Hogyan főzzünk rizst zacskóban

Hogyan főzzünk rizst zacskóban

A rizs főzése látszólagos egyszerűsége ellenére nem a legalapvetőbb feladat. Még a tapasztalt szakácsok is tudják, hogy ha csak egy kicsit megváltoztatja az arányokat, vagy egy percre eltereli a figyelmét, a gabonafélék biztosan összeragadnak, megégnek vagy pürévé forrnak. Mindezen problémák elkerülése érdekében, energiát és időt takaríthat meg, használhat rizst zacskókban. Egyszerű és kényelmes – még egy gyerek is meg tudja csinálni!

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A zacskós rizs jellemzői – miért olyan jó a zacskós rizst főzni hal és hínár Zöld rizs avokádó öntettel

A zacskós rizs jellemzői – miért olyan jó?

A zacskós rizs nagyon kényelmes! Ítélje meg maga – nem kell szétválogatnia és folyó víz alatt lemosnia, amíg a víz teljesen átlátszó nem lesz. Nem kell forró serpenyőben áztatni, olajban kisütni. Ez a rizs teljesen használatra kész, és ez a fő előnye.

Főzéskor a zacskós rizs pontosan annyi vizet vesz fel, amennyire szüksége van, így nem kell pontosan kiszámítani a gabona és a folyadék arányát, vagy törölközőtrükköt használni.

Ezenkívül a gyártás során az ilyen rizst gyakran őrölik vagy gőzölik, aminek következtében főzési ideje jelentősen csökken.

Ezenkívül a zacskós rizs nem igényel különleges tárolási feltételeket. Eredeti csomagolásának köszönhetően nem szívja magába az idegen szagokat és nem nedvesedik.

Most a boltok polcain találhat rövid szemű rizst zacskóban és hosszú szemű fajtákat, mint például a jázmin vagy a basmati. Valamint előforralt barna rizs, sőt az észak-amerikai Zizania palustris gabonával keverve is, amelyet „vadrizsként” ismerünk.

Hogyan főzzünk rizst zacskóban egy serpenyőben?

A zacskós rizs főzési ideje nem csak a gabonafajtától függ, hanem az őrlés és az előkezelés jellemzőitől is.
A zacskós rizs főzési ideje nem csak a szem típusától függ, hanem az őrlés és az előkezelés jellemzőitől is (Shutterstock/FOTODOM)

A kiváló eredmény érdekében feltétlenül olvassa el a rizscsomagon található utasításokat. Ne feledje, hogy a főzési idő nem csak a gabonafélék típusától függ, hanem az őrlés és az előkezelés jellemzőitől is, így csak a gyártó tudja felfedni az elkészítés minden finomságát.

Ugyanilyen fontos, hogy előre döntsd el, milyen ételt tervezel főzni, és ez alapján válassz rövid szemű vagy hosszú szemű rizst, barnát vagy párolt. Köretnek például a jázmin vagy a basmati fajták ideálisak, rakott ételekhez és pudingokhoz – Krasnodar, a most divatos ázsiai tálhoz pedig – barna rizs vagy vadrizs keveréke.

A legjobb, ha a rizst zacskóban, vastag falú serpenyőben, bő vízzel főzzük. Általában legalább 1 liter folyadékot vegyen be 1 tasak (100 g rizs) után. Ellenkező esetben a gabona magába szívhatja az összes vizet és megéghet.

Feltétlenül sózzuk meg a vizet, amelyben a rizst főzzük, majd forraljuk fel. Egyébként a szokásos konyhasó helyett használhat ízesített sót – Svan, fokhagyma, csirke stb.

Mielőtt forrásban lévő vízbe tenné a gabonazacskókat, enyhén rázza fel őket. Ez elősegíti a rizs egyenletesebb eloszlását a tasakban, így gyorsabban és jobban megfő. Ügyeljen arra, hogy a víz teljesen ellepje az összes zacskót.

