Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan készítsünk fügelekvárt. 8 legjobb recept

Hogyan készítsünk fügelekvárt. 8 legjobb recept

A fügelekvár eredeti és nagyon ízletes finomság, amelyet fél óra alatt elkészíthetünk télre vagy egyszerűen desszertnek főzhetünk. Ez a keleti bogyó bőségesen nő délen, évente háromszor érik, és egyes források szerint a legősibb kultúrnövény. A fügének nincs saját íze, egyszerűen betegesen édes. Aromája sincs, mint például az epernek vagy a ribizlinek. Ezért a képzelet mozgástere valóban határtalan!

Amiről a cikkben fogunk beszélni:

A fügelekvárt nagyon sok mindenből készítik – borssal, mézzel, fahéjjal, kardamommal, naranccsal, dióval, citrommal, almával és rebarbarával! Összpontosítson ízlési preferenciáira, mert a fügével olyan könnyű olyan desszertet kapni, amelyik tetszeni fog.

A nagyon érett gyümölcsök főzés közben elveszíthetik épségüket, ezért próbáljunk enyhén zöldes fügét választani lekvárnak. Sok függ a mérettől is – a nagy vagy túl lédús bogyókat szinte soha nem lehet egészben főzni. Ebben az esetben a kész lekvárt turmixgéppel lyukasztjuk, hogy sima, nem pedig pépes állagot kapjunk. Ezenkívül a nagy fügék több darabra vághatók, vagy a bőr eltávolítása után megfőzhetők.

Válogatásunk a fügelekvár elkészítéséhez recepteket és ajánlásokat, valamint 8 legjobb receptet tartalmaz.

Füge lekvár

Próbáljon fügelekvárt készíteni a klasszikus recept szerint – nem cukorral, hanem mézzel. És ha attól tart, hogy túlságosan elkeserítő lesz, akkor ez egyáltalán nem így van, ne aggódjon. Először is vegye be a mézet, amit szeret. Például a hárs, az áfonya vagy a tűzfű – ezek azok a fajták, amelyek a legkevésbé édesek. Másodszor pedig válasszon ép, nem repedezett héjú kemény fügét – így a gyümölcs nagyobb eséllyel tudja megőrizni épségét, és kevesebb mézszirupot szív fel.


Füge lekvár

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. Keverje össze a mézet és a vizet egy vastag aljú serpenyőben, és tegye alacsony lángra. Időnként megkeverve főzzük 15 percig.
  2. A fügét megmossuk, papírtörlővel szárítjuk, villával vagy fanyárssal több helyen megszurkáljuk.
  3. A gyümölcsöket forrásban lévő mézszirupba merítjük, lassú tűzön, a habot lefölözve főzzük 2 órán át, majd steril üvegekbe tesszük. A fügelekvárt hűvös helyen tároljuk.

Megjegyzés a tulajdonosnak: Mikrohullámú sütővel egyszerűen és gyorsan sterilizálhatja az üvegeket bármilyen készítményhez. Üvegekbe töltjük 1.52 cm vízzel, és állítsa 3-ra5 perc maximális teljesítményen. Ezután engedje le a vizet, fordítsa az üvegeket egy tiszta, száraz törülközőre, és hagyja megszáradni.

Apropó: Főzés előtt a nagy fügét általában több helyen megszurkáljuk, hogy a mézes szirup gyorsabban és egyenletesebben áztassa a gyümölcsöt. Ha kicsi a bogyója, akkor nem kell megszúrnia őket.

Füge lekvár citrommal

A citromos fügelekvár a savanyúsága miatt mindig különösen finomra sikerül, a citromhéj pedig ízesít a finomságnak. Igyekezzen a lehető legfrissebb és legvékonyabb héjú citromot választani – ezek tartalmazzák a legtöbb illóolajat, és szinte nincsenek keserűséget és magokat adó kemény válaszfalak.


