A legjobb köretek rögökhöz

A legjobb köretek rögökhöz

Ma a legjobb köretekről szeretnénk beszélni a rögökhöz, amelyeket könnyedén elkészíthet otthon. Sőt, szó lesz ezeknek a ropogós panírozású csirkemell daraboknak a hagyományos kísérőiről – sült krumpliról, és egy nagyon szokatlanról, például babról parmezánnal és quinoával.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért kell a röghöz köret Melyik köret egészségesebb röghöz sült krumpli röghöz Köret rizses Bulgur búzasaláta zöldségekkel Zöldségpörkölt Quinoa köret Bab röghöz Milyen szósszal tálaljuk a rögöket

Miért kell a rögöknek köret?

Erre a kérdésre egyszerre 3 válaszunk van. Először is, hogy kielégítőbb legyen a rögökből készült ebéd, másodszor pedig azért, hogy a szervezet jobban felszívja azokat. Harmadszor pedig persze csak azért, hogy jobban ízesítsen! Egyáltalán mivel eszik csirke rögöket? Ha a gyorséttermekről beszélünk, rögtön a sült krumpli jut az eszünkbe. És bármit is mond valaki egy ilyen magas kalóriatartalmú kombinációról, nem valószínű, hogy valaha is kimegy a divatból.

Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a klasszikust, akkor más érdekes köreteket is kitalálhatunk a rögökhöz. Végül is a csirke olyan termék, amely jól passzol a gabonafélékhez, hüvelyesekhez, gombához és zöldségekhez. Még olyat is nehéz találni, amelyik kényelmetlenül érzi magát ennek a madárnak a társaságában. Ezért bátran egészítsd ki a rögöket rizzsel és hajdinával, quinoával és árpával, bulgurral és babbal, csicseriborsóval és borsóval, valamint friss, párolt vagy sült zöldségekkel. Egyébként egy kicsit később olyan köret recepteket adunk, amelyek eredetiek és könnyen elkészíthetők. Nos, melyik a legfinomabb, döntse el Ön

Melyik köret egészségesebb a röghöz?

A zöldségrudak nem csak a rögök egyik legegészségesebb körete
A zöldségrudak az egyik legegészségesebb köret nem csak a rögökhöz (Shutterstock/FOTODOM)

De ez a kérdés már elég komoly, érdemes megfontolni. Bármit is mondjunk, a rögök elvileg nem a legegészségesebb étel, ezért nem javasoljuk mindennapi fogyasztásukat. De ha néha felveszed ezeket a ropogós csirkeujjakat a családi étlapba, semmi rossz nem történik az egészséges szervezeteddel. Ha pedig a „megfelelő” köret mellé tálalja a rögöket, akkor tökéletesen emészthetőek lesznek, és csak kellemes benyomásokat keltenek.

A rögök leghasznosabb köreteinek listáján az első helyet a zöldségrudaknak adjuk. Ezek elkészítésének receptje egyszerű: csak vágja vékony, hosszú szeletekre a sárgarépát, a zellerszárat, a friss uborkát, az édes paprikát, és ropogós csirkével tálalja. A zöldségek hozzájárulnak a rögök jobb emésztéséhez, amelyek meglehetősen nehézek a szervezet számára, és egy ilyen körettel ellátott étel kalóriatartalma nem növekszik sokat.

A második helyet a friss zöldségekből és fűszernövényekből készült salátáknak adjuk. Amit a legjobban szeretsz! Csak kérem, a salátákat növényi olajjal, ne majonézzel öntse. Ilyenkor javul a rögök emészthetősége, később pedig nem zavar a gyomorban fellépő kellemetlen érzés. Aromás fűszernövényekkel kiegészített zöldségpörkölt is megfelelő. Nagyon finom lesz és ismét egyszerű!

A harmadik helyre az „egészségesség” tekintetében a gabonafélék és a hüvelyesek helyezhetők. Az első esetben jobb, ha előnyben részesítjük a barnarizst, a hajdinát, az árpát, a quinoát: ezek sok, a szervezet számára értékes tápanyagot tartalmaznak. Ha a gabonaféléket zöldségekkel és fűszernövényekkel egészíti ki, az eredmény fantasztikus lesz.

Most térjünk rá a konkrétumokra. Íme, 5 köretrecept röghöz, amit mindenképpen érdemes megjegyezned.

Hasábburgonya röghöz

Könnyedén elkészítheti otthon is a finom és ropogós sült krumplit, ha betartja a receptünk összes utasítását. Úgy tűnik, ebben a kérdésben nincs semmi bonyolult, de van elég fontos finomság. Nos, legalább ezt: a serpenyőben lévő növényi olajnak el kell érnie egy bizonyos hőmérsékletet, különben nem is álmodhat ropogós kéreg a burgonyán.

