetővé teszi, hogy a padlizsán egyenletesen süljön, és megakadályozza, hogy „felrobbanjanak” a sütőben.

Dörzsölje be a gyümölcsöket durva sóval, és hagyja fél órán át. Kijön a felesleges nedvesség és a keserűség, amely a padlizsánban rejlik. De ha siet, vagy fiatal gyümölcsei vannak, amelyekben még nem halmozódott fel keserűség, ezt a tanácsot elhanyagolhatja.

A padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített helyiségbe tesszük. °C sütő légkeveréses üzemmódban. A sütési idő a sütő teljesítményétől és természetesen a padlizsán méretétől függ. A padlizsán készenléte a megjelenésük alapján határozható meg. Először felfújódnak, majd ráncosodnak és a bőr elsötétül. A puhaságot villával ellenőrizheti.

Ha azt szeretné, hogy a kész padlizsán héja ne süljön meg, és a gyümölcsök több levét tartsanak vissza, süssük meg, szorosan fóliába csomagolva. A fóliában sült padlizsán akkor jó tölteléknek, ha már kész a töltelék (például hagymával és fűszerekkel már megsütött darált hús).

Ha a sütője rendelkezik grill funkcióval, a padlizsánt rácsra helyezheti (egy szokásos tepsit lefelé) és 230 fokon megsütheti. °C grill üzemmódban. Ne féljen attól, hogy a padlizsán elszenesedik, és úgy néz ki, mintha megégett volna. A gyümölcs belsejében illatos, lédús pép található, füstös aromájú, mintha parázson főzte volna. Egyébként, ha van kandalló a házban, akkor a maradék szén felhasználásával a kandallóban sütheti. Kell mondanom, milyen ízű lesz ez az étel?

Hogyan kell gyorsan sütni padlizsánt

Időt takaríthat meg, ha nem áztatja előre a padlizsánt. A padlizsán vízben és sóban történő áztatása egy hagyományos módszer, amely segít eltávolítani a keserűséget és csökkenti az olaj mennyiségét, amelyet a padlizsán főzés közben képes felvenni. A modern padlizsánfajták azonban gyakran nem rendelkeznek erős keserűséggel, így az áztatás nem mindig szükséges. Ha időt szeretne megtakarítani, vagy tudja, hogy a padlizsán nem keserű, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést.

Ha gyorsan kell egész padlizsánt sütnie, válasszon fiatal, nem túl nagy gyümölcsöket. De mindenesetre legalább fél órát vesz igénybe az előkészítés. Jelentősen csökkentheti a padlizsán sütési idejét a sütőben, ha csónakban süti. A gyümölcsöket félbevágjuk, a pépet keresztbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, tepsire tesszük és 220 fokon megsütjük. °C.

A körökre, darabokra, szeletekre vagy kockákra vágott padlizsán még gyorsabban megsül. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a köröket vagy kockákat, megkenjük olívaolajjal és sózzuk. Süssük 1015 percig, félidőben egyszer megfordítjuk a padlizsánt.

Fűszerek padlizsán sütéséhez

A padlizsán íze lágy, finom, enyhe kellemes keserűséggel, így sok fűszerrel kombinálható
A padlizsán lágy, finom ízű, enyhén kellemes keserűséggel, így sok fűszerrel kombinálható (Shutterstock/FOTODOM)

A padlizsán főzésekor különböző fűszerek és fűszerek használatával megváltoztathatja az ismerős ételek ízét.

Például, kaukázusi a hangsúlyt a következők fogják adni:

  • khmeli-suneli
  • Utsko-Szuneli
  • dió
  • gránátalma magok
  • szilva
  • koriander
  • vörös bazsalikom

mediterrán jegyzet jön létre:

  • sajt-, tejszín- és paradicsomszószok
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • fokhagyma
  • oregano
  • zöld bazsalikom
  • paradicsom
  • édes, csípős és füstölt paprika
  • olívaolaj

ázsiai:

  • koriander és görögszéna mag
  • csípős paprika
  • kurkuma
  • szója szósz
  • szezámolaj
  • szezámmag
  • vegyesfűszer
  • curry

Általánosságban elmondható, hogy bármit is készítünk a sütőben sült padlizsánból, ez az étel mindig kielégítő és megfelelő lesz hétköznap és ünnepnapokon egyaránt.

Mit kell főzni sült padlizsánból

Ha egészben vagy csónakban sütötted a padlizsánt, akkor a legegyszerűbb, ha megkened vele. Bármikor segít, ha gyors harapnivalót kell készítenie. A legnépszerűbb padlizsánkrémek: khatsilim, babaganoush, mutobal – lényegében ugyanaz, csak a nevek különböznek. A megsült padlizsánt meg kell hámozni, és a pépet óvatosan kanállal kikanalazni. Ezután ízlés szerint adhatunk hozzá fűszernövényeket, fokhagymát, majonézt, tejfölt, tejszínt, fetasajtot vagy túrót, füstölt paprikát, darált diót, apróra vágott vagy pirított hagymát, szezámpürét, citromlevet.