Füge lekvár citrommal

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. Konyhai ollóval vágjuk le a füge szárát (nem teljesen). Vágja keresztben az alapot, a vágási mélység körülbelül 56 mm. Vegyünk bármelyik 4 gyümölcsöt, és szúrjunk bele egy szegfűszeg bimbót.
  2. A citromokat ecsettel alaposan mossuk meg, vágjuk karikákra, távolítsuk el az összes magot, hogy a kész lekvár ne keserű ízű legyen. A szeletelés során felszabaduló levet őrizzük meg.
  3. Egy nagy, vastag fenekű serpenyőben vagy párolóedényben keverje össze a balzsamecetet, a citromlevet és 100 ml hideg vizet. Adjunk hozzá cukrot, adjunk hozzá citromot, tegyük közepes lángra, forraljuk fel, és leszedjük a habot. 10 percig lassú tűzön főzzük.
  4. Adjunk hozzá fügét a citromos sziruphoz, óvatosan keverjük össze. Erős lángon forraljuk fel, csökkentsük a hőt alacsonyra, főzzük 3 percig, majd vegyük le a tűzről és hűtsük le teljesen 3 órán át.
  5. Keverjük össze, tegyük fel nagy lángra, és forraljuk újra, csökkentsük a hőt, főzzük 3 percig, hűtsük le. Ismételje meg az eljárást még kétszer 3 óránként, majd tegye sterilizált üvegekbe és zárja le.

Megjegyzés a tulajdonosnak: Fügelekvárt nem egész citrommal, hanem citromsavval készíthetünk. Kiegyensúlyozza az ízt és további tartósítószerként működik, elősegítve a hosszabb eltarthatóságot.

Apropó: Ha kételkedünk a fügékben, és ellenőrizni szeretnénk, hogy a gyümölcsökben nem található-e rovar, vágjuk fel, és vágott oldalukkal lefelé helyezzük néhány percre egy átlátszó csészealjba. Ha apró férgeket talál a vízben, akkor ne egyen ilyen fügét.

Füge lekvár

A fügelekvár sűrű, édes-savanyú desszert, markáns aromájú. Nem nehéz elkészíteni az enyhén túlérett és repedezett héjú gyümölcsöket. Ez a lekvár kiváló töltelék lehet a lepényekhez és a sajttál egyik szósza is.


Füge lekvár

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A citromokat megmossuk, forrásban lévő vízzel felöntjük, héját eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A fügét megmossuk és 1-es oldalukkal kockákra vágjuk1,5 cm.
  2. Egy nagy serpenyőben keverje össze a fügét, a citromhéjat, a cukrot, a pálinkát és a sót. Hagyja szobahőmérsékleten 1 órán át, alkalmanként megkeverve.
  3. Közepes lángon forraljuk fel a keveréket. Csökkentse a hőt, és forralja 30-35 percig, időnként megkeverve, és a keveréket homogén masszává gyúrja. Vegyük le a tűzről és öntsük a forró lekvárt sterilizált üvegekbe úgy, hogy a tetejétől legfeljebb 1 cm-re zárjuk le, és forró vízben 10 percig sterilizáljuk. Hagyja teljesen kihűlni és tárolja hűvös, sötét helyen.

Megjegyzés a tulajdonosnak: Ha úgy gondolja, hogy a fügelekvár túl folyós, adjunk hozzá néhány apróra vágott almát. A bennük található pektin viszkózusabbá teszi a masszát, és maga az alma íze sem lesz érezhető.

Apropó: Citrom helyett friss narancsot vagy akár egy kis grapefruitot is adhatunk a fügelekvárhoz. Ebben az esetben használjon héját és levét is.

Füge lekvár fahéjjal és szerecsendióval

A fahéjas és szerecsendiós fügelekvár fanyar, melengető és nagyon aromás. Ha szükséges, adjunk hozzá kardamomot és csípős borsot is. Jobb, ha friss, forró bagettel, pirítóssal vagy sós keksszel tálaljuk – biztosan elégedett lesz az eredménnyel.


Füge lekvár

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A fügét megmossuk, mindegyik gyümölcsöt nyárssal megszurkáljuk, vastag falú serpenyőbe tesszük, és beborítjuk cukorral. Hagyja állni néhány órát, amíg a füge kiengedi a levét.
  2. Helyezzük a serpenyőt közepes lángra, forraljuk fel és főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről, fedjük le egy törülközővel, és hagyjuk állni 810 óra
  3. Forraljuk fel újra a keveréket, és főzzük 5 percig, adjunk hozzá fahéjat és szerecsendiót. Hagyd újra 8-nál10 óra
  4. Harmadszor is felforraljuk, 10 percig főzzük, forrón tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük, megfordítjuk, törülközővel letakarjuk és teljesen kihűtjük. Tárolja hűvös, sötét helyen.

