Hogyan és mennyit kell főzni a vargányát

Hogyan és mennyit kell főzni a vargányát

Javában tart a gombaszezon, ami azt jelenti, hogy ideje „erdei vadászatra” indulni. Részletesen elmondjuk, hogyan kell elkészíteni a vargányagombát főzéshez, leveshez, sütéshez és fagyasztáshoz.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Vargánya: milyen gomba A vargánya kalóriatartalma és összetétele Hogyan készítsük el a vargányát a főzéshez Hogyan és mennyi ideig főzzük a vargányát, amíg kész Meddig főzzük a vargányát sütés előtt Hogyan és mennyit főzzünk leveshez Mennyi ideig főzzük a vargányát fagyasztás előtt

Vargánya: milyen gomba

A vargánya a neve ellenére nem csak nyírfák alatt, hanem vegyes erdőkben más fák közelében is előszeretettel nő. Ez egy közepes méretű gomba, legfeljebb 20 centiméter magas, sötét pikkelyekkel a száron. A sapka színe a szürkétől a barnáig minden árnyalatban megtalálható. Megjelenésében néha összetévesztik a vargányával.

A vargánya szezonja nyár elejétõl október végéig vagy az elsõ fagyig tart. Körülbelül 40 fajta vargánya létezik, és mindegyik ehető.

A vargánya kalóriatartalma és összetétele

A vargánya nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, míg a kalóriatartalma mindössze 20 kcal 100 grammonként
A vargánya nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, miközben a kalóriatartalma mindössze 20 kcal 100 grammonként (Shutterstock/FOTODOM)

A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége a gombák termesztési körülményeitől függően kis mértékben változhat. A vargánya alacsony kalóriatartalmú, gazdag fehérjében, az anyagcsere, az idegrendszer és az energia szempontjából fontos B-vitaminokban, PP és C vitaminokban. Ezek a gombák káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak, amelyek a szív, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere számára szükségesek. A vargányagombák is tartalmaznak hasznos mikroelemeket: vasat, mangánt, rezet stb.

100 gramm vargányagomba tartalmaz:

Kalória: 20 kcal

Fehérjék: 2,1 g

Zsír: 0,9 g

Szénhidrát: 1,2 g

Hogyan készítsünk vargányát főzéshez

A vargánya megfőzése előtt válogatja ki a gombát, dobja ki a férgeseket, és távolítsa el a maradék földet és törmeléket egy ronggyal vagy ecsettel. Vágja le a végét, és kaparja le a bőrt a szárról. Ezután öblítse le a gombát folyó víz alatt, és szárítsa meg. Áztatni nem kell, de azért, hogy a hőkezelés során a vargánya megfeketedjen, 15-20 percig tartsuk citromsavas vízben. A gombát apróra és nagyra osztjuk, utóbbit 5-10 percig forraljuk tovább. Később megmondjuk, mennyi ideig kell főzni a vargányagombát.

Hogyan és mennyi ideig főzzük a vargányát puhára

A főzés segít eltávolítani a gombákból a káros anyagokat és baktériumokat, és puhává teszi. Az, hogy mennyi ideig kell főzni ezeket a gombákat, függ a méretüktől és attól, hogy milyen ételt fog készíteni. Ha a gombák kicsik, előfordulhat, hogy nem kell felvágni őket főzés előtt. Vágja fel a nagy gombákat kockákra, de ne túl finomra, mert körülbelül a felére forr.

1. Helyezze a gombát egy fazékba hideg vízzel.

2. Forraljuk fel a vizet, csepegtessük le és töltsük fel a serpenyőt friss ivóvízzel. Adjunk hozzá sót: 1 evőkanál liter vízhez.

3. Jegyezze fel az időt, és hagyja a vargányát puhára főni mérsékelt lángon körülbelül 40-45 percig, időnként távolítsa el a habot. Mivel maga a gomba nagyon aromás, csak sót, fekete borsot és babérlevelet kell hozzá fűszerként hozzáadni.

4. Amikor a vargánya lesüllyed az aljára, ez további jelzés lesz, hogy készen állnak.

Mennyi ideig kell főzni a vargányát sütés előtt

A vargányát forró serpenyőben 10-15 percig sütjük, hogy a felesleges víz elpárologjon
A vargányát forró serpenyőben 10-15 percig sütjük, hogy a felesleges víz elpárologjon (Shutterstock/FOTODOM)

Sütés előtt a vargányát mérsékelt lángon körülbelül 20 percig forraljuk. Vannak, akik szívesebben sütik a gombát nyersen, de biztonságosabb, ha a már megfőtt vargányát a serpenyőbe rakják, mert káros anyagokat halmozhatnak fel. A megfőtt gombát olajjal kikent forró serpenyőbe tesszük, és 10-15 percig pirítjuk, hogy a felesleges víz elpárologjon. 5 perccel a készenlét előtt adjunk hozzá hagymát, esetleg tejszínt vagy tejfölt, és készítsünk egy ízletes ételt, amely jól illik sült burgonyához.

Hogyan és mennyit kell főzni a vargányát leveshez

Felmerül a kérdés, hogy miért főzzük meg előbb a vargányát, mert a húslevesben főzik meg, ami a nyers gombának köszönhetően aromásabb lesz. Emlékszünk rá, hogy a vargánya méreganyagokat halmoz fel, amelyek aztán a levesbe kerülnek. Ezért jobb, ha forralás után 30 percig előforraljuk a vargányánkat. Amikor a gomba megfőtt, leszűrjük a vizet, és hagyjuk leülepedni. Ha a krumpli félig megfőtt, adjuk a leveshez a vargányát a többi zöldséggel együtt. Alternatív megoldásként sült gombát is adhatunk a leveshez, de a legvégén, hogy ne forrjon ki az íze. Megjegyzés: a kis vargánya levesben lenyűgözően néz ki.

Mennyi ideig kell főzni a vargányát fagyasztás előtt

Sokan hozzászoktak ahhoz, hogy a gombát nyersen fagyasztják le, de ha ezt főzve teszi, akkor kevesebb helyet foglal el a fagyasztóban, és a kiolvasztás után kész termék lesz.

Az, hogy mennyi ideig kell főzni a vargányát a fagyasztás előtt, attól függ, hogy egészben hagyja-e vagy apróra vágja. A nagy gombákat 40-50 percig puhára főzzük, az apróra vágott gombát pedig fél órán keresztül. Ezután öntsük le a vizet, és hagyjuk a vargányát egy szűrőedényben, hogy a maradék víz lecsepegjen. A folyamat felgyorsítása érdekében óvatosan nyomja össze a gombát a kezével, amikor kihűlt, vagy szárítsa meg törölközővel. Helyezze a vargányát tartályokba vagy zacskóba, és fagyassza le. Most, ha télen hirtelen elszomorodik, minden ételhez készen áll egy hozzávaló – leves, gombás kaviár, piték vagy rizottó.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #gomba #vargánya #főzésKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024