Hasábburgonya röghöz
Hasábburgonya röghöz (Gastronom LLC Kiadó)

20 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• burgonya – 1 kg

• finomított növényi olaj mélysütéshez

• só

1. A burgonyát meghámozzuk. Vágja le a lekerekített részeket minden oldalról, hogy téglalap alakú blokkot kapjon. Vágjuk hosszában 1 cm vastag szeletekre, majd egyenként 1 cm vastag szeletekre.

2. A burgonyát leöblítjük, és forrásban lévő, sós vízzel felöntött fazékba tesszük (sok legyen belőle, hogy a kockák szabadon feküdjenek benne). Közepes lángon felforraljuk a vizet. Csökkentse a hőt alacsonyra, és főzzük a burgonyát 2 percig. Szűrőben szűrjük le, hagyjuk megszáradni és kihűtjük.

3. A burgonyát egyenletesen elosztjuk egy tálcán, és 20-30 percre a fagyasztóba tesszük. Az eljárás eredményeként a burgonyán ropogós kéreg képződik sütés közben.

4. Készítsen elő egy mély, széles serpenyőt, vastag aljával. Öntsünk bele olajat, hogy 10 cm magas réteget kapjunk.

5. Helyezze a serpenyőt nagy lángra, és melegítse fel az olajat 190 °C-ra. A burgonyát adagonként az olajba tesszük, és minden oldalukat aranybarnára sütjük. A kész keveréket papírtörlőre helyezzük, hogy felszívja a felesleges zsírt.

AMEGYÉB

A hasábburgonya ugyanaz az étel, amely nem csak a tárolást, hanem a hosszú asztalon való tartózkodást sem bírja. Tehát próbáld úgy időzíteni, hogy a szeleteket megsütd és azonnal megegyed.

MEGJEGYZÉS A HOSTESSNÉZ

Ha nem rendelkezik hőmérővel, az alábbiak szerint ellenőrizheti a sütő hőmérsékletét. A forró olajba tegyünk egy kocka fehér kenyeret. Ha 30 másodperc alatt aranybarnára sül, készen áll a sütő.

Rizs köret

A cukkinis és laskagombás rizs dizájnos köret: hozzávalói tetszés szerint változtathatók. Például fehér és vadrizs keveréke helyett használjon ezek közül egyet. A cukkinit pedig helyettesítheti édes paprikával és kiegészítheti zöldborsóval vagy kukoricával.

Rizs köret
Rizs köret (My Magnet)

30 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• fehér hosszú szemű rizs – 120 g

• vadrizs – 120 g

• laskagomba vagy csiperkegomba – 150 g

• cukkini – 200 g

• hagyma – 1 db.

• fokhagyma – 2 gerezd

• petrezselyem – 2 ág

• növényi olaj – 4 evőkanál. l.

• só

• őrölt fekete bors

1. Tegye mindkét fajta rizst a serpenyőbe. Felöntjük 350 ml forró vízzel, sózzuk, és nagy lángon felforraljuk. Csökkentse a hőt alacsonyra, fedje le a serpenyőt és párolja 15 percig. A rizst villával többször megkeverjük. Hagyja letakarva meleg helyen 10 percig.

2. A laskagombát vagy a csiperkegombát szeletekre, a cukkinit csíkokra, a hagymát tollakra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a növényi olajat, és 3 percig pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát és a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és 7 percig főzzük.

3. Keverje össze a rizst a zöldségekkel és a gombával, adjon hozzá apróra vágott fokhagymát és finomra vágott petrezselymet. Óvatosan összekeverjük és rögökkel tálaljuk.

AMEGYÉB

A rizs főzésekor ügyeljen arra, hogy ne főjön túl és ne váljon zabkává: a köretnek omlósnak kell lennie.

MEGJEGYZÉS A HOSTESSNÉZ

Ha egyáltalán nem akarunk fokhagymát tenni a rizshez, mert az illata és íze túl erős, ne tegyük: a petrezselyem illata bőven elég lesz.

Bulgur saláta zöldségekkel

Hasonló salátát készítenek a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos országában. Az étel nem állítja magát különösebben kifinomultnak, ugyanakkor friss, aromás és kielégítő. A saláta természetesen külön is fogyasztható, de köretnek tökéletes a rögökhöz.

Bulgur saláta zöldségekkel
Bulgur saláta zöldségekkel (a felhasználó fotója, a recept szerzője)

20 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• bulgur – 150 g

• paradicsom – 2 db.

• uborka – 1 db.

• fokhagyma – 1 gerezd

• petrezselyem – 1 szál

• kapor – 1 szál

• menta – 1 szál

• zöldhagyma – 1 szár

• olívaolaj – 3 evőkanál. l.