Miután a víz ismét felforr, a hőt kissé csökkenteni kell, és a gabonaféléket a csomagoláson található utasítások szerint meg kell főzni. Ez általában 15-25 percet vesz igénybe, az adott rizs típusától függően.

Amikor a rizs kész, azonnal ki kell venni a forrásban lévő vízből, egy speciális hurkra akasztani, és szűrőedénybe vagy rácsra helyezni. Ne rohanjon azonnal levágni a csomagolást, legalább 3-5 percig hagyja kissé kihűlni.

A főtt rizst nem kell leöblíteni. Kívánság szerint még meglocsolhatjuk olajjal vagy megszórhatjuk kedvenc fűszereinkkel, majd alaposan összekeverhetjük.

Biztonságos-e zacskós rizst főzni?

Néha találkozhatunk azzal a véleménnyel, hogy a zacskós rizs veszélyes az egészségre, mert közvetlenül a csomagolásban van kitéve magas hőmérsékletnek. Aggodalomra azonban semmi ok: a gabonafélék főzésére szolgáló zacskók élelmiszeripari hőálló polipropilénből készülnek, amelyet háromszögben PP betűkkel vagy 5-ös számmal jelöltek. Ez az egyik legbiztonságosabb és leginert anyag, amely semmilyen módon nem károsíthatja Önt. Élelmiszertároló edények, cumisüvegek, fóliák stb. készítésére használják. Mint minden szerves anyag, a polipropilén is megolvad nagyon magas hőmérséklet hatására, de ez a folyamat 300 ℃ vagy annál magasabb hőmérsékleten megy végbe, ami semmiképpen sem lehetséges egy közönséges serpenyőben forrásban lévő vízzel.

Hogyan tegyük ízletesebbé a zacskós rizst: élettrükkök és trükkök

A fűszerek és az ízesített olaj további ízt ad a zacskós rizsnek.
A fűszerek és az ízesített olaj extra ízt adnak a zacskós rizsnek (Shutterstock/FOTODOM)

Ha extra ízt szeretne adni a zacskós rizsnek, használjon fűszereket vagy ízesített olajat. Például a sáfrány, egy virágillatú fűszer, enyhén fűszeres ízűvé és elegánsan sárgává varázsolja a főtt rizst. A megfizethetőbb imereti sáfrány, amely szárított körömvirág, nem rosszabbul megbirkózik ezzel a feladattal. Azonban a legszokványosabb kurkuma- vagy curryport is beveheti, forrásban lévő vízhez adva, alaposan összekeverheti, és egy zacskó rizst felforralhat. Ízletes, szép és aromás lesz.

Amúgy, hogy a rizs hófehér legyen, főzéshez használjunk egy szelet citromot vagy néhány csepp citromlevet.

Ami az olajat illeti, a fokhagyma, a bazsalikom, a szezámmag vagy bármely más választott olaj remekül működik. Csak adjunk hozzá 1-2 tk forrásban lévő vízhez. ebből az olajból, és a rizst zsákokban főzzük meg a csomagoláson található utasítások szerint.

Ha azt tervezi, hogy rizst ad a darált húshoz (káposzta tekercsekhez, sünökhöz stb.) vagy egy rakotthoz, akkor nem kell teljesen készen tartania a gabonát. Ebben az esetben a főzési időt egyszerűen fel kell osztani.

Hogyan kell tárolni a főtt rizst

A zacskós rizst azonnal el kell fogyasztani, vagy a főzést követő 1 órán belül hűtőbe kell tenni. Ez a gabona szobahőmérsékleten gyorsan megromlik, ami elsősorban a baktériumok és gombák fejlődésének kedvező nedves környezetnek köszönhető. Ha a főtt rizst több órán keresztül az asztalon hagyjuk, kellemetlen szagot kaphat, sőt megpenészedhet.

Hűtőben, szorosan záródó edényben a főtt rizs legfeljebb 3-4 napig, a fagyasztóban pedig akár hat hónapig is eláll.

Receptek

Barna rizs tál hallal és hínárral

Egy legenda szerint Buddha minden reggel egy tállal körbejárta a várost, hogy az emberek megosszák vele, amit csak tudnak. A helyiek nem voltak gazdagok, így a tálban lévő étel egyszerűnek és táplálónak bizonyult. Így jelent meg a mostanában divatos táltál, ami lefordítva „tálat” jelent.

Barna rizs tál hallal és hínárral
Barnarizses tál hallal és hínárral ()

Főzés 30 perc

2 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

  • lazac filé – 200 g
  • barna rizs – 1 zacskó (80-100 g)
  • hínár saláta vagy chukka – 70-90 g
  • bármilyen csíra – 30-40 g
  • vaj – 2 evőkanál. l.
  • földimogyoró – 1-2 evőkanál. l.
  • szezámolaj – 1-2 tk.
  • pörkölt szezámmag – 1 tk.
  • szójaszósz – 1 teáskanál.
  • frissen őrölt fekete bors
  • csípős paprika pehely – opcionális

1. Főzzük meg a barna rizst egy zacskóban a csomagolási utasítások szerint. Ezt előre meg lehet tenni.

2. A lazacfilét 2 részre osztjuk, sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Párolóban 7-8 percig főzzük.

3. Ha a csírák hosszúak, késsel apróra vágjuk. A földimogyorót is apróra vágjuk.

4. Tegye a meleg (de nem forró) rizst egy mély tálba vagy egy széles tálba, tegye rá csírákat, hínárt, halat és földimogyorót szektorokban.

5. Meglocsoljuk szójaszósszal, megszórjuk szezámmaggal és felöntjük szezámolajjal. Kívánság szerint megszórjuk csípős paprikapelyhekkel és frissen őrölt fekete borssal.

HASZNOS TANÁCSOK

A földimogyoró ízének és aromájának fokozása érdekében jobb, ha előzetesen kissé megpirítjuk egy száraz serpenyőben, olaj nélkül.

Zöld rizs avokádó öntettel

A normál zacskós rizs érett avokádóval kombinálva teljesen új színekben pompázik, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt! A sima és finom, mintha krémes lenne, a szósztól igazán éttermi minőségű lesz az étel: próbáld ki.

Zöld rizs avokádó öntettel
Zöld rizs avokádó öntettel

Főzés 30 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

  • fehér hosszú szemű rizs – 2 zacskó (egyenként 80-100 g)
  • avokádó – 1 db.
  • zöldek (hagyma, petrezselyem, koriander, kapor, bazsalikom) – 100 g
  • mész – 1 db.
  • vaj – 50 g
  • fokhagyma – 2 gerezd
  • frissen őrölt bors keverék

1. A rizszsákokat forrásban lévő sós vízben főzzük meg a csomagoláson található utasítások szerint.

2. A zöldeket finomra vágjuk, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, sózzuk és újra felaprítjuk.

3. Finom reszelővel távolítsuk el a lime héját. Csavarja ki a levét.

4. Vágja fel az avokádó pépet tetszés szerint, és tegye egy turmixgép tálba. Felöntjük lime levével, adjunk hozzá 50-70 ml hideg vizet, és picit sózzuk. Az avokádót sima pürévé őröljük, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet. Egy folyós szószt kell kapnia. Ízesítjük héjával és frissen őrölt borssal.

5. Az apróra vágott fűszernövényeket és a vajat a forró rizsbe keverjük. Osszuk a tányérok közé, és öntsük avokádószósszal. Szolgál.

HASZNOS TANÁCSOK

Ez a rizs lehet külön étel vagy köret valami könnyű és nem túl zsíros ételhez. Ideális a párolt hal vagy csirkemell.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #rizsKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024