Mit kell főzni a körtéből augusztus végén, és miért különösen hasznos

Mit kell főzni a körtéből augusztus végén, és miért különösen hasznos

Hogy mit főzzön körtéből, az a nyár végi rendkívül fontos kérdés, mert most ezek a gyümölcsök az érettség, a lédússág, az íz, az illat és az előnyök csúcsán vannak. Eláruljuk, miért jó a nyári körte, hogyan válasszuk ki, tároljuk, és ami a legfontosabb, milyen körtével készített ételeket érdemes magunknak elkészíteni.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A körte előnyeiHogyan válasszunk körtétA körte tárolásaMit főzzünk körtéből ReceptekKörte sorbet mézzel és fűszerekkelKörte-diósaláta

A körte előnyei

A körte hipoallergén termék. Nem ok nélkül a csecsemők első etetése gyakran körtepürével kezdődik. Alacsony kalóriatartalommal (50 kcal/100 g) mindössze egy körte a napi rostszükséglet 20%-át tartalmazza. Ezek az élelmi rostok szükségesek az emésztőrendszer stabil működéséhez, és táplálékul szolgálnak a hasznos baktériumok számára. A körte édessége nem rosszabb, mint az alma, sok gyümölcscukrot is tartalmaz, de emellett szorbitot, természetes édesítőszert is tartalmaz, így a cukorfogyasztást csökkenteni igyekvők a körtét részesítik előnyben, mint az almát. A körte héját nem szabad meghámozni, főleg, hogy a nyári fajták vékony és érzékeny héjúak, mert így megfosztod magad a szív és az erek számára előnyös flavonoidoktól. ezek a növényi pigmentek csökkentik a kapillárisok törékenységét, antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek és aktiválják az emésztőenzimek munkáját. A körte gazdag arbutinban – egy olyan anyag, amely képes leküzdeni a fertőzéseket és a gyulladásokat, természetes immunstimuláns.

Hogyan válasszunk körtét

A körte érettségét megjelenés alapján nehéz meghatározni: a színe fajtától függ, így zöld, piros-sárga és barnás termések is beérhetnek. Az érettséget a puhasága alapján ítélhetjük meg: a körte magjától a héjáig érik, így a levélnyél közelében lévő körte nyaka válik először puhavá. Enyhén nyomja meg ezt a helyet – ha a pép megadja magát, a körte belül édes és lédús lesz. Az illat is kiválóan jelzi az érettséget: az érett körte finom, étvágygerjesztő aromát áraszt.

Hogyan kell a körtét tárolni

Egy zacskó éretlen körtét az ablakpárkányon lehet hagyni a napozás csak hasznukra válik. Próbálja meg nagyon óvatosan bánni az érett gyümölcsökkel: a körte kényes lény. Minél kevésbé érintkeznek egymással és verik, mint az érett hordókat, annál épebbek maradnak.

Mit főzzek körtéből

1. A meredek oldalú körte ideális tárgy a töltelékhez. A magról meghámozott és borban vagy szirupban pörkölt gyümölcsök tölteléke nagyon eltérő lehet – a diós csokoládétól és a mazsolás túrómasszától az éles kéksajtig vagy a füstölt húsig.

A körte tölthető csokoládéval, dióval, túrós masszával mazsolával és cukrozatlan töltelékkel - éles kéksajttal vagy füstölt hússal
A körte tölthető csokoládéval, dióval, túrós masszával mazsolával és cukrozatlan töltelékkel – éles kéksajttal vagy füstölt hússal

2. Vörösboros körtelekvár – régi moldvai recept. 1 kg körtéhez 300 ml bor (lehetőleg félédes), 1 kg cukor és 150 ml víz szükséges. Főzzünk szirupot cukorból, vízből és borból. A körtéket villával megszurkáljuk, és a szirupban pár óráig hagyjuk állni. Ezután a szokásos módon elkészítjük a lekvárt.

Régi moldvai recept szerint készítsen vörösborlekvárt körtéből
Régi moldvai recept szerint készítsen vörösborlekvárt körtéből

3. A körtebefőtt sápadtnak bizonyul, ezért érdemes bogyókat is hozzáadni a gazdag szín és gazdag íz érdekében. A málna, a fekete ribizli és a szeder megfelelő. Az üvegbe mindenképpen tegyünk fahéjrudat: az igazán díszíti a körtét.

A körtekompóthoz málnát, fekete ribizlit vagy szedret adhatunk a gazdagabb íz és gazdagabb szín érdekében.
A körtekompóthoz málnát, fekete ribizlit vagy szedret adhatunk a gazdagabb íz és gazdagabb szín érdekében.

4. A körte furcsa módon jól kijön a hússal. Tegyünk egy pár szeletelt körtét egy marha-, bárány- vagy sertéspörkölthöz, esetleg burgonyával és hagymával együtt, és adjunk ünnepi csavart egy mindennapi ételnek.

A körte kiváló köretként szolgál húsokhoz – marha-, bárány- vagy sertéshúshoz.
A körte kiváló köretként szolgál húsokhoz – marha-, bárány- vagy sertéshúshoz.

Receptek

5. A körtesorbet mézzel és fűszerekkel egy eredeti nyári recept, amelyet otthon is könnyű elkészíteni. Természetesen, ha van fagylaltkészítő a háztartásában, minden még egyszerűbb lesz, de egy normál turmixgéppel egyáltalán nem lesz nagy felhajtás. A körtéket meg kell hámozni és ki kell magozni, majd pürévé kell törni a lével, a mézzel és a fűszerekkel együtt. Ezután a keveréket normál fagyasztóban lefagyasztják, a folyamat során kötelező keverés mellett.

Körte sorbet mézzel és fűszerekkel
Körte sorbet mézzel és fűszerekkel (My Magnit)

6. A készülődéssel finoman, egyszerűen és elegánsan indíthatod a reggeledet saláta körtével és dióval. Azonnal felébredsz és több erőre kapsz. Mert a saláta a mi receptünk szerint készült csodálatosnak bizonyul. Az összes hozzávaló a helyén van – körte, joghurt, zabpehely és dió, vaníliás cukorral, fahéjjal és citromlével fűszerezve. Az összeállítás tökéletes, az íze csodálatos. Mi kell még a világ legjobb reggelijéhez? Talán egy csésze aromás kávé… És amíg készül a reggeli italod, lesz ideje elkészíteni egy egészséges ételt az egész család számára. Hozzáadok pár életrevalót magamtól. A saláta ízére érdekesebbnek bizonyult, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a zabpelyhet és a diót. Ha pedig van még egy kis időd, szárítsd meg a diót a sütőben. Vagy csináld előre.

Körte és dió saláta
Körte-dió saláta (My Magnit)

A körte nőies alakja több évszázados szelektív nemesítés eredménye. A vadkörte, amelyből az első termesztett fajták származtak, gömbölyűek voltak, mint az alma. De a termesztett fák hozamának növelése érdekében a tenyésztők egy csodálatos képességet fedeztek fel a körtében: hogy több gyümölcsöt helyezzenek el az ágon, és „megnyissák” azokat a napsugarak felé, a körte megváltoztatta alakját, karcsúbb lett a tetején és megmaradt. vaskos lent.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #körteKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024