• citromlé – 1 evőkanál. l.

• só

• őrölt fekete bors

1. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. l. olívaolaj. Adjuk hozzá a bulgurt, és kevergetve, közepes lángon pirítsuk körülbelül 10 percig. Öntsünk 300 ml forró vizet, és forraljuk fel. 10 percig lassú tűzön főzzük.

2. A zöldhagymát, a petrezselymet, a kaprot és a mentát alaposan megmossuk, majd papírtörlővel jól leszárítjuk. Finomra vágjuk (a kapor és a petrezselyem durva szárát eltávolítjuk).

3. Keverje össze a kihűlt bulgurt az előkészített zöldségekkel, fokhagymával, zöldhagymával, kaporral, petrezselyemmel és mentával egy nagy tálban. Só és bors ízlés szerint. Keverjük össze.

4. A szószhoz a citromlevet enyhén habosítsuk fel olívaolajjal. A szószt a bulguros török ​​salátára öntjük és keverjük össze. Hagyjuk állni 2 órát, majd tálaljuk. Megszórhatjuk fenyőmaggal.

AMEGYÉB

Ezt a salátát nem csak bulgurral, hanem kuszkusszal vagy akár quinoával is elkészíthetjük. Ez utóbbi esetben értékes növényi fehérjével, valamint magnéziummal gazdagodik az étel.

MEGJEGYZÉS A HOSTESSNÉZ

Ehhez a salátához sokszínű édes paprikát adhat: a köret nagyon festői lesz.

Zöldségpörkölt

Ez a pörkölt a francia ratatouille leegyszerűsített változata, aminek a hozzávalóit általában karikára vágják, majd szépen elrendezve egy formába helyezve sütőben megsütik. Nálunk a zöldségeket egyszerűen a tűzhelyen pörköltjük, magukba szívják egymás ízét és illatát.

Zöldségpörkölt
Zöldségpörkölt (Shutterstock/FOTODOM)

40 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• padlizsán – 1 db.

• piros kaliforniai paprika – 1 db.

• sárga kaliforniai paprika – 1 db.

• cukkini – 1 db.

• zöldségleves – 3 evőkanál. l.

• sárgarépa – 1 db.

• hagyma – 1 db.

• növényi olaj – 2 evőkanál. l.

• koktélparadicsom – 200 g

• szárított kakukkfű – 1/2 tk.

• só

• őrölt fekete bors

1. A padlizsánt karikára, majd szeletekre vágjuk. Szórjuk meg sóval, hagyjuk állni 15 percig, majd öblítsük le és nyomkodjuk ki.

2. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az édes paprikát a magok eltávolítása után szeletekre vágjuk. Vágjuk fel a cukkinit is. A paradicsomot megmossuk és negyedekre vágjuk.

3. A padlizsánokat forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Adjunk hozzá hagymát, sárgarépát és paprikát. Közepes lángon főzzük 6 percig.

4. Adjuk hozzá a cukkinit és a paradicsomot. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a húslevessel, és lassú tűzön 12 percig főzzük.

HASZNOS TANÁCSOK

A zöldségpörkölt tálalható rögökkel melegen, melegen vagy hidegen. Koncentrálj az ízlésedre!

AMEGYÉB

A pörkölt ízesebbé tételéhez adjunk hozzá egy gerezd préselt fokhagymát 5 perccel az elkészülés előtt.

Quinoa köret

A quinoa sok növényi fehérjét, rostot és a felnőttek napi vasszükségletének körülbelül 11%-át tartalmazza. Ha pedig ezt a gabonapelyhet sült zöldségekkel kombináljuk, ahogy mi tettük, akkor egy hihetetlenül egészséges köretet kapunk, amely röghöz is ideális.

Quinoás köret
Quinoás köret (My Magnet)

35 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• quinoa – 200 g

• nagy édes paprika – 3 db.

• kakukkfű – 2 ág

• olívaolaj – 2 evőkanál. l.

• vaj – 3 evőkanál. l.

• só

• szójaszósz a tálaláshoz

1. A sütőt a grillsütővel előmelegítjük 200°C-ra. A paprikát félbevágjuk, a magokat válaszfalakkal távolítsuk el. Helyezze bőrével felfelé a grill alá, és süsse, amíg elszenesedik, 15-20 percig. Tegye a paprikákat egy tálba, fedje le fóliával, hűtse le és hámozza meg.

2. A quinoát alaposan öblítsük le, ujjunkkal dörzsöljük több vízben. Tegyük egy vastag aljú serpenyőbe, adjuk hozzá az olívaolajat és keverjük össze. Öntsünk forró vizet, forraljuk fel, sózzuk, adjuk hozzá…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024