Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan és mennyi ideig főzzük a rókagombát puhára

Hogyan és mennyi ideig főzzük a rókagombát puhára

Sötét, sötét erdőben, sötét, sötét tisztáson, sötét, sötét levelek alatt aranyos, világospiros gombák nőttek, amelyeket rókagombának hívtak. Az emberek megkeresték, gondosan összegyűjtötték, hazavitték és finom ételeket készítettek. Szájról szájra, nagyapától unokáig, anyától lányáig olyan szabályok szálltak át, amelyeket be kell tartani, hogy ne keverjük össze a gombavilág többi képviselőjével, és hogy ne akárhogyan, hanem finoman főzzenek. Aztán megtörtént az iparosodás és az urbanizáció – mi lenne, ha bemennénk az erdőbe egy csendes vadászatra… A múlt sok receptje a feledés homályába merült, de biztosan emlékszünk, hogyan kell főzni ezeket a sárga gombákat, és ebben a cikkben elmondjuk.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Rókagomba és helyek, ahol élnekMit lehet csinálni a rókagombávalHány percet főzni a rókagombát, amíg kész

Rókagombák és helyek, ahol élnek

A rókagomba, vagy ahogy néha „kakasnak” is nevezik, évtizedek óta a főzés során használt legnépszerűbb gombák közé tartozik. És jó okkal: pozitív színüknek köszönhetően tálaláskor étvágygerjesztőnek és lenyűgözőnek tűnnek, de ami a legfontosabb, emlékezetes, páratlanul finom ízük és aromájuk van. Ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, vitaminokat (B, C, D), esszenciális aminosavakat és az ember számára fontos mikroelemeket (vas, cink, magnézium stb.). Érdemes megemlíteni az alacsony kalóriatartalmukat is – csak körülbelül 20 kcal / 100 g Jól felszívódik a szervezetben, és gyakorlatilag nincs ellenjavallata, ezért nagyon nagyra értékelik őket, és vonzó terméknek tekintik az egészséges és ízletes étrendet. A többi gombához hasonlóan azonban kisgyerekeknek nem szabad adni, terhes nőknek és időseknek érdemes óvatosan használni.

A szakértők szerint az első termést június elején, heves esőzések és zivatarok után lehet betakarítani, de a legimpozánsabb kosarakat augusztustól októberig gyűjtheti össze. A szerencsések a mérsékelt éghajlatú régiók, valamint a tűlevelű és vegyes erdők lakói – ilyen helyeken találhatók a leggyakrabban a „kakasok”. Van azonban másoknak is jó hír: ezek a gombák jól tűrik a szállítást, ezért szezonban szinte mindenhol akciósan találkozhatunk velük.

Annak ellenére, hogy a tudósok még nem tudták teljesen megművelni őket, kipróbálhatja a kertjében. Mondjuk rögtön, hogy nem könnyű a feladat. A tény az, hogy a gombavilág ezen képviselői a mikorrhiza családba tartoznak, ami azt jelenti, hogy nem létezhetnek külön azoktól a fáktól, amelyek gyökereitől nedvességet kapnak. Itt nem működik csonk, fűrészpor vagy speciális aljzat.

Mit lehet kezdeni a rókagombával?


Spagetti rókagombával (Shutterstock/FOTODOM)

A rókagomba sokféle étel elkészítésére alkalmas – egyformán jól viselkedik sütéskor, forraláskor és még sütéskor is. Pácolt vagy sózott formában is legtöbbünk számára ismerősek első kézből. És ami a legjobb: ha követi a fagyasztási irányelveket, szinte egész évben élvezheti őket!

A „kakas” összegyűjtése után meg kell tisztítani a hozzátapadt levelektől és gallyaktól, majd gyorsan le kell öblíteni hideg vízben, hogy megszabaduljon a talajtól és a homoktól – ehhez puha szivacsot vagy ruhát használhat. Ezután szárítsa meg a gombát papírtörlőn. Mellesleg nincs szükségük hosszan tartó áztatásra – az ízen ez semmiképpen sem javít, de az erdő finom aromája örökre elveszik. Friss állapotban a termék 2-3 napig tárolható a hűtőszekrényben. Ebben az esetben csak közvetlenül főzés előtt mossa le.

És ha lenyűgöző termést gyűjtött a „kakasból”, próbáljon meg szárítani egy részét. Ha megszáradnak, jól elállnak a konyhaszekrényben, és nem foglalnak el értékes helyet a fagyasztóban (amiből oly sokszor hiány van!). A száraz gombák kiváló töltelékek a lepényekhez és kundubokhoz, levesekhez, valamint mártogatósokhoz és kenhető ételekhez.