A padlizsánpürét a saláták öltöztetésére is használhatjuk: a püréhez adjunk még citromlevet, apróra vágott chili paprikát, fokhagymát és zöldhagymát, sót, olívaolajat, alaposan keverjük össze. Ezzel a pürével fűszerezhetjük a főtt vagy párolt brokkolit, a karfiol rózsákat és a sárgarépaszeleteket. Azonnal tálalhatod, vagy megszórhatod reszelt sajttal és 210 fokra előmelegített helyiségbe rakhatod. °C sütő 5-re7 perc, amíg aranybarna nem lesz.

A padlizsánpüré a tésztát is tökéletesen feléleszti. Forraljuk fel a masnikat, és keverjük össze a pürével. Hozzáadhatunk félbevágott koktélparadicsomot és frissen őrölt borsot.

A sült, apróra vágott padlizsánból különféle salátákat és rágcsálnivalókat készíthet. A legegyszerűbb, ha fokhagymás vajban padlizsánt készítünk. Csak törje össze mozsárban 45 gerezd fokhagyma, tengeri só és szemes fekete bors pépes formává. Keverjük össze olívaolajjal. Hozzáadjuk a melegen felszeletelt sült padlizsánt, és jól összekeverjük. Tegyük egy szép üvegbe, adjunk hozzá rozmaring és kakukkfű ágakat, szorosan zárjuk le a fedelet, és tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Használja hideg előételként vagy hús-, szárnyas-, tészta- és zöldsaláták kiegészítéseként.

Hatsilim (padlizsánkrém)

A Hatzilim egy népszerű közel-keleti előétel, amelyet sütőben sült padlizsánból készítenek. Gazdag, pikáns íze van a fokhagyma, szezámpaszta és citromlé kombinációjának köszönhetően. Hagyományosan a khatzilim-et kenyérrel vagy lapos kenyérrel tálalják. De a padlizsánkrémből szendvicseket és szendvicseket is készíthet, például csirkehússal, sajttal, zöldségekkel. Ne féljen ízléséhez igazítani a receptet az összetevők arányának megváltoztatásával, kihagyásával vagy újak hozzáadásával.

Hatsilim (padlizsán előétel)
Hatsilim (padlizsán előétel) (Fotó felhasználó, recept szerzője)

4 adag khatsilim elkészítéséhez szüksége van:

  • padlizsán – 2 db.
  • szezámpaszta – 2 evőkanál. l.
  • citrom – 1/2 db.
  • majonéz – 2 evőkanál. l.
  • olívaolaj – 2 evőkanál. l.
  • fokhagyma – 1 gerezd (10 g)
  • őrölt fekete bors
  • szumák – tálaláshoz
  • koriander – opcionális
  1. A padlizsánokat megmossuk, a héján apró vágásokat vágunk, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük. A megsült padlizsánokat meghámozzuk. A pépet késsel feldaraboljuk.
  2. A padlizsánpéphez hozzáadjuk a szezámmasszát, egy fél citrom levét, a majonézt, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Tedd egy tálba, egyengesd meg, csepegtess a tetejére egy kevés olívaolajat, szórj meg szömörcet, és ízlés szerint díszítsd korianderlevéllel. Meleg szelet pirított kenyérrel vagy pita kenyérrel tálaljuk.

Hasznos tanácsok

A receptet leegyszerűsítheted: a megsült padlizsánpépet és a fokhagymát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejfölt (savanyúságot és krémességet is ad), sózzuk, borsozzuk. Tegye egy üvegbe, és tárolja hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig. De nem valószínű, hogy a terjedés ennyi ideig tart. Általában gyorsan megeszik.

Sült padlizsán kaviár

A sült padlizsánkaviár nem csak egy zöldséges előétel, hanem egy igazi kulináris remekmű, amit bármennyit is készítesz, mégsem lesz elég. Mi a siker titka? A helyzet az, hogy ezt a kaviárt odesszai stílusban készítik, vagyis a recept szerint a „kis kékeket” a sütőben elősütik. Ez a technika különleges mélységet és kifejezőséget ad a padlizsán ízének, ami miatt az ilyen kaviár kiemelkedik többek között. A sütés a padlizsán állagát is besűríti, így a kaviár állaga kellemesen sűrű, villán vagy a kenyérpirítóban pirított kenyérszeleteken is jól megállja a helyét.

Sült padlizsán kaviár
Sült padlizsán kaviár (Fotó felhasználó, recept szerzője)

A sült padlizsánkaviár elkészítéséhez szüksége lesz:

  • padlizsán – 1 kg
  • hagyma – 400 g
  • fokhagyma – 2 nagy gerezd
  • növényi olaj – 100 ml
  • paradicsompüré – 50 g
  • só – 1 teáskanál.
  • cukor – 1 teáskanál.
  • almaecet – 1 tk.
  • frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
  1. Készítsük elő a padlizsánokat. Mossa le őket, és törölközővel szárítsa meg. A sütőt előmelegítjük 230-240 °C-ra. A padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Szurkáld meg villával. 30-40-ig sütjük…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024