Hasznos tipp: A legkisebb füge ideális ehhez a lekvárhoz. Az ilyen gyümölcsök főzve jobban megtartják alakjukat, és üvegekbe is könnyebben elhelyezhetők.

Apropó: Fügelekvárt nem csak cukorral, hanem fruktózzal, mézzel, juharsziruppal vagy csicsókasziruppal is készíthetünk. Így enyhén csökkentheti ennek a desszertnek a kalóriatartalmát.

Mézben főtt füge

A mézben főtt füge a kaukázusi népek nemzeti desszerte. Nemcsak nagyon szép és étvágygerjesztő, de az egészségre is rendkívül jótékony hatású, mert a füge gazdag A-, E-, C-, PP-vitaminban, aminosavakban, valamint vasban, magnéziumban és káliumban.


Mézben főtt füge

A füge elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. Öntsön 2 csésze vizet és mézet egy nagy, vastag aljú serpenyőbe. Közepes lángon kevergetve főzzük, amíg a méz teljesen fel nem oldódik.
  2. Mossa meg a fügét folyó hideg vízben és szárítsa meg. Forró mézes levesbe tesszük, és lassú tűzön 2 órán át főzzük, majd üvegekbe tesszük és hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.

Megjegyzés a tulajdonosnak: A mézben főtt fügét teával, cukrozatlan kávéval vagy könnyű fehérborral tálaljuk. Vagy teljes értékű desszertként, egy gombóc fagylalttal és tejszínhabbal körítve.

Apropó: A mézben megfőtt forró fügét fertőtlenített üvegekbe tesszük, főtt fedővel lezárjuk, és meleg valamibe csomagoljuk, amíg teljesen kihűl. Így a füge egész évben megmarad.

Rebarbara lekvár fügével

A rebarbara és a füge szinte tökéletes kombináció. Az első gazdag édes-savanyú ízű, így tökéletesen kiegyensúlyozza a második ízét, és az eredmény egy nagyon finom és könnyen elkészíthető lekvár, amely ideális szendvicsekhez és nyitott lepényhez egyaránt.


Rebarbara lekvár fügével

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A rebarbarát meghámozzuk, a szárát apró kockákra vágjuk. A fügét szeletekre vágjuk. Tegyünk mindent egy serpenyőbe, adjunk hozzá cukrot, és hagyjuk állni 23 óra
  2. Tegye a serpenyőt magas lángra, és forralja fel. Csökkentse a hőt, és addig párolja, amíg a lekvár besűrűsödik, körülbelül 25 percig.
  3. Hűtsük le a lekvárt, tegyük tiszta, száraz üvegekbe, zárjuk le a fedelet, és hűvös helyen tároljuk.

Megjegyzés a tulajdonosnak: A rebarbara szára nagyon egészséges, mivel nagy mennyiségű vitamint és rostot tartalmaz (ellentétben a levelekkel, amelyek mérgezőek). A szárak télire való előkészítéséhez vágjuk apró darabokra és fagyasszuk le. Adjuk hozzá a töltelékhez és a zöld turmixokhoz.

Apropó: A narancs íze jól passzol a rebarbarához és a fügelekvárhoz. Csak adjon hozzá egy kis narancs héját és levét főzés közben, és nézze meg, hogyan csillog az étel új aromákkal.

Fügelekvár lassú tűzhelyben

A haladás nem áll meg, és most a lekváros edényeket és edényeket egy multicooker váltotta fel – egy modern eszköz, amely tapadásmentes bevonattal van ellátva a tálon. Ez azt jelenti, hogy nem kell attól tartanod, hogy a lekvár a falra tapad és kellemetlen égett ízt kap. Nem kell a tűzhely mellett állnia az egész folyamat alatt – nagyszerű, egyetért!


Fügelekvár lassú tűzhelyben

A lekvár elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A fügét megmossuk, és minden gyümölcsöt nyárssal több helyen megszurkálunk. Kapcsolja be a multicookert „multi-cook” módba, állítsa a hőmérsékletet 160 °C-ra, keverje össze a mézet és a vizet egy tálban, és főzze 10 percig.
  2. Merítsd bele a fügét…
Exit mobile version