Hány percig főzzük készre a rókagombát?

A rókagomba főzéséhez a legtöbb esetben először forrásban lévő sós vízben kell főzni. A jövőben ez a húsleves húslevesként használható – akár azonnal, akár lefagyasztva a jövőbeni felhasználásra. Minél több víz jut egy adag gombára, annál kevésbé lesz sűrű és dús a húsleves (később a töményebb íz érdekében le is forralhatjuk), és fordítva. Ezenkívül a főzés során alapvető szabályok vannak:

1. A gombát sós vízben megfőzzük: 1 liter vízhez 1/2 evőkanál szükséges. l. só.

2. A gombát csak forrásban lévő vízbe helyezzük.

3. A főzés időtartamát attól a pillanattól számítjuk, amikor a víz újra felforr, és közvetlenül attól függ, hogy mi történik vele a következő lépésben:

• a későbbi fagyasztáshoz elegendő a gombát 5 percig főzni, majd szűrőedényben leszűrni, megszárítani, és szoros fedővel lezárt edényekbe vagy speciális cipzáras zacskókba helyezni;

• pácoláshoz forraljuk a gombát forrásban lévő vízben kis mennyiségű ecet hozzáadásával 15 percig;

• sütés előtt a gombát egyáltalán nem főzik meg, vagy szó szerint 3-5 percig forrásban lévő vízben tartják – különben a végtermék „gumiszerű” lesz.

Hogyan kell főzni a rókagombát leveshez


A leveshez való friss rókagombát ajánlott először serpenyőben megsütni (Shutterstock/FOTODOM)

A leves friss, szárított vagy fagyasztott rókagombából készíthető húsleves (hús vagy zöldség), tejszín vagy víz alapjául.

A friss gombát általában egy serpenyőben, kevés olajon enyhén megpirítjuk. Itt fontos, hogy kiengedjék a levet, amelyet kissé el kell párologtatni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben a szakaszban ne sózza őket! Ezután a serpenyő tartalmát a forrásban lévő húslevesbe kell küldeni, ha szükséges, adjunk hozzá zöldségeket és gabonaféléket, és főzzük addig, amíg teljesen fel nem főzik. Nagyon finom lesz, ha ehhez a leveshez vajat vagy kevés tejszínt, valamint apróra vágott petrezselymet vagy kaprot, száraz fokhagymát és fehér borsot adunk.

Ha van száraz rókagombája vagy száraz gomba keveréke (ami még jobb), akkor először töltse fel hideg vízzel, és hagyja kissé beázni. Ezután alaposan öblítse le, hogy eltávolítsa a homokot, és vágja közepes méretű darabokra. Préseljük ki és süssük meg növényi olajon hagymával, sárgarépával és más zöldségekkel együtt. Adjuk hozzá a párolt húslevest a forrásban lévő húsleveshez, öntsük bele a gombás folyadékot, és főzzük puhára a levest, ízlés szerint adjunk hozzá friss vagy szárított fűszernövényeket.

Ha fagyasztott gombája van, először teljesen ki kell olvasztania. Ellenkező esetben elveszítik formájukat, és étvágytalan tömeggé válnak. Ezeket a gombákat körülbelül 10 perccel az elkészítés előtt kell a leveshez adni, mert fagyasztás előtt már megfőtt.

Ünnepi rókagomba leves

A receptünk szerint elkészített rókagombalevest nyugodtan nevezhetjük királyinak! Különleges kifinomultságot adnak neki a tejszín, a konyak, a szalonnával sült gomba és természetesen a tálalás – ehető tésztafedelű edények.


Ünnepi rókagombaleves ()

Főzés: 1 óra 45 perc

6 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• csirke-, gomba- vagy zöldségleves – 1 l

• rókagomba – 400 g

• leveles tészta élesztő nélkül – 300 g

• 33% zsírtartalmú tejszín – 300 ml

• fehérbor – 200 ml

• hagyma – 2 db.

• zellerszár – 2 db.

• tojás – 1 db.

• konyak vagy brandy – 60 ml

• szelet szalonna – 1 db.

• fokhagyma – 2 gerezd

• őrölt fehér bors

• só

1. Tisztítsa meg a rókagombát az erdei törmeléktől, gyorsan mossa le folyó víz alatt, és vágja durvára. A hagymát és a zellert apró kockákra vágjuk, a fokhagymát nyomjuk át. A szalonnát csíkokra vágjuk.

2. Adjon hozzá 1 evőkanálot a serpenyőbe. l. olívaolajat és jól felmelegítjük. Adjuk hozzá a szalonnát, főzzük 1 percig, majd adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a fokhagymát, és főzzük puhára, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a gombát, és főzzük gyakran kevergetve, amíg a folyadék el nem párolog, 15-20 percig.

3. Öntsön konyakot a serpenyőbe, keverje meg, és az aljáról egy spatulával kaparja ki a megbarnult levet. Felöntjük a borral, felforraljuk, 2 percig főzzük. Adjuk hozzá a húslevest és főzzük 20 percig.

4. Turmixgép segítségével simára pürésítjük a levest. Adjunk hozzá tejszínt, sót és fehér borsot. Merítse a levest 6 tűzálló edénybe.

5. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. A leveles tésztát előre kiolvasztjuk a hűtőszekrény felső polcán (soha a hűtő közelében!). Nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk ki belőle 6 kört. A széleit megkenjük felvert tojással. Fedjük le az edényeket tésztával és szorosan zárjuk le.

6. Kenjük meg a fedőket felvert tojással. Süssük az edényeket 15-20 percig, amíg a tészta jól megpirul.

MEGJEGYZÉS A HOSTESSNÉZ

Ha ezt a levest gyerekeknek készíti, cserélje ki az alkoholt erős zöldséglevesre.

AMEGYÉB

Hogyan kell kiszámítani a sapkák méretét? Mérjük meg az edény átmérőjét, és adjunk hozzá 2-3 cm-t.

Fel kell forralnom a rókagombát sütés előtt?

A sütés talán a legnépszerűbb módja a rókagomba főzésének. Ehhez nem túl kis darabokra vágjuk (kézzel is téphetjük), és egy serpenyőben zöldséggel vagy vajjal aranybarnára sütjük. Hagymát, fokhagymát, majoránnát, egy szál kakukkfüvet vagy borókát is adhatunk hozzá – így gazdagabb és összetettebb lesz az étel íze.

Az, hogy főzzük-e a gombát sütés előtt vagy sem, olyan kérdés, amelyre nincs egyértelmű válasz. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem szükséges, míg mások éppen ellenkezőleg, biztosak abban, hogy az előfőzött, majd megsütött gomba finomabb lesz. Logikus feltételezni, hogy mindkét módszert ki kell próbálnia, és magának kell eldöntenie, melyik tetszik jobban. Mindenesetre ezek sikeres kísérletek lesznek, és nem fog tévedni – a sült „kakasok” hihetetlenül finomak! Tálaljuk őket önmagukban vagy köretként marha steakhez, sertés ecalope-hoz vagy grillezett baromfihoz. Bármilyen formában jól passzolnak zöldbabhoz, bébi sárgarépához és burgonyához is.

Sült rókagomba burgonyával és buggyantott tojással

A gomba burgonyával olyan klasszikus, amelyet mindenki, vagy szinte mindenki szeret. Meghívjuk Önt, hogy „olvassa el” a klasszikusokat újszerű módon, és tegyen hozzá egy buggyantott tojást, amely nemcsak a tálalást teszi igazán éttermi minőségűvé, hanem kifejezőbb és finomabb ízt ad a sült rókagombának.


Rántott rókagomba burgonyával és buggyantott tojással (az intézmény sajtószolgálata biztosítja)

Főzés: 1 óra

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• közepes méretű újburgonya – 1 kg

• csirkemáj – 400 g

• tojás – 4 db.

• rókagomba – 150 g

• hagyma – 1 db.

• liszt – 2 evőkanál. l.

• koriander – 2-3 ág

• növényi olaj sütéshez

• só

• frissen őrölt fekete bors

• zöldhagyma – opcionális

1. A burgonyát vékony szeletekre vágjuk, és felforrósított növényi olajban főzésig sütjük.

2. Tisztítsa meg a rókagombát az erdei törmeléktől, gyorsan öblítse le folyó víz alatt, és szárítsa meg papírtörlővel. A gombát apró darabokra vágjuk (kézzel is téphetjük). A hagymát vékony karikákra vágjuk. A májat lisztbe forgatjuk.

3. Egy másik serpenyőben hevíts fel növényi olajat, és pirítsd addig a hagymát, amíg…

Exit